Food plating - sztuka atrakcyjnego podawania jedzenia

Food plating - sztuka atrakcyjnego podawania jedzenia

Jeśli prowadzisz biznes gastronomiczny, wiesz, że prezentacja potraw jest kluczowa dla marketingu Twojej restauracji na Instagramie. Badania przeprowadzone w Oxfordzie wykazały, że nie tylko przyciągają one klientów, ale także pozwalają na trzykrotnie wyższe ceny za prezentowane potrawy. Dobrze przemyślana prezentacja jedzenia pobudza apetyt już przed pierwszym kęsem i wykorzystuje układ składników do tworzenia smaku i złożoności tekstury.

 

Przeczytaj dalej, aby poznać techniki nakładania talerzy, dowiedzieć się, jak nakładać jedzenie na talerze, obejrzeć film instruktażowy na temat nakładania talerzy oraz poznać narzędzia potrzebne do stworzenia własnego stylu prezentacji potraw. 

 

Jak nakładać jedzenie?

Chociaż nie ma ustalonych zasad prezentacji żywności, istnieje kilka ważnych koncepcji, o których należy pamiętać podczas talerzowania posiłków. 

 

  • Pamiętaj, że talerz to twoje płótno. 
  • Układaj produkty żywnościowe zgodnie z zasadą trzech trzecich. 
  • Zachęć oczy wizualnymi bodźcami. 
  • Użyj sosu jako farby do malowania talerza. 
  • Ozdabiaj, aby poprawić zarówno wygląd, jak i smak. 
  • Techniki nakładania na talerz 

 

Food plating - sztuka atrakcyjnego podawania jedzenia

 

Czytaj również: Patriotyzm gospodarczy szansą dla naszej gospodarki. Czy Polacy chętnie kupują rodzime produkty?

 

Potraktuj platerowanie jako formę sztuki: to ty jesteś artystą, talerz jest płótnem, a jedzenie medium. Opanuj następujące techniki nakładania potraw na talerz, aby udoskonalić swoje rzemiosło. 

 

Niezwykle istotny jest wybór właściwej zastawy: kubki Bolesławiec i filiżanki Bolesławiec dopełnią całości i sprawią, że posiłek będzie wyglądał wręcz idealnie!

 

Techniki prezentacji talerzy 

Wybór odpowiedniego talerza do posiłku to pierwszy krok w procesie prezentacji żywności. Aby wybrać idealny talerz do prezentacji jedzenia, należy wziąć pod uwagę następujące kwestie: 

 

Rozmiar talerza - Twój talerz powinien być wystarczająco duży, aby Twoje potrawy się wyróżniały i wystarczająco mały, aby Twoje porcje nie wyglądały na małe. 

 

Jasne i ciemne talerze - Używaj jasnych i ciemnych talerzy, aby wyróżnić swój posiłek. Białe talerze są popularne, ponieważ stanowią neutralne tło dla jasnych kolorów potraw. Ciemne talerze pięknie komponują się z jasnymi potrawami, takimi jak sielawa czy kremowa polenta. 

 

Kolor talerza - Kolor talerza może stymulować lub zmniejszać apetyt. Czerwień wzmaga apetyt, więc podanie przystawek na czerwonych talerzach utrzymuje zainteresowanie klientów zamawianiem dużych przystawek i deserów. I odwrotnie, profesjonalni platernicy zazwyczaj uważają niebieską zastawę za nieapetyczną, ponieważ istnieje niewiele naturalnie występujących niebieskich produktów spożywczych. 

 

Restauracja Styl - Jeżeli ty prowadzisz grzywny jadalny zakład, klasyczna porcelanowa zastawa stołowa paruje dobrze z tradycyjnymi plating stylami. Modny gastropub powinien inwestować w unikalne talerze z niekonwencjonalnych kształtów, które pozwalają na maksymalną kreatywność platerowania. 

 

Techniki aranżacji potraw 

To, jak ułożysz swoje jedzenie, decyduje o jego estetyce, integralności strukturalnej i rozproszeniu smaku. Oto kilka z najważniejszych technik aranżacji potraw: 

 

Reguła trzech trzecich - W zastosowaniu do gotowania, reguła trzech trzecich nakazuje umieszczenie punktu centralnego twojego dania po lewej lub prawej stronie talerza, a nie w centrum. Wykorzystaj białą przestrzeń, myśląc o brzegu jako o ramie i podkreśl główny punkt (lub punkty) talerza. 

 

Nie przepełniaj swojego talerza - Utrzymuj swój projekt w prostocie, skupiając się na jednym składniku (zazwyczaj białku). Posiadanie punktu centralnego pomoże ci ułożyć elementy towarzyszące, tak aby uzupełniały wyróżniający się składnik. 

 

Wilgotne składniki na pierwszym miejscu - Wilgotne składniki należy układać na talerzu w pierwszej kolejności i zapobiegać ich spływaniu, umieszczając inne potrawy na wierzchu. Na przykład, możesz ustawić pokrojone w plastry mięso naprzeciw puree warzywnego. 

 

Czytaj również: Coraz więcej firm zatrudnia freelancerów

2021-04-13
Źródło: Artykuł zewnętrzny / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

Ostatnio na forum

  • Pokój dla dziecka Liczba postów: 200 Grupa: Nowości ara... Urządzenie komfortowego pokoju dla dziecka jest ważne, ale też ważne jest, aby zapewnić dziecku bezpieczeństwo podczas spacerów. A to osiągniesz kupując odpowie...
  • Rozbiórki Liczba postów: 109 Grupa: Stawiamy śc... A propos takich czynności jak skup złomu to warto pamiętać, że dobrze jest zezłomować starą niepotrzebną pralkę czy z gospodarstwa rolnego pług itd.
  • Przeprowadzka jeszcze w tym roku Liczba postów: 4 Grupa: Aktualności No skoro osiedle już stoi, to trzeba pomyśleć o przeprowadzce - niestety to ta nieprzyjemna powinność, którą każdy z nas musi wykonać, jak decyduje się na przen...
  • Samemu czy z firmą Liczba postów: 7 Grupa: Aktualności Każdego w końcu czeka przeprowadzka i do tego polecam fantastyczną firmę przeprowadzkową https://www.przeprowadzkiwroclaw.pl Bardzo dobrze się z nimi współpraco...
  • Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...
  • Podłogi drewniane - parkiet, deski... Liczba postów: 376 Grupa: Robimy stro... Osobiście uważam, że drewno naturalne na podłodze to najlepsza rzecz! To rozwiązanie zdrowe, bezpieczne i generalnie rekomendowane rodzinom z małymi dziećmi ;)....

Kalkulator izolacji ścian

Społeczność budnet.pl ma już 19437 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 130

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >