Ekologiczne gospodarowanie bioodpadami w naszych domach

Ekologiczne gospodarowanie bioodpadami w naszych domach

Co zrobić z pozostałościami po przygotowywanych w kuchni posiłkach? To pytanie, które zadajemy sobie tuż przed świętami i najczęściej zaraz po nich. Podczas wielkanocnego gotowania powstają tzw. bioodpady, które nie tylko zajmują miejsce w koszu, ale po dłuższym przechowywaniu - wydzielają nieprzyjemny zapach. Jest kilka sposobów, by nie tylko pozbyć się odpadów organicznych, ale także, by… wykorzystać je ponownie! Czytaj dalej

 

Przed każdymi świętami nasze lodówki i kuchenne szafki pękają w szwach. Podczas przygotowywania świątecznych dań w śmietniku lądują przede wszystkim skorupki jaj, pozostałości warzyw i owoców, skrawki wędlin, ale też resztki gotowych posiłków. Poniżej przedstawiamy kilka sposobów, dzięki którym unikniemy wyrzucania jedzenia.


tradycyjny kosz na bioodpady

Smak świąt zachowany na dłużej

Na święta najczęściej przygotowujemy trochę więcej jedzenia, z którym później nie wiadomo, co zrobić. Pamiętajmy, że zdecydowana większość dań nadaje się do mrożenia, które jest najlepszą formą przechowywania żywności. Ugotowane bądź upieczone potrawy warto dokładnie posegregować, podpisać i włożyć do zamrażarki nawet na kilka miesięcy. Dobry sprzęt AGD umożliwia bezpieczne i wygodne przechowywanie każdego rodzaju posiłków. - W nowoczesnych lodówkach, dzięki elektronicznemu sterowaniu możemy precyzyjnie wyznaczać temperaturę wnętrza. W tych, które posiadają dodatkowo system „no frost” nie ma konieczności cyklicznego rozmrażania, a żywność dłużej utrzymuje świeżość i naturalny wygląd. Eliminuje to też powstawanie nieprzyjemnego zapachu i ułatwia jej czyszczenie. Dobrej klasy zamrażarki są też wyposażone w specjalną funkcję, która w szybkim czasie pozwala zamrozić większą partię potraw i napojów przy zachowaniu ich wysokiej jakości – mówi Ewelina Twardowska, ekspert marki KERNAU, oferującej wysokiej jakości sprzęt AGD.

 

Czytaj również: Skuteczne środki do czyszczenia zlewozmywaków stalowych i granitowych


bioodpady powstające podczas gotowania posiłków

Odpady ekologicznie wykorzystane

Po wielkanocnym gotowaniu, oprócz pysznych dań powstaje również ogromna ilości śmieci, niewykorzystanych części wędlin i mięs - kości, obierek z warzyw i owoców, pestek, skorupek jaj czy fusów po kawie i herbacie, których ilość wzrasta szczególnie po wizycie gości. Nie trzeba ich wyrzucać bezpośrednio do kosza. Coraz popularniejsze stają się ekologiczne metody usuwania takich odpadów. – To tzw. domowe utylizatory bioodpadów, które w szybki i wygodny sposób pozwalają pozbyć się resztek jedzenia. Dzięki innowacyjnym urządzeniom takim jak Smart Cara możemy w kilka godzin przetworzyć wszelkie pozostałości po gotowaniu w ekologiczny proszek, który wykorzystamy do nawożenia roślin. Pozwala to zmniejszyć masę odpadów o ponad 90%, a przy okazji pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Dzięki niewielkim rozmiarom i wadze taki domowy utylizator można umieścić w szafce pod zlewem i traktować jak ekologiczny kosz na śmieci. Jego wewnętrzny pojemnik można myć w zmywarce, a więc jest to nie tylko energooszczędne, ale i higieniczne rozwiązanie problemu odpadów. - dodaje ekspert marki KERNAU.


domowy utylizator bioodpadów

Szybka zmiana menu

Pamiętajmy, że z pozostałości po wielkanocnych potrawach możemy stworzyć także całkiem nieświąteczne dania. Podczas zakupów spożywczych – warto zastanowić się, które produkty i w jakich ilościach będą wykorzystywane do przygotowania dań wielkanocnych, a które – na codzienne posiłki. Z konserwowych warzyw w puszce, ugotowanych w zbyt dużej ilości ziemniaków lub ryżu oraz mięsa możemy szybko przyrządzić smaczną sałatkę lub ciepłą zapiekankę, która idealnie sprawdzi się na przedświąteczny lub poświąteczny obiad. Z pozostałości ryby – możemy przygotować pyszną pastę do smarowania pieczywa. Także resztki bakalii warto przetworzyć – np. zblendowane daktyle z miodem sprawdzą się jako spody do mini deserów w słoiczkach. Po upieczeniu zmieszanych z miodem i wodą orzechów, rodzynek sezamu i płatków owsianych – uzyskamy domowe batoniki energetyczne.

 

Czytaj również: Kilka sposobów na oszczędzanie wody.

 

zamrażarka do zabudowy

Źródło: Sfera PR / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • Meble tapicerowane Liczba postów: 192 Grupa: Najnowsze t... Meble na wymiar doskonale sprawdzają się w niestandardowych przestrzeniach, takich jak małe mieszkania i poddasza ze skosami. Jeżeli szukacie sprawdzonego produ...
  • Praca za granicą - jak ją znaleźć Liczba postów: 80 Grupa: Ciekawe pom... jak nie wiesz jak sie za to zabrac samodzielnie i wolisz uniknac zbednych problemow to jednak lepiej sie skontatowac od razu z agencja Mondi https://mondi.pl/.....
  • Komfortowa jadalnia w małym mieszkaniu Liczba postów: 16 Grupa: Wnętrza Szanowni Państwo, Dobrą alternatywą dla tynków dekoracyjnych, betonu architektonicznego, tapet czy kamieni są płytki klinkierowe. King Klinker https://kingklink...
  • Biuro księgowe w Warszawie Liczba postów: 11 Grupa: Porady i op... Samodzielne prowadzenie księgowości w e-commerce może być korzystne finansowo, ale wiąże się z ryzykiem popełnienia błędów. Wymaga to znajomości zasad podatkowy...
  • Wieszaki na ręczniki Liczba postów: 14 Grupa: Najnowsze t... Ja tam specjalnie nie kombinuję. Wziąłem najzwyklejsze wieszaki z przyssawkami, bodaj 5 na jednym kiju. Jakiejś marki no-name, kompletnie nie pamiętam. To wszys...

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19436 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 321

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >