
Bony 500+ na posiłki dla pracowników wspomogą gospodarkę i branżę gastronomiczną
Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) zwraca uwagę, że wprowadzenie zwolnionych z PIT i ZUS bonów o wartości 560 zł miesięcznie na posiłki dla pracowników – dobrowolnie finansowanych przez pracodawcę – to 7,6 mld zł dodatkowego PKB. To szczególnie ważne dla branży gastronomicznej – dotkniętej mocno skutkami pandemii koronawirusa – której wzrost mógłby dzięki temu sięgnąć ponad 4 mld zł rocznie.
„Uwzględniając przepływy między gałęziami gospodarki oraz efekty mnożnikowe, wzrost ilości zakładów pracy przekazujących pracownikom dofinansowania posiłków w formie kart przedpłaconej lub bonu z 3% do 18% zatrudnionych przyczyniłby się do zwiększenia PKB o 7,6 mld zł. System benefitów związanych z wyżywieniem korzystnie wpłynąłby również na kondycję branży gastronomicznej, będąc najbardziej stabilnym źródeł stałych przychodów dla wielu podmiotów. Obecnie rynek benefitów związanych w wyżywieniem działa na niewielką skalę – co oznacza, że zwolnienie ze składek nie istniejącego jeszcze obrotu nie skutkowałoby uszczupleniem dochodów sektora finansów publicznych. Wygenerowany przez zachęty fiskalne popyt stałby się przedmiotem opodatkowania na dalszym etapie obrotu gospodarczego – w momencie opodatkowania konsumowanych posiłków VAT oraz dochodów z działalności sektora gastronomicznego” – podkreśla Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP), prezes Centrum Analiz Legislacyjnych i Polityki Ekonomicznej (CALPE).
Czytaj również: Jak skutecznie zarządzać firmą w obecnych czasach pandemii?
Obecnie pracodawca może zapewnić dobrowolnie pracownikowi benefit w postaci posiłków i artykułów spożywczych, wykorzystując do tego karty lub bony żywieniowe (z pominięciem przypadków, w których jest to jego obowiązek wynikający z przepisów) – jednak zwolnienie tych świadczeń ze składek może być jedynie do kwoty 190 zł miesięcznie. Limit ten nie był zmieniany od 2004 r. – w przeliczeniu na dzień roboczy zwolnienie wynosi zaledwie ok. 9 zł.
Czytaj również: Pandemia Covid-19 a stopy procentowe
Z kart i bonów żywieniowych w Polsce korzysta 3% uprawnionych ze względu na nieprecyzyjność przepisów prawnych i niską wartość kwoty zwolnionej z ZUS. W krajach Unii Europejskiej, gdzie benefity te korzystają z szerszego zakresu zwolnienia ze składek oraz PIT – np. Belgii, Słowacji, Rumunii – udział pracowników korzystających z kart lub bonów żywieniowych przekracza średnio 30%.
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- imprezy integracyjne szczecin Liczba postów: 6 Grupa: Trudne tema... Na szczęście dzisiaj nie jest to już problemem. Jest fajna strona internetowa https://globy.com/events-calendar/intern ational-battery-seminar-exhibit-43be91 , c...
- W co inwestujecie? Liczba postów: 1 Grupa: Trudne tema... Hej, mam pytanie do osób, które inwestowały w nieruchomości na Cyprze. Zastanawiam się nad kupnem mieszkania i znajomi polecili mi firmę https://fixer.cy/. Czy....
- Kredyt gotówkowy Liczba postów: 75 Grupa: Trudne tema... Polecam https://entrmise.pl każdemu, kto planuje zakup nieruchomości. Ich indywidualne podejście i zaangażowanie sprawiły, że cały proces był jasny i zrozumiały...
- Rząd zapowiada wsparcie dla polskich firm Liczba postów: 2 Grupa: Aktualności Descoperă senzația jocurilor clasice de păcănele cu https://www.favbet.ro/ro/casino/show-gam e/amusnet-interactive/40-burning-hot/! Creat de Amusnet Interactive,...
- Sposób na zdrowie Liczba postów: 592 Grupa: Trudne tema... Ostatnio natknąłem się na temat związany z kardiowatch i przyznam, że wygląda to naprawdę ciekawie. Ktoś coś więcej może powiedzieć? Szczególnie ciekawi mnie do...