Grill - bohater majówki

Grill - bohater majówki

Dla wielu grillowanie to prawdziwy rytuał. Jednak przede wszystkim sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie najbliższych oraz pretekst do świetnej zabawy. Żeby była ona naprawdę udana, a przygotowywanie potraw przebiegało bezproblemowo warto zadbać o odpowiedni sprzęt. Jak wybrać ten najlepszy?

 

1. Wielkość grilla dostosowana do potrzeb

Dokonując zakupu grilla przede wszystkim musimy zastanowić się nad jego rozmiarem.  W pierwszej kolejności zadajmy sobie pytanie dla jak dużej ilości osób będziemy przygotowywać potrawy. Jeżeli lubimy małe, kameralne spotkania wystarczy nam grill z niewielkim rusztem. Zwolennicy hucznych przyjęć powinni postawić na zdecydowanie większy model, na którym będzie można przyrządzić wiele potraw naraz – radzi Katarzyna Skąpska, ekspert firmy Praktiker.   Przy niewielkiej działce lepiej pozostać przy grillu tradycyjnym, który nie zajmie nam za dużo miejsca i w każdej chwili będzie mógł zostać schowany. Często wyjeżdżasz i grillujesz nad rzeką lub jeziorem? Upewnij się, że Twój grill będzie wygodny w transporcie. Postaw na mniejsze modele i grille składane.

 

Czytaj również: Sezon na piknik - niezbędne akcesoria

 

2. Węglowy vs gazowy

Jedną z podstawowych kwestii jaką musimy wziąć pod uwagę jest paliwo na jakim będzie działać nasz grill. W marketach Praktiker i na Praktiker.pl znajdziemy całą bogatą ofertę zarówno tradycyjnych modeli na węgiel, jak i nowoczesnych gazowych.- Grill węglowy zapewni nam niepowtarzalny aromat i smak potraw. Jego zakup to również oszczędność dla naszego portfela. Z kolei gazowy to gwarancja szybko przyrządzonych dań. Nagrzewa się w krótkim czasie i łatwo w nim utrzymać pożądaną temperaturę – mówi Katarzyna Skąpska.



Czytaj również: Rattan – nowoczesny materiał meblowy [ARTYKUŁ SPONSOROWANY]


3. Odpowiedni materiał

Dobry grill powinien być stabilny i trwały. To czy taki będzie zależy od materiału z jakiego został wykonany, zarówno korpus jak i sam rusz. – Pod tym względem najlepsze są grille z żeliwa, stali nierdzewnej, emaliowanej lub chromowanej – wyjaśnia Katarzyna Skąpska.Nie zapominajmy o uchwytach. Wybierzmy grilla, w którym rączki zrobione zostały z nienagrzewających się materiałów, np. dobrze zabezpieczonego drewna. Dzięki temu unikniemy niebezpiecznych poparzeń. 




Źródło: Praktiker / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator zebranej deszczówki

Społeczność budnet.pl ma już 19396 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 538

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >