Czosnek pospolity (Allium sativum)

Czosnek pospolity (Allium sativum)

W czasach antycznych wierni, którzy zjedli czosnek, nie miel wstępu do świątyń. W średniowieczu główki czosnku były popularne nie tylko jako przyprawa i roślina lecznicza, ale stanowiły także ochronę przed czarownicami i złymi duchami. Według wierzeń ludowych, czosnek był najlepszym środkiem odstraszającym wampiry. Czytaj dalej

 

Czosnek to stara roślina uprawna pochodząca ze stepów środkowej Azji. Jako lekarstwo i przyprawę stosowali ja już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Z racji jego dobroczynnego działania uprawę czosnku na terenie swojego imperium nakazał Karol Wielki. Współczesne badania potwierdziły wiele leczniczych właściwości tej rośliny: działa antyseptycznie, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także zapobiega sklejaniu się czerwonych krwinek oraz chroni przed wolnymi rodnikami. Czosnek pomocny jest ponadto przy dolegliwościach żołądka i jelit, jak również przy przeziębieniach. Niestety, jego nieprzyjemny zapach sprawia, że nie jest on chętnie jedzony – jeszcze dzień po spożyciu intensywna woń wydobywa się ze wszystkich porów ciała. Aby ją zneutralizować, zaleca się po zjedzeniu czosnku żuć natkę pietruszki lub ziarenko kawy. 

 

Czosnek pospolity (Allium sativum)

 

Czosnek zalicza się do roślin amarylkowatych. Tworzy okrągławą cebulę główną, wokół której grupuje się wiele ząbków, czyli bocznych cebulek. Główkę otacza skórka o barwie od białej do fioletowej. Z cebuli głównej wyrasta osiągający wysokość do 1 metra pęd, na którego końcu w lipcu i sierpniu tworzy się kulisty kwiatostan.

 

Czosnek jest bardzo mało wymagający i prawie nie dotykają go choroby ani nie zagrażają mu szkodniki. Latem przy przedłużającej się suszy należy go podlewać, aby ząbki mogły się dobrze rozwinąć.

 

Czosnek pospolity (Allium sativum)

 

Czytaj również: Piękne kwiaty w domu

 

Cebule czosnku najlepiej zbierać na przełomie sierpnia/września, gdy liście zaczynają żółknąć. Należy je wykopać i przy słonecznej pogodzie suszyć kilka dni na grządce. Następnie wiąże się je w pęczku lub splata w dekoracyjne warkocze i wiesza w suchym, przewiewnym i wolnym od mrozu miejscu.

 

Czosnek używa się jako przyprawy na surowo lub w potrawach gotowanych, np. zupach, sosach czy daniach mięsnych. Nadaje on charakterystyczny aromat wielu daniom kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Można go także zakisić albo włożyć do octu lub oliwy, dzięki czemu nabiorą one głębokiego aromatu. W celach leczniczych czosnek stosuje się przede wszystkim wewnętrznie, sporadycznie zewnętrznie. Wewnętrzne zastosowanie znajduje on, np. przy nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy i zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego.

 

Czosnek preferuje ciepły klimat, ale u nas w kraju dobrze rośnie także w osłoniętych miejscach. Najlepiej kupić odmianę czosnku francuskiego lub hiszpańskiego. Tworzą one silne rośliny z dużymi ząbkami również w naszym klimacie. Jeśli hodujesz czosnek w uprawie mieszanej, unikaj sąsiedztwa gatunków kapusty lub roślin strączkowych, jak fasola lub groszek. Warto go natomiast posadzić między marchewkami, ponieważ odstrasza szkodniki, które je niszczą. Dobre sąsiedztwo dla czosnku to także ogórki, ziemniaki, sałata głowiasta, szpinak i truskawki.

 

Czosnek pospolity (Allium sativum)Czosnek z jesiennego wysiewu odmiana Harnaś 

Czytaj również: Skrzyp polny (Equisetum arvense)

 

Jeśli chodzi o zewnętrzną uprawę roślin to najlepiej wysiewać go w marcu lub kwietniu odmiany wiosenne np. Jarus lub Zawrat.  Roślina szybko kiełkuje. Podczas suszy należy ją regularnie podlewać, tak by ząbki dobrze się rozwinęły, a cebulki dojrzały. Wzrost cebulek można przyspieszyć, okrywając rośliny plastikową osłoną. Zbiory są możliwe najwcześniej późnym latem. W regionach o łagodniejszym klimacie, czosnek można sadzić również jesienią  odmiany ozime np. Harnaś lub Ornak.  Cebule są wtedy gotowe na wiosnę.

 

Trzeba pamiętać, że nie wszystkie sklepy ogrodnicze mają nasiona albo cebulki czosnku w swojej ofercie. Jeśli więc udało ci się znaleźć czosnek, który dobrze dojrzewa w twoim ziołowym ogródku, po każdym zbiorze odłóż wystarczającą liczbę ząbków do uprawy w następnym roku.

 

Warto wiedzieć także, że małe cebule powietrzne, tworzące się między kwiatami, można wykorzystywać do wegetatywnego rozmnożenia czosnku. Jednak dopiero w drugim roku uprawy roślina wytworzy główki gotowe do zbioru.

 

Źródło: budnet.pl
Autor: Daria Wnykowska

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

Ostatnio na forum

  • Pokój dla dziecka Liczba postów: 200 Grupa: Nowości ara... Urządzenie komfortowego pokoju dla dziecka jest ważne, ale też ważne jest, aby zapewnić dziecku bezpieczeństwo podczas spacerów. A to osiągniesz kupując odpowie...
  • Rozbiórki Liczba postów: 109 Grupa: Stawiamy śc... A propos takich czynności jak skup złomu to warto pamiętać, że dobrze jest zezłomować starą niepotrzebną pralkę czy z gospodarstwa rolnego pług itd.
  • Przeprowadzka jeszcze w tym roku Liczba postów: 4 Grupa: Aktualności No skoro osiedle już stoi, to trzeba pomyśleć o przeprowadzce - niestety to ta nieprzyjemna powinność, którą każdy z nas musi wykonać, jak decyduje się na przen...
  • Samemu czy z firmą Liczba postów: 7 Grupa: Aktualności Każdego w końcu czeka przeprowadzka i do tego polecam fantastyczną firmę przeprowadzkową https://www.przeprowadzkiwroclaw.pl Bardzo dobrze się z nimi współpraco...
  • Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...
  • Podłogi drewniane - parkiet, deski... Liczba postów: 376 Grupa: Robimy stro... Osobiście uważam, że drewno naturalne na podłodze to najlepsza rzecz! To rozwiązanie zdrowe, bezpieczne i generalnie rekomendowane rodzinom z małymi dziećmi ;)....

Kalkulator zebranej deszczówki

Społeczność budnet.pl ma już 19444 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 170

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >