Dlaczego w diecie małych dzieci powinien znaleźć się karp?

Dlaczego w diecie małych dzieci powinien znaleźć się karp?

Ryby są istotnym elementem diety, w szczególności w pierwszych latach życia i rozwoju dziecka. Eksperci ds. pediatrii rekomendują, aby zacząć je wprowadzać już po szóstym miesiącu życia. Dania z ryb warto podawać przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu świadomie wybierając gatunki, które mają najkorzystniejszy wpływ na rozwój dziecka. Jednym z najlepszych wyborów spośród ryb słodkowodnych jest karp.

 

Karp, w naszym kraju, kojarzony jest głównie ze świętami Bożego Narodzenia, a powinien być raczej łączony z prozdrowotnymi właściwościami. Ta ryba o średnio tłustym mięsie jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze, a zawarte w niej witaminy i minerały pozytywnie wpływają na organizm człowieka. – Mięso karpi zawiera dużo żelaza i cynku. Żelazo to bardzo ważny składnik w diecie dziecka, niezbędny do prawidłowej pracy organizmu, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu. Prawidłowa podaż cynku w diecie dzieci sprzyja natomiast ewolucji funkcji psychiczno-intelektualnych i poznawczych. Ryby wspierają też układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami, niwelują stany zapalne. Dlatego szczególnie zalecane są dzieciom, których organizm intensywnie pracuje nad nabywaniem odporności – tłumaczy dr inż. Joanna Tkaczewska z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.


Dlaczego w diecie dzieci powinien znaleźć się karp?

 

Dlaczego właśnie karp?

Powodów jest kilka. Mięso tej ryby zawiera spore ilości witaminy D, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju szkieletu dzieci, stymulując wchłanianie wapnia z jelit i jego odkładanie w kościach. Witamina D jest dostarczana do organizmu w pożywieniu i produkowana w skórze pod wpływem słońca. Jej brak, zwykle w następstwie niedoborów żywieniowych lub zalecanej obecnie ograniczonej ekspozycji skóry na światło słoneczne, może prowadzić u niemowląt i małych dzieci do rozwoju krzywicy. Drugim składnikiem, którego nie może zabraknąć w diecie dzieci, zwłaszcza w pierwszych latach życia, jest wapń – podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Jego głównym źródłem jest zwykle nabiał. Gdy dziecko cierpi na nietolerancję laktozy lub białka mleka dobrym rozwiązaniem może być przynajmniej częściowe zastąpienie nabiału mięsem ryby, np. karpia.

 

Dlaczego w diecie dzieci powinien znaleźć się karp?

 

Czytaj również: Jak zachęcić dziecko do pomocy w domowych porządkach

 

Mięso karpia zawiera także kwasy z rodziny omega 3 (DHA i EPA) będące składnikiem budulcowym komórek układu nerwowego. Kwasy omega 3 wpływają na prawidłowy rozwój funkcji poznawczych dziecka i rozwój psychoruchowy. – Nienasycone kwasy tłuszczowe są nie do przecenienia w diecie dziecka przede wszystkim ze względu na ich udział w prawidłowym rozwoju mózgu oraz układu nerwowego. Niedobór tych związków może nawet zahamować rozwój psychoruchowy dziecka. Kwasy te wpływają także na prawidłowy rozwój siatkówki oka, procesy widzenia oraz układ krążenia. Wzmacniają odporność dziecka, łagodzą stany zapalne. Zaleca się, by łączna ilość kwasów omega-3 w codziennej diecie dziecka wynosiła 150-200 mg – tłumaczy dr Tkaczewska.

 

Jak wprowadzić rybę do diety dziecięcej?

Włączenie ryb do diety dziecka może wydawać się trudne. Jednak wszystko zależy od naszej kreatywności i wytrwałości. Udowodniono, że dziecko musi spróbować potrawę około dziesięć razy, aby ją polubić. Dlatego warto konsekwentnie proponować dzieciom różnorodne dania, których z karpia można przyrządzić naprawdę wiele. Na początek najbezpieczniejsze będzie zmielenie filetów karpia (w tym małych ości) i ugotowanie delikatnych klopsików. Drugi pomysł to ugotowanie rosołu rybnego, w którym drób zastępujemy rybami – np. karpiem. Starszym dzieciom można podać karpia pieczonego w folii lub na grillu z ulubionymi ziołami i przyprawami. Tak przyrządzony nie straci cennego tłuszczu. – Warto pamiętać, że dzieci powinny unikać jedzenia ryb w zalewach solnych i marynat rybnych, a ryby wędzone spożywać sporadycznie. Podawanie ryb smażonych w panierce, na głębokim tłuszczu również nie będzie polecane – stwierdza dr Tkaczewska. Dobrym sposobem podania karpia, gdy dziecko nie przepada za rybami, jest też przygotowanie domowych, grillowanych burgerów z mielonego karpia.

 

Dlaczego w diecie dzieci powinien znaleźć się karp?

 

Czytaj również: 5 przykładów wykorzystania sody w domu, o których nie wiesz

 

Przyrządzając karpia, trzeba zwrócić uwagę na sposób jego obróbki. Rybę należy wymyć, oskrobać i wymoczyć w zimnej, osolonej wodzie. Usunąć kręgosłup oraz duże, łatwo usuwalne ości – żebra. Małe ości rozpuszczą się pod wpływem obróbki termicznej, jeżeli gęsto ponacinamy filet na całej jego długości. Tak przygotowane filety są już dostępne w sklepach spożywczych na terenie całego kraju.

Źródło: Effective PR / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 142

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >