Akcesoria mistrza grillowania

Akcesoria mistrza grillowania

Przygotowanie smacznych potraw z grilla wiąże się nie tylko z zakupem odpowiednich produktów, ale przede wszystkim z ich właściwym doprawieniem i przyrządzeniem. Każdy, kto choć raz stał przy ruszcie, wie jak niezwykle ważne są sztućce, które pozwalają na sprawne obracanie i przekładanie grillowanych potraw.

 

Przydatne są również akcesoria, które ułatwią opieczenie kiełbasek czy ryb. Firma Landmann w każdym sezonie grillowym prezentuje dodatki, których nie może zabraknąć w trakcie grillowania. Tak jest i tym razem – przyjrzyjmy się zatem tegorocznym akcesoriom „must have” każdego konesera grillowania.

 

Praktyczne i solidne sztućce

 

Opiekanie mięsa czy kiełbasek wiąże się z częstym przekładaniem tych produktów. Aby wykonać te czynności sprawnie i bez obawy o poparzenie, warto zaopatrzyć się w sztućce z serii INOX firmy Landmann. Linia tych akcesoriów składa się z widelca, łopatki oraz szczypiec, które są wykonane ze stali szlachetnej. Akcesoria te posiadają ergonomiczną i nienagrzewającą się rękojeść, która pozwala na pewne trzymanie w dłoni i daje możliwość przekładania nawet solidnych porcji mięsa. Przydatnym rozwiązaniem są również szpilki do szaszłyków. Wykonane także ze stali szlachetnej mogą być wielokrotnie wykorzystywane. Zastosowanie tego rodzaju szpilek eliminuje ryzyko nadpalenia czy złamania, jak ma to miejsce w przypadku drewnianych szpadek. Warto zaznaczyć, że szpilki firmy Landmann mają wygodną rączkę, która się nie nagrzewa, co dodatkowo podnosi walor bezpieczeństwa i komfortu przygotowania szaszłyków z grilla. Praktycznym dodatkiem z tej serii jest także silikonowy pędzelek, którym będzie przydatny podczas smarowania mięsa oliwą czy marynatą. Wszystkie sztućce firmy Landmann z serii INOX posiadają haczyk, który umożliwia zawieszenie ich np. na bocznej półce grilla.

 

 

Czytaj również: Komfortowy taras, balkon i ogród

 

Akcesoria do ryb i warzyw

 

Poza tradycyjnymi kiełbaskami coraz częściej na grillu przygotowujemy ryby, a także warzywa. Warto zatem zaopatrzyć się w kosz do grillowania ziemniaków, cukinii, papryki czy pomidorów. Okrągły lub prostokątny pojemnik wykonany z emaliowanej blachy ułatwi duszenie wszystkich warzyw jednocześnie, co więcej pokrojone w kostkę lub plastry można łatwo aromatyzować ziołami lub czosnkiem, a marynata z oliwą wpłynie na soczystość i jędrność ulubionych jarzyn. Bardzo często podczas grillowania ryb czy roladek wykorzystujemy folię aluminiową. Bardziej korzystnym rozwiązaniem będzie wybór opiekaczy wykonanych ze stali szlachetnej. W zależności od ilości grillowanych potraw możemy wybrać model mieszczący 1 lub nawet 3 ryby. Trwałe zamknięcie opiekacza pozwoli na faszerowanie ryb czy mięsa bez obawy o wypadnięcie farszu. Zaletą tego rodzaju akcesoriów jest także izolowana rękojeść, która pozwala na bezpieczne opiekanie potraw na ruszcie. Warto także podkreślić, że grillowanie z użyciem opiekacza umożliwia uzyskanie soczystego mięsa czy ryby z chrupiącą skórką.

 

 

Czytaj również: Przygotuj się do sezonu grillowego. Poradnik zakupowy dla grilli ogrodowych

 

Topowe dodatki do grilla

 

Przygotowanie pysznych owoców morza, soczystych burgerów czy też kurczaka z rożna nie sprawi nam problemów jeśli wybierzemy odpowiednie akcesoria. Ciekawym rozwiązaniem jest kamień solny przygotowany z różowej soli himalajskiej, która powoduje, że mięso jest soczyste i dobrze doprawione. Grillowane na nim ryby, krewetki czy inne skorupiaki zyskują nie tylko walory smakowe, ale także cenne składniki mineralne. Podczas każdego grillowania kamień traci zaledwie 5% swojej objętości, dzięki czemu może być wielokrotnie używany. Godna uwagi jest również prasa do hamburgerów, która z solidnej porcji mięsa w łatwy sposób pozwoli wyczarować kształtnego burgera. Wystarczy umieścić w niej 200 g wołowiny lub innego mięsa i delikatnie docisnąć. W ten sposób otrzymamy kotleta, który łatwo grillować, a jego kształt będzie idealny i dopasowany do bułki. Kolejnym dodatkiem, którego nie może zabraknąć podczas grillowania jest stojak do kurczaka. Wykonany ze stali nierdzewnej posiada 250 ml pojemnik, który umożliwia aromatyzowanie drobiu różnego rodzaju marynatami, winem czy piwem. Atutem tego rozwiązania jest możliwość używania go do pieczenia kurczaka w zamkniętym grillu, a poza sezonem w domowym piekarniku.

 

Źródło: tabasco / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator zebranej deszczówki

Społeczność budnet.pl ma już 19415 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 199

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >