Wyposażenie kuchni: kompletne pakiety armatur i zlewów Dornbracht
Na tegorocznych targach ISH we Frankfurcie (10 - 14 marca) Dornbracht zaprezentował zupełnie nowy segment produktów: pierwsze zlewy kuchenne Dornbracht. Tym samym klienci otrzymali możliwość wyboru wysokiej jakości, doskonale do siebie dopasowanych i kompletnych pakietów armatur i zlewów Dornbracht – Water Sets i Water Units.
Czytaj dalej
Water Units obejmują pojedyncze i podwójne zlewy zaprojektowane w ścisłej współpracy z kanadyjskim producentem klasy premium w celu połączenia ich z armaturami kuchennymi Dornbracht Water Sets. Water Units i Water Sets uzupełniają się wzajemnie tworząc całość optymalnie dopasowaną do określonych miejsc pracy z wodą. Tym samym Dornbracht konsekwentnie kontynuuje, wprowadzoną przed dwoma laty jako Kitchen Zones, koncepcję rozdzielenia obszarów funkcyjnych w kuchni domowej, analogicznie do kuchni profesjonalnych.
Wprowadzenie Water Units idzie w parze z rozszerzeniem Water Zones: strefy Preparing i Cleaning zostały uzupełnione o Cooking i Drinking. W pomieszczeniach, których charakter nie pozwala na całkowite rozdzielenie procesów roboczych, istnieje możliwość zastosowania strefy Universal z jednym głębokim wielofunkcyjnym zlewem i jednym płytkim. Ponieważ Water Zone Drinking nie jest ograniczona wyłącznie do obszaru kuchni, zmieniono nazwę tego projektu kuchennego z Kitchen Zones na Water Zones.
Dwadzieścia zlewów pojedynczych i osiem podwójnych zaplanowano jako komory podwieszane i do zabudowy. Użyte do ich produkcji masywne materiały oraz delikatna elegancja wzornictwa na nowo odkrywają kuchnię jako pomieszczenie funkcjonalne. Precyzyjnie zespawana stal szlachetna o grubości 1,5 milimetra poprzez oddziaływanie m.in. na zmysł dotyku daje zupełnie nową świadomość jakości. Wewnętrzny promień zaokrąglonych rogów ścian komory zlewu wynoszący zaledwie 7 milimetrów dodatkowo świadczy o wysokiej precyzji wykonania tego wzorniczo minimalistycznego projektu. Wyróżniająca się kolorystyka i delikatnie szczotkowana powłoka ze stali szlachetnej podkreślają charakter kuchni jako przestrzeni życiowej, która ponownie zaczyna odgrywać rolę centrum domu i mieszkania. Szczegóły, takie jak idealnie proporcjonalny otwór odpływowy i specjalne maty, które wyciszają pogłos wody w komorze dają wrażenie osiągnięcia najwyższej perfekcji.
Water Units są już dostępne w sprzedaży.
O firmie Dornbracht
Aloys F. Dornbracht GmbH & Co. KG z siedzibą w Iserlohn jest międzynarodowym producentem wysokiej jakości ekskluzywnej armatury i akcesoriów do łazienek i kuchni. Dornbracht otrzymuje liczne międzynarodowe nagrody za stylistykę swoich produktów, a od 1996 roku cieszy się także uznaniem za zaangażowanie w rozwój kultury. Od 2006 roku firma wydaje dwuczęściową publikację „Dornbracht - the SPIRIT of WATER” powiązaną koncepcyjnie ze światem łazienek i kuchni. Ten magazyn, a zarazem katalog, dokumentuje zaangażowanie kulturalne firmy i prezentuje spektrum produktów marki Dornbracht. „Dornbracht - the SPIRIT of WATER” z powodzeniem łączy inspiracje, dialog oraz innowacje, które charakteryzują unikalne podejście i drogę rozwoju firmy Dornbracht.
Dornbracht Edges
Po „The Farm Project”, który został po raz pierwszy zaprezentowany w 2006 roku na targach meblarskich w Mediolanie, a następnie wystawiony w Kolonii, Münster i Miami, „Global Street Food” jest trzecim projektem Mike'a Meiré dla serii wystaw Dornbracht Edges - projektów na styku wzornictwa, architektury i sztuki. Poprzez „The Farm Project” Mike Meiré stworzył przeciwieństwo minimalizmu królującego we wzornictwie ostatnich lat. Zainscenizował on kuchnię jako scenę życia, a nie miejsce prezentacji designu. „Global Street Food”, pokazany na Passagen 2009 w Kolonii, kontynuuje poszukiwania i konfrontacje dotyczące czynności oraz struktur kuchennych. Projekt ten jest rezultatem fascynacji kuchniami zaimprowizowanymi w przestrzeni publicznej. Miejskimi stoiskami fast food łączącymi pragmatyczny dyletantyzm z kompleksowością zawartą na minimalnej powierzchni. Mike Meiré zaprezentował wiele obiektów i kuchni ulicznych z różnych części świata w klasycznym White Cube. To wystawa, która podkreśla formę rzeźbiarską tych autentycznych obiektów, a jednocześnie ich tożsamość kulturową.
Wprowadzenie Water Units idzie w parze z rozszerzeniem Water Zones: strefy Preparing i Cleaning zostały uzupełnione o Cooking i Drinking. W pomieszczeniach, których charakter nie pozwala na całkowite rozdzielenie procesów roboczych, istnieje możliwość zastosowania strefy Universal z jednym głębokim wielofunkcyjnym zlewem i jednym płytkim. Ponieważ Water Zone Drinking nie jest ograniczona wyłącznie do obszaru kuchni, zmieniono nazwę tego projektu kuchennego z Kitchen Zones na Water Zones.
Każda ze stref Water Zones wymaga innych konfiguracji, które łączą w kuchni zasadę funkcjonalności z indywidualnością. Na przykład do strefy Preparing można wybrać dwa zlewy - jeden głęboki i jeden płytki, tak aby zyskać optymalne warunki mycia produktów spożywczych. W strefie Cooking do dyspozycji mamy duże, płytkie, pojedyncze zlewy wygodne przy napełnianiu garnków lub odcedzaniu makaronu. Strefa Cleaning oferowana jest z dwoma dużymi zlewami. Do strefy Drinking zaleca się natomiast pojedyncze płytkie zlewy. Mniejsze kuchnie wymagają stosowania strefy Universal, która skupia wszystkie zalety Water Units w jednym wariancie zajmującym niewielką powierzchnię.
„Dzięki połączeniu nowych zlewów z armaturami możemy zaproponować perfekcyjnie dopasowany pakiet kuchenny”, wyjaśnia prezes Andreas Dornbracht. „I to na najwyższym poziomie. Ponieważ tak samo, jak nasze armatury, również zlewy spełniają najwyższe wymogi w zakresie jakości, wzornictwa i funkcjonalności.”
Wszystkie Water Units to ręcznie wykonane zlewy ze stali szlachetnej. Dzięki specyficznemu wzornictwu dostosowane są do najróżniejszych zastosowań w kuchniach.
Dwadzieścia zlewów pojedynczych i osiem podwójnych zaplanowano jako komory podwieszane i do zabudowy. Użyte do ich produkcji masywne materiały oraz delikatna elegancja wzornictwa na nowo odkrywają kuchnię jako pomieszczenie funkcjonalne. Precyzyjnie zespawana stal szlachetna o grubości 1,5 milimetra poprzez oddziaływanie m.in. na zmysł dotyku daje zupełnie nową świadomość jakości. Wewnętrzny promień zaokrąglonych rogów ścian komory zlewu wynoszący zaledwie 7 milimetrów dodatkowo świadczy o wysokiej precyzji wykonania tego wzorniczo minimalistycznego projektu. Wyróżniająca się kolorystyka i delikatnie szczotkowana powłoka ze stali szlachetnej podkreślają charakter kuchni jako przestrzeni życiowej, która ponownie zaczyna odgrywać rolę centrum domu i mieszkania. Szczegóły, takie jak idealnie proporcjonalny otwór odpływowy i specjalne maty, które wyciszają pogłos wody w komorze dają wrażenie osiągnięcia najwyższej perfekcji.
Water Units zostały zaprojektowane według jednolitego schematu. Wszystkie zlewy mogą być dowolnie łączone w różnych strefach.
Water Units są już dostępne w sprzedaży.
O firmie Dornbracht
Aloys F. Dornbracht GmbH & Co. KG z siedzibą w Iserlohn jest międzynarodowym producentem wysokiej jakości ekskluzywnej armatury i akcesoriów do łazienek i kuchni. Dornbracht otrzymuje liczne międzynarodowe nagrody za stylistykę swoich produktów, a od 1996 roku cieszy się także uznaniem za zaangażowanie w rozwój kultury. Od 2006 roku firma wydaje dwuczęściową publikację „Dornbracht - the SPIRIT of WATER” powiązaną koncepcyjnie ze światem łazienek i kuchni. Ten magazyn, a zarazem katalog, dokumentuje zaangażowanie kulturalne firmy i prezentuje spektrum produktów marki Dornbracht. „Dornbracht - the SPIRIT of WATER” z powodzeniem łączy inspiracje, dialog oraz innowacje, które charakteryzują unikalne podejście i drogę rozwoju firmy Dornbracht.
Dornbracht Edges
Po „The Farm Project”, który został po raz pierwszy zaprezentowany w 2006 roku na targach meblarskich w Mediolanie, a następnie wystawiony w Kolonii, Münster i Miami, „Global Street Food” jest trzecim projektem Mike'a Meiré dla serii wystaw Dornbracht Edges - projektów na styku wzornictwa, architektury i sztuki. Poprzez „The Farm Project” Mike Meiré stworzył przeciwieństwo minimalizmu królującego we wzornictwie ostatnich lat. Zainscenizował on kuchnię jako scenę życia, a nie miejsce prezentacji designu. „Global Street Food”, pokazany na Passagen 2009 w Kolonii, kontynuuje poszukiwania i konfrontacje dotyczące czynności oraz struktur kuchennych. Projekt ten jest rezultatem fascynacji kuchniami zaimprowizowanymi w przestrzeni publicznej. Miejskimi stoiskami fast food łączącymi pragmatyczny dyletantyzm z kompleksowością zawartą na minimalnej powierzchni. Mike Meiré zaprezentował wiele obiektów i kuchni ulicznych z różnych części świata w klasycznym White Cube. To wystawa, która podkreśla formę rzeźbiarską tych autentycznych obiektów, a jednocześnie ich tożsamość kulturową.
Źródło: budnet.pl
Komentarze
Tagi
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Fototapeta w kuchni Liczba postów: 249 Grupa: Porady i op... Kuchnia jest miejscem, w którym spędza się bardzo dużo czasu. W dzisiejszym świecie, kiedy gotowanie stało się tak bardzo modne, gdy kulinarne programy telewizy...
- Podłoga Liczba postów: 125 Grupa: Najnowsze t... Jaką podłogę wybrać przy dwóch dużych psach?
- Jak dobrać akcesoria do łazienki? Liczba postów: 253 Grupa: Wnętrza Pytanie co chce się osiągną, jak dla mnie taki dodatek może zmienić charakter całego wnętrza. Hitem są dla mnie akcesoria, które oferuje sklep lazienkaplus.pl i...
- Meble kuchenne Szczecin Liczba postów: 7 Grupa: Najnowsze t... Co sądzicie o meblach kuchennych pod wymiar?
- Temat zawodowy Liczba postów: 2 Grupa: Najnowsze t... Zmiana nie polega tylko na modyfikacjach strukturalnych czy procesowych. To również transformacja kultury organizacyjnej. Change Manager kształtuje wartości, no...