Grill - bohater majówki
Dla wielu grillowanie to prawdziwy rytuał. Jednak przede wszystkim sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie najbliższych oraz pretekst do świetnej zabawy. Żeby była ona naprawdę udana, a przygotowywanie potraw przebiegało bezproblemowo warto zadbać o odpowiedni sprzęt. Jak wybrać ten najlepszy?
1. Wielkość grilla dostosowana do potrzeb
Dokonując zakupu grilla przede wszystkim musimy zastanowić się nad jego rozmiarem. W pierwszej kolejności zadajmy sobie pytanie dla jak dużej ilości osób będziemy przygotowywać potrawy. Jeżeli lubimy małe, kameralne spotkania wystarczy nam grill z niewielkim rusztem. Zwolennicy hucznych przyjęć powinni postawić na zdecydowanie większy model, na którym będzie można przyrządzić wiele potraw naraz – radzi Katarzyna Skąpska, ekspert firmy Praktiker. Przy niewielkiej działce lepiej pozostać przy grillu tradycyjnym, który nie zajmie nam za dużo miejsca i w każdej chwili będzie mógł zostać schowany. Często wyjeżdżasz i grillujesz nad rzeką lub jeziorem? Upewnij się, że Twój grill będzie wygodny w transporcie. Postaw na mniejsze modele i grille składane.
Czytaj również: Sezon na piknik - niezbędne akcesoria
2. Węglowy vs gazowy
Jedną z podstawowych kwestii jaką musimy wziąć pod uwagę jest paliwo na jakim będzie działać nasz grill. W marketach Praktiker i na Praktiker.pl znajdziemy całą bogatą ofertę zarówno tradycyjnych modeli na węgiel, jak i nowoczesnych gazowych.- Grill węglowy zapewni nam niepowtarzalny aromat i smak potraw. Jego zakup to również oszczędność dla naszego portfela. Z kolei gazowy to gwarancja szybko przyrządzonych dań. Nagrzewa się w krótkim czasie i łatwo w nim utrzymać pożądaną temperaturę – mówi Katarzyna Skąpska.
Czytaj również: Rattan – nowoczesny materiał meblowy [ARTYKUŁ SPONSOROWANY]
3. Odpowiedni materiał
Dobry grill powinien być stabilny i trwały. To czy taki będzie zależy od materiału z jakiego został wykonany, zarówno korpus jak i sam rusz. – Pod tym względem najlepsze są grille z żeliwa, stali nierdzewnej, emaliowanej lub chromowanej – wyjaśnia Katarzyna Skąpska.Nie zapominajmy o uchwytach. Wybierzmy grilla, w którym rączki zrobione zostały z nienagrzewających się materiałów, np. dobrze zabezpieczonego drewna. Dzięki temu unikniemy niebezpiecznych poparzeń.
Komentarze
Tagi
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Meble ogrodowe i tarasowe jak do salonu. Liczba postów: 14 Grupa: Ogród i dzi... Jeśli marzycie o stylowym ogrodzie lub tarasie, to koniecznie zajrzyjcie na stronę Di Volio https://tiny.pl/qw4pp-sw Ich meble ogrodowe to klasa sama w sobie wy...
- Wytrzymałe ogrodzenie betonowe Liczba postów: 11 Grupa: Ogród i dzi...
- Donice dekoracyjne w stylu śródziemnomorskim Liczba postów: 6 Grupa: Ogród i dzi...
- Na własnym balkonie przyjemnie, jak na Miami Beach... Liczba postów: 9 Grupa: Ogród i dzi... Szanowny Panie, do zabezpieczenia drewnianej posadzki na balkonie można zastosować Olej do Drewna Vidaron. Olej skutecznie chroni drewno przed działaniem niekor...
- Siłownia zewnętrzna czyli sport na świeżym powietr... Liczba postów: 36 Grupa: Ogród i dzi...