Grill - bohater majówki
Dla wielu grillowanie to prawdziwy rytuał. Jednak przede wszystkim sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie najbliższych oraz pretekst do świetnej zabawy. Żeby była ona naprawdę udana, a przygotowywanie potraw przebiegało bezproblemowo warto zadbać o odpowiedni sprzęt. Jak wybrać ten najlepszy?
1. Wielkość grilla dostosowana do potrzeb
Dokonując zakupu grilla przede wszystkim musimy zastanowić się nad jego rozmiarem. W pierwszej kolejności zadajmy sobie pytanie dla jak dużej ilości osób będziemy przygotowywać potrawy. Jeżeli lubimy małe, kameralne spotkania wystarczy nam grill z niewielkim rusztem. Zwolennicy hucznych przyjęć powinni postawić na zdecydowanie większy model, na którym będzie można przyrządzić wiele potraw naraz – radzi Katarzyna Skąpska, ekspert firmy Praktiker. Przy niewielkiej działce lepiej pozostać przy grillu tradycyjnym, który nie zajmie nam za dużo miejsca i w każdej chwili będzie mógł zostać schowany. Często wyjeżdżasz i grillujesz nad rzeką lub jeziorem? Upewnij się, że Twój grill będzie wygodny w transporcie. Postaw na mniejsze modele i grille składane.
Czytaj również: Sezon na piknik - niezbędne akcesoria
2. Węglowy vs gazowy
Jedną z podstawowych kwestii jaką musimy wziąć pod uwagę jest paliwo na jakim będzie działać nasz grill. W marketach Praktiker i na Praktiker.pl znajdziemy całą bogatą ofertę zarówno tradycyjnych modeli na węgiel, jak i nowoczesnych gazowych.- Grill węglowy zapewni nam niepowtarzalny aromat i smak potraw. Jego zakup to również oszczędność dla naszego portfela. Z kolei gazowy to gwarancja szybko przyrządzonych dań. Nagrzewa się w krótkim czasie i łatwo w nim utrzymać pożądaną temperaturę – mówi Katarzyna Skąpska.
Czytaj również: Rattan – nowoczesny materiał meblowy [ARTYKUŁ SPONSOROWANY]
3. Odpowiedni materiał
Dobry grill powinien być stabilny i trwały. To czy taki będzie zależy od materiału z jakiego został wykonany, zarówno korpus jak i sam rusz. – Pod tym względem najlepsze są grille z żeliwa, stali nierdzewnej, emaliowanej lub chromowanej – wyjaśnia Katarzyna Skąpska.Nie zapominajmy o uchwytach. Wybierzmy grilla, w którym rączki zrobione zostały z nienagrzewających się materiałów, np. dobrze zabezpieczonego drewna. Dzięki temu unikniemy niebezpiecznych poparzeń.
Komentarze
Tagi
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Z jakich materiałów wybudować taras? Wady i zalety... Liczba postów: 16 Grupa: Ogród i dzi... Cześć! Kończę budowę domu i nadszedł czas, aby zacząć myśleć o tarasie. Chciałbym zapytać osób, które już mają to za sobą, z którą firmą współpracowaliście w ty...
- W tajemniczym świecie pomidorów: Od wyboru sadzone... Liczba postów: 5 Grupa: Ogród i dzi...
- pies ze schroniska Liczba postów: 191 Grupa: Nasze zwier... Jeśli staniesz się posiadaczem psa to warto zacząć od zadbania o niego i pomoże w tym oferta tej sieci https://wielelap.pl/ która zajmuje się strzyżeniem i myci...
- Ogrodowa pergola - najlepsze miejsce na odpoczynek... Liczba postów: 4 Grupa: Ogród i dzi... Pergolę można stworzyć sobie samemu na tarasie, albo poprosić o to fachowców. Najważniejsze, żeby mieć pomysł i stworzyć idealne miejsce do relaksu. Zerknij w i...
- Inwestycja w ogród Liczba postów: 251 Grupa: Ogród i dzi... Szukając akcesoriów oraz narzędzi ogrodowych, jak myjki ciśnieniowe, skrzynki narzędziowe, młotki, piły do drewna, łopaty itd. warto mieć na uwadze hurtownię Ch...