Witam!
Mam pytanie co uważacie za lepsze olejowanie czy
lakierowanie? Co szybciej się ściera i jest lepsze w
użytkowaniu codziennym?
Mamy już położone deski dąb rustical i leżakują.
Teraz dylemat. Olejowanie = naturalny kolor, czy
lakierowanie = błysk/półbłysk (czy jakoś tak :p )
Ja wolałabym olejowanie, a małż lakierowanie bo twierdzi,
że jest lepsze w użytkowaniu itd.
Co według Was jest lepsze?
Gość: Skowyrna praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline Radex moderator
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: Skowyrna praktykant |
|
| |
offline Radex moderator
|
latwiejsza poniewaz przy cyklinowaniu podlogii jezeli bedzie
olejem pociagnieta to zdzierasz tylko milimetrzyk lub dwa
(zalezy jak gleboko sa rysy)a olej i tak juz masz wsiakniety
w deske glebiej wiec ponownie olej bedzie tylko
formalnoscia na wierzch ...natomiast przy lakierze musisz
zjechac cala powloke lakiernicza przed nalozeniem drugiej a
jak wiadomo lakier jest twardszy i musisz znow polozyc min 2
warstwy... robilem i taka i taka podloge wiec wiem |
| |
offline Aureliusz praktykant
|
A ja zdecydowanie polecam olejowosk. To chyba w tej chwili
najlepszy system ochrony drewna. Ma sporą przewagę nad
olejem, a nad lakierem to już w ogóle. |
| |
Reklamy Google | |
offline widar fachowiec
|
Olej do drewna nadaje drewnianej podłodze iście dostojnego klimatu. Po pierwsze podkreśli rysunek drewna i uwydatni słoje a po drugie nada podłodze delikatnego, szlachetnego blasku. Oczywiście jest to kwestia gustu, bo jeżeli chodzi o jakość powłoki to podobne parametry mają dobre lakiery (pallman, syntilor, itp.) i oleje do parkietu. |
| |
Gość: cyklina-klimkiewicz praktykant |
Najtańsze zabezpieczenie podłogi, to olejowanie.Jest bardzo skuteczne, a w pomieszczeniach narażonych na bardzo duże obciążenie,jest jedynym możliwym, do użycia. Każda podłoga wymaga serwisu, usuwania piasku i zanieczyszczeń, błota.I olej i lakier się do tego celu nadaje, ale w łatwiejsze w użytkowaniu, utrzymaniu, no i tańsze jest olejowanie. Można je też szybciej wykonać, taniej zrobić i szybciej podłogi używać. Tak olej, jak lakier, trzeba konserwować. Bona,Osmo ma technologię jednodniową, więc zabezpieczenie można wykonać w 1 dzień. Podłogi zabezpieczone tymi produktami, są bardzo trwałe , pozwalają udzielać wieloletniej gwarancji, dają się prosto konserwować, są tanie w utrzymaniu, mają świetny wygląd.B.Klimkiewicz. |
| |
offline adagio1231 doświadczony
|
Bardzo dobre impregnaty i oleje do drewna, podłóg drewnianych czy tarasów ma firma OSMO. Korzystałem z tej firmy nie tak dawno i na razie wszystko w jak najlepszym porządku, olej bardzo wydajny także jak na swoją cenę i wydajność polecam - sprawdź tu |
| |
offline kobieta pracująca doświadczony
|
|
| |
offline Bucks doświadczony
|
Ja sam gdy kiedyś stanę przed wyborem pomiędzy olejowaniem a lakierowaniem to bez wahania wybiorę lakierowanie, ale nie jeden raz tylko dwa lub 3 zależnie od rodzaju drewna czy deski jaka będzie miała być lakierowana. Lakierowanie daje o wiele trwalszy i mocniejszy efekt. Biorąc jeszcze pod uwagę, że zamierzam powtórzyć tą czynność dwukrotnie to na pewno będzie to o wiele lepszym rozwiązaniem niż olejowanie. |
|