Jak przygotować taras do letniego grillowania?

Jak przygotować taras do letniego grillowania?

Rozpoczął się sezon podwyższonej konsumpcji kiełbasy i piwa. Polacy wylegają na działki, ogródki, tarasy, a nawet balkony, by przy grillu cieszyć się najcieplejszymi miesiącami w roku. Czytaj dalej

 

Mimo że doczekaliśmy się już regionalnego Święta Kiełbasy, które odbywa się cyklicznie w Małopolsce, to nie musimy udawać się w okolice Krakowa by poczuć atmosferę prawdziwego święta. Grillowanie stało się naszą nową tradycją narodową. Przeglądając Internet w poszukiwaniu dowodów na tę popularność, znajdujemy niezliczone argumenty potwierdzające modę na grillowanie. Od razu dostajemy odpowiedzi na pytania podstawowe dla początkującego grillowicza. 

 

Co na ruszt?

Gdy zastanawiamy się co zjeść, z odpowiedzią spieszą nie tylko strony poświęcone kulinariom, ale też producenci konkretnych wyrobów. Odnosimy wrażenie, że grillować można właściwie wszystko. Niezliczone firmy wędliniarskie podsuwają nam pomysły i rady, promują całe linie produktów „na grilla”. Podobnie browary. Wysuwając wnioski z przyjemnych statystyk, które głoszą, że w miesiącach letnich, co ósme piwo wypite jest przy grillu, proponują niezliczone promocje na wielopaki ulubionego trunku. Kiedy już wyposażeni w odpowiednią wiedzę z zakresu towaroznawstwa i gastronomii, zadamy sobie pytanie jak grillować, dowiadujemy się, że oczywiście zgodnie z zasadami polskiej gościnności i tradycjami sarmackiego, obfitego biesiadowania.

 

Czytaj również: Taras, na którym można się zrelaksować

 

No i na ruszcie najlepszym z możliwych, który zagwarantuje komfort, dokładność i wymarzony smak. Otwiera się tu pole dla swoistego fetyszyzmu sprzętowego, celującego głównie w próżność mężczyzn. – Bo każdy sprzęt ma swoje Ferrari, również wśród grilli znajdą się najlepsze w swojej klasie - wyjaśnia swoją fascynację Artur Makowiecki-praktykujący grillowicz z Poznania. Pojawiają się także liczne podsumowania dotyczące znaczenia interpersonalnego spotkań przy grillu. Urastają one do rangi jednoczących spotkań przy ogniu, do  roli gwarantów  domowego ogniska i spokoju. „Wspólne grillowanie redukuje stres i zbliża”- informują nagłówki.

 

 

Gdzie grillować?

Problem pojawia się wtedy, gdy nasz sposób redukcji stresu powoduje jego wzrost u sąsiadów. Nie każdy z nas może sobie pozwolić na grilla w dużym ogrodzie, gdzie zapach pieczonych potraw i hałas towarzyskich spotkań nie będzie wadził nikomu. Często decydujemy się na grilla na terenach bardziej zaludnionych, a nasze wymagania przestrzenne ograniczamy do koniecznego minimum. Tym minimum i jednocześnie rzeczywistością przeciętego Polaka jest balkon lub nieduży taras.

 

Czytaj również: Sposoby na zadbany taras


Jeśli więc należymy do tej grupy, starającej się przenieść ogród do mieszkania, warto zastanowić się, jak zagospodarować przestrzeń, by relaksować się w miłym otoczeniu. Innymi słowy,  skoro grillowanie jest nową tradycją, to pamiętajmy że każda tradycja wymaga odpowiedniej oprawy. Estetyka jest istotna. Często zapominamy, że smak to tylko jeden ze zmysłów. Węch i wzrok także odbierają bodźce. Żeby naprawdę cieszyć się miłym towarzystwem, atmosferą lata i odprężenia, powinniśmy pomyśleć o ciekawej i funkcjonalnej aranżacji nawet najmniejszego balkonu.

 

 

Taras gotowy na grilla

Nie musi się to wiązać ze stratą czasu i pieniędzy. Warto postawić na zieleń, która zamieni nasz balkon lub taras w kwitnącą oazę. Praktyka pokazuje, że wystarczy wysoka pergola lub wiszące kwiaty, aby schronić się przed wzrokiem sąsiada. W zależności od możliwości, postawmy wygodne meble ogrodowe, zadbajmy o oświetlenie. Nawet jeśli skrawek przestrzeni, którą mamy zamiar urządzić, wymaga renowacji, czasem wystarczy postawić na nowoczesne i szybkie rozwiązania, jak np. farby chroniące przed przenikaniem wilgoci czy też funkcjonalne podesty kompozytowe.

 

Czytaj również: Jakie materiały do ogrodu wybrać?


- Wystarczy tylko równe podłoże i jedna minuta, by we własnym ogródku lub na balkonie zamontować taras. Co ważne, tarasy z kompozytu są łatwe w pielęgnacji, dzięki czemu przy częstym grillowaniu nie musimy martwić się o tłuszcz osiadający na deskach - mówi Błażej Korzeniewski, doradca techniczny firmy Plastivan, producenta kompozytu DuoFuse – W razie wystąpienia zabrudzeń, wystarczy przemyć powierzchnię tarasu wodą z dodatkiem zwykłych środków czyszczących – dodaje. W idei biesiady i grillowania chyba właśnie o to chodzi, by spędzić miły czas z przyjaciółmi w miejscu, w którym zapomina się o codziennych problemach i znojach. A nie ma nic lepszego, niż zadbany i czysty taras po całonocnej zabawie.            

 

Źródło: Mission PR / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator zebranej deszczówki

Społeczność budnet.pl ma już 19444 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 281

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >