Jak wybrać doskonałą patelnię?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni, które różnią się powłoką, grubością, materiałem, z którego zostały wykonane. Chcemy, by wybrane naczynie jak najlepiej spełniało swoje zadania w kuchni - było trwałe, wygodne w użytkowaniu, a przygotowywane na nim potrawy były po prostu smaczne. Na co zwrócić uwagę, dokonując wyboru patelni? Naczynia marki TVS to gotowa odpowiedź.
Krok 1 – wybieramy rodzaj powłoki
Jeśli chcemy, by patelnia służyła nam przez długi czas, a przy tym smażone na niej dania były zdrowe, warto zwrócić uwagę na warstwę wewnętrzną, którą pokryte jest naczynie. To ona w dużej mierze decyduje o tym, czy patelnia będzie odporna na uszkodzenia, a potrawy nie będą przywierać do jej dna. „Wynaleziona przez firmę DuPont powłoka Teflon®, to najbardziej „śliskie” tworzywo stałe na świecie (rekordzista Księgi Guinessa), dlatego z powodzeniem wykorzystywany jest jako wewnętrzna, nieprzywieralna warstwa patelni. Jest on odporny na zużycie i wysokie temperatury, trwale ułatwia smażenie i gotowanie zapobiegając przywieraniu, a także pomaga w utrzymaniu naczyń w czystości.” – mówi Jolanta Michalak z firmy DuPont.
Teflon® Platinum oraz Teflon® Platinum PLUS, którym pokryte są patelnie z kolekcji Platino marki TVS to powłoka najbardziej odporna na zarysowania, zadrapania i ścieranie, jaką wyprodukowano do tej pory. Pozwala na używanie metalowych akcesoriów kuchennych, bez ryzyka uszkodzenia naczynia. Kupując patelnie pokryte powłoką nieprzywieralną, warto pamiętać, że warstwa ta musi mieć odpowiednią grubość i wytrzymałość, ponieważ zbyt cienka lub podatna na zadrapania szybko się zetrze, a naczynie będzie nieprzydatne. Ciekawą propozycją są również patelnie z powłoką ceramiczną, jak np. kolekcja Bianca marki TVS. „W wyniku nanotechnologicznego procesu nakładania, powłoka CERAMIT tworzy z aluminiową strukturą nierozerwalną całość, dzięki czemu powierzchni naczynia jest bardzo gładka i odporna na wysokie temperatury. Ceramiczna powłoka to nowość na polskim rynku, która w szybkim czasie zyskała uznanie wśród użytkowników.” – tłumaczy Paulina Żurowska, Brand Manager firmy Altom.
Krok 2 – wybieramy rodzaj patelni rozprowadzić
Następnym elementem, który powinniśmy przemyśleć wybierając patelnię jest jej rozmiar i grubość. „Jeżeli potrzebujemy naczynia do smażenia mięs lub duszenia, najlepiej zaopatrzyć się w ciężką, patelnię z grubym dnem, dobrze przewodzącym ciepło. Przykładem może być kolekcja Induction marki TVS. Naczynia z tej linii posiadają wbudowane w dno, trzy, stalowe pierścienie, które kontrolują energię powstałą w momencie kontaktu ze źródłem ciepła. Dzięki temu ciepło zostaje równomiernie rozprowadzone, co zabezpiecza przed miejscowym przywieraniem potraw.”- wyjaśnia Paulina Żurowska z firmy Altom. Jeżeli jednak szukamy naczynia do smażenia delikatnych potraw, jak np. omlety, przyda się nam lżejsza patelni, z powłoką nieprzywieralną. Wielkość patelni jest równie ważna, jak jej grubość. Mniejsze, dwudziesto czy dwudziestoczterocentymetrowe naczynia przydają się do przygotowywania zasmażek, czy porannej jajecznicy. Większe o średnicy 30 lub 32 cm świetnie sprawdzają się podczas duszenia, czy smażenia dużej ilości produktów.
Krok 3 – wybieramy dodatki
Uchwyt patelni to kolejny element, który decyduje o komforcie jej użytkowania. „Najważniejsze, by uchwyt się nie nagrzewał, unikniemy wtedy ryzyka oparzenia, a rączki patelni nie będą się odkształcać. Przykładowo kolekcja Platino marki TVS wyposażona została w ergonomiczne uchwyty „Odino”, wykonane z termoutwardzalnego materiału, który zabezpiecza je przed przegrzaniem.” – tłumaczy Paulina Żurowska, Brand Manager firmy Altom. Podczas duszenia lub długiego smażenia bardzo przydają się pokrywy, dlatego, wybierając patelnie dobrze jest zwrócić uwagę, czy znajdują się one w zestawie. Powinny być wykonane z żaroodpornego szkła, a ich uchwyty, podobnie jak rączka patelni, muszą być odporne na wysoką temperaturę. Wybór patelni to z pozoru prosta sprawa. Jednak, kiedy stajemy przed sklepową półką, na której znajdują się różne naczynia, często nie wiemy, na które się zdecydować. Kolekcje włoskiej marki TVS to doskonała propozycja dla osób, które chcą mieć w swojej kuchni profesjonalne i solidne patelnie.
Źródło: FlyPR / budnet.pl
Komentarze
Tagi
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Wieszaki na ręczniki Liczba postów: 14 Grupa: Najnowsze t... Ja tam specjalnie nie kombinuję. Wziąłem najzwyklejsze wieszaki z przyssawkami, bodaj 5 na jednym kiju. Jakiejś marki no-name, kompletnie nie pamiętam. To wszys...
- Meble laboratoryjne Liczba postów: 58 Grupa: Porady i op... Przechowywanie próbek biologicznych w temperaturach ultra-niskich wymaga specjalistycznych zamrażarek, które gwarantują stabilność warunków nawet przy -86˚C. Te...
- Jak stworzyć własne darmowe dzwonki na telefon kom... Liczba postów: 20 Grupa: Ciekawe pom... Szukasz zespołu, który doda wyjątkowego klimatu Twojej imprezie? band zespół muzyczny Truecolorsband to idealne rozwiązanie. Zespół oferuje szeroki wachlarz utw...
- Jakie meble kuchenne wybrać do kuchni? Liczba postów: 191 Grupa: Wnętrza Od wielu lat prowadzę własny punkt gastronomiczny i wiem jak ważne jest odpowiednie wyposażenie. Jeżeli szukacie sprawdzonego sklepu internetowego z wyposażenie...
- Które meble biurowe? Liczba postów: 646 Grupa: Najnowsze t... Di Volio to sklep, gdzie znajdziesz biurka z elektryczną regulacją wysokości i możliwością zapamiętania trzech ustawień. Pracuj wygodnie i zadbaj o ergonomię sw...