
Grill - bohater majówki
Dla wielu grillowanie to prawdziwy rytuał. Jednak przede wszystkim sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie najbliższych oraz pretekst do świetnej zabawy. Żeby była ona naprawdę udana, a przygotowywanie potraw przebiegało bezproblemowo warto zadbać o odpowiedni sprzęt. Jak wybrać ten najlepszy?
1. Wielkość grilla dostosowana do potrzeb
Dokonując zakupu grilla przede wszystkim musimy zastanowić się nad jego rozmiarem. W pierwszej kolejności zadajmy sobie pytanie dla jak dużej ilości osób będziemy przygotowywać potrawy. Jeżeli lubimy małe, kameralne spotkania wystarczy nam grill z niewielkim rusztem. Zwolennicy hucznych przyjęć powinni postawić na zdecydowanie większy model, na którym będzie można przyrządzić wiele potraw naraz – radzi Katarzyna Skąpska, ekspert firmy Praktiker. Przy niewielkiej działce lepiej pozostać przy grillu tradycyjnym, który nie zajmie nam za dużo miejsca i w każdej chwili będzie mógł zostać schowany. Często wyjeżdżasz i grillujesz nad rzeką lub jeziorem? Upewnij się, że Twój grill będzie wygodny w transporcie. Postaw na mniejsze modele i grille składane.
Czytaj również: Sezon na piknik - niezbędne akcesoria
2. Węglowy vs gazowy
Jedną z podstawowych kwestii jaką musimy wziąć pod uwagę jest paliwo na jakim będzie działać nasz grill. W marketach Praktiker i na Praktiker.pl znajdziemy całą bogatą ofertę zarówno tradycyjnych modeli na węgiel, jak i nowoczesnych gazowych.- Grill węglowy zapewni nam niepowtarzalny aromat i smak potraw. Jego zakup to również oszczędność dla naszego portfela. Z kolei gazowy to gwarancja szybko przyrządzonych dań. Nagrzewa się w krótkim czasie i łatwo w nim utrzymać pożądaną temperaturę – mówi Katarzyna Skąpska.
Czytaj również: Rattan – nowoczesny materiał meblowy [ARTYKUŁ SPONSOROWANY]
3. Odpowiedni materiał
Dobry grill powinien być stabilny i trwały. To czy taki będzie zależy od materiału z jakiego został wykonany, zarówno korpus jak i sam rusz. – Pod tym względem najlepsze są grille z żeliwa, stali nierdzewnej, emaliowanej lub chromowanej – wyjaśnia Katarzyna Skąpska.Nie zapominajmy o uchwytach. Wybierzmy grilla, w którym rączki zrobione zostały z nienagrzewających się materiałów, np. dobrze zabezpieczonego drewna. Dzięki temu unikniemy niebezpiecznych poparzeń.
Komentarze
Tagi
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Garaż a może lepiej wiata? Liczba postów: 128 Grupa: Zagospodaro... Proponowana opcja jak wiaty blaszane jest bardzo praktyczna w odniesieniu do jej montażu. W przypadku, gdy nie mamy dużo miejsca na działce lub nie chcemy anga...
- Jakie płyty tarasowe 2 cm wybrać na ganek? Liczba postów: 0 Grupa: Ogród i dzi...
- Rehabilitacja w basenie możliwa jest, również w ty... Liczba postów: 9 Grupa: Ogród i dzi... Rehabilitacja w basenie, nazywana również hydroterapią, to skuteczna i popularna forma terapii fizycznej, która wykorzystuje właściwości wody do leczenia różnyc...
- Siłownia zewnętrzna czyli sport na świeżym powietr... Liczba postów: 37 Grupa: Ogród i dzi... Szybkość, zwrotność i reakcja na boisku to kluczowe elementy gry, które decydują o skuteczności zawodnika. Wspomaganie treningu odpowiednią suplementacją, taką....
- pies ze schroniska Liczba postów: 196 Grupa: Nasze zwier... Jak chodzi o karmy, bo widzę że też na ten temat piszecie, to mogę wam zdradzić, które w szczególności mają naturalne składniki. A dokł...