Jak dobrze wybrać urządzenie do domowego pieczenia pizzy?
Z badań przeprowadzonych przez Instytut Badań Pollster wynika, że 96% Polaków lubi najpopularniejsze włoskie danie. Co więcej, ponad dwie trzecie osób sięga po nie w domu*. Wygląda na to, że niemal wszyscy uwielbiamy ten okrągły placek z aromatycznymi składnikami na górze i ciągnącym się serem. Pizzę, bo o niej mowa, możemy przygotować, wykorzystując w tym celu wszystkie dodatki, które lubimy najbardziej. Co więcej, ta w gruncie rzeczy prosta i niewymagająca potrawa, potrafi zadowolić podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Domowa pizza - jesz tak, jak lubisz
Jeśli dotychczas wybierałeś się do włoskiej restauracji, aby zjeść pizzę idealną, to właśnie nadszedł moment, aby przypomnieć sobie jej ulubione warianty i samodzielnie przygotować w domu. Zapomnij też o pizzy na dowóz. Przecież każdy wie, że najlepiej smakuje, kiedy jest wyjęta prosto z pieca, a w jej smaku nie wyczujesz zapachu kartonowego pudełka. Przygotowanie pizzy w domu ma wiele zalet. Począwszy od możliwości wykorzystania tylko tych składników, które lubisz, aż po pewność, że dokładnie wiesz, co trafiło na twój talerz.
Czytaj również: Szafa parowa - najlepszy sposób na odświeżenie puchowych kurtek
Zimowe wieczory to także świetna okazja do eksperymentów. Domowa pizza nie kończy się na pieczarkach, szynce konserwowej i serze. Możesz zaszaleć i bawić się różnymi smakami, tworząc mniej oczywiste kompozycje, które zachwycą twoich domowników i gości.
Minimalizm i basta?
Włoska kuchnia charakteryzuje się minimalizmem i prostotą. Smak nie jest efektem ogromnej ilości składników, a wynikiem ich jakości. To podstawa, by stworzyć smaczną domową pizzę. Dobrej jakości pomidory i oliwa, świeżo mielony pieprz i prawdziwa mozzarella są połową sukcesu. Nie oszczędzaj na składnikach i raczej unikaj tych z marketu. Po pierwsze, mnóstwo w nich chemii, po drugie – smakiem nigdy nie dorównają produktom z wyższej półki.
Pizza nie istnieje bez ciasta. Jego przygotowanie jest łatwe i nie wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej. Problemem może okazać się idealny poziom wypieczenia. Włosi korzystają z pieców opalanych drewnem, ale w domowych warunkach to rozwiązanie nie wchodzi w grę. Z pomocą przychodzi np. piec do pizzy od Ariete.
Piec do pizzy w Twoim domu
Ogromne znaczenie w przypadku pieca do pizzy ma temperatura pieczenia. Pizza w rzymskim stylu serwowana jest na cienkim cieście, które nie wymaga tak długiej obróbki termicznej. Pizza neapolitańska jest grubsza i będzie potrzebowała więcej czasu, aby ciasto w środku nie wyszło surowe. - Niezależnie od tego, jaki wariant preferujemy, piec do pizzy z pięciostopniową regulacją temperatury i kamienną płytą poradzi sobie z tym zadaniem. Ciasto wyjdzie idealne, czyli chrupiące z brzegu i miękkie w środku. – zapewnia Michał Obalewski, Prezes Gero Sp. z o.o., będącej w Polsce wyłącznym dystrybutorem marki Ariete.
Wybierając urządzenie do domowego pieczenia pizzy warto zwrócić uwagę nie tylko na temperaturę pieczenia, ale również na dodatkowe jego funkcje. „Timer 30 min., płyta o średnicy 33 cm oraz wysoka temperatura pieczenia - wynosząca aż 400ºC, umożliwia nie tylko pieczenie, ale także odgrzewanie i podgrzewanie innych dań.” – podsumowuje przedstawiciel marki Ariete.
Czytaj również: Za dużo na głowie? Oto 5 sposobów na to, aby mieć więcej wolnego czasu
Kiedy już znasz podstawy przygotowywania domowej pizzy, możesz oddać się kulinarnemu szaleństwu. Taka klasyczna i bardziej tradycyjna pizza jest smaczna i dobrze sprawdza się na początku przygody, ale z czasem może się znudzić. A warto pamiętać, że ten kawałek ciasta początkowo obkładano wyłącznie składnikami, które akurat były pod ręką!
Te nieoczywiste dodatki - jajka w różnej formie, grzyby, gruszki, ryby i owoce morza, groszek - mogą zupełnie odmienić charakter dania. Jeśli chcesz serwować domową pizzę dzieciom, możesz przygotować wariant na słodko. Jeżeli masz piekarnik lub piec do pizzy i potrafisz przygotować ciasto, jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia.
Brakuje ci pomysłu? Koniecznie sprawdź nasze propozycje na prostą i nietuzinkową pizzę, którą bez problemu przygotujesz w domu!
Pizza bianca z borowikami i kurkami
Ciasto:
- Drożdże - 10 g,
- 330 ml wody,
- 560 g mąki pszennej,
- Pół łyżeczki soli.
Biały sos:
- 300 ml mleka,
- 2 łyżki masła,
- Mieszanka startych żółtych serów – ok. jedna szklanka,
- Dwie łyżki startego parmezanu,
- Szczypta czosnku granulowanego i świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- Sól do smaku.
Dodatki:
- 250 g świeżych leśnych grzybów. Świetnie sprawdzają się borowiki i kurki, ale kompozycja może być dowolna.
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy klasyczną zasmażkę. Dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu dodajemy 2/3 porcji tartego żółtego sera, cały parmezan i przyprawy. Na powierzchni rozwałkowanego ciasto rozsmarowujemy sos, a na nim układamy grzyby. Całość przekładamy do pieca do pizzy. Do dekoracji możemy wykorzystać listki świeżej bazylii albo odrobinę pietruszki.
Pizza z serem pleśniowym i gruszkami
Ciasto:
- Drożdże - 10 g,
- 330 ml wody,
- 560 g mąki pszennej,
- Pół łyżeczki soli.
Dodatki:
- 150 g gorgonzoli albo innego miękkiego sera pleśniowego,
- 200 g mozzarelli,
- 2 gruszki – najlepiej wybierać spośród tych twardych,
- Posiekane orzechy włoskie, około 3 łyżek,
- 2 jajka,
- Oregano.
Gruszkę kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy na cienkie plasterki. Mozzarelle i gorgonzolę rozdrabniamy na mniejsze kawałki, wtedy ser równomiernie się rozpuści. Na rozwałkowane ciasto wykładamy najpierw ser, następnie gruszkę i całość posypujemy orzechami włoskimi. Na środek wybijamy dwa jajka i przekładamy do piec do pizzy. Po wyjęciu pizzy możemy posypać ją świeżą rukolą i skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Pizza na słodko
Ciasto:
- Drożdże - 10 g,
- 330 ml wody,
- 560 g mąki pszennej,
- Pół łyżeczki soli.
Dodatki:
- 150 g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- Miękkie owoce, takie jakie lubimy najbardziej: brzoskwinie, morele, kiwi, śliwki, maliny, jeżyny, truskawki itp.
Owoce kroimy na mniejsze części. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem oraz wanilią i tak przygotowaną masą smarujemy wierzch rozwałkowanego ciasta. Na górę wykładamy owoce i wsadzamy do pieca. Po wyjęciu pizzę możemy polać syropem klonowym albo przygotować domowy sos czekoladowy.
*https://www.rp.pl/przemysl-spozywczy/art1494971-dzien-pizzy-siega-po-nia-96-proc-polakow
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- suszarki łazienkowe (do ręczników itp.) Liczba postów: 65 Grupa: Najnowsze t... W przypadku małych łazienek, gdzie przestrzeń na podłodze jest ograniczona, suszarka ścienna stanowi efektywny sposób na oszczędność miejsca. Montaż na ścianie....
- płytki w salonie?? Liczba postów: 139 Grupa: Porady i op... Jeżeli robisz remont i potrzebujesz klejów oraz hydroizolacji czy uszczelniaczy to odwiedź witrynę https://diy.bostik.com/pl-PL Nie tylko znajdziesz odpowiednie...
- Projekt i aranżacja kuchni - kuchnia zamknięta czy... Liczba postów: 5 Grupa: Wnętrza Niezależnie co wybierzesz zainteresuj się ofertą tego producenta granitu https://igranit.pl/spieki-kwarcowe/ U niego zakupisz nie tylko płytki, schody czy parap...
- pomoc tłumacza Liczba postów: 46 Grupa: Ciekawe pom... Możecie sobie sprawdzić stronę https://nowatkowski.pl/tlumacz-przysiegl y-wloskiego-w-warszawie/ , na której znajdziecie ofertę profesjonalnego tłumacza przysięg...
- Wyposażenie warsztatu Liczba postów: 339 Grupa: Porady i op... Szczególnie jeśli mamy do czynienia ze stalą nierdzewną, warto poddawać ją takim zabiegom jak https://passeco.pl/obrobka-elektrolitycz na/ . Wydajne środki do el...
Ostatnio na forum
- Przeprowadzka jeszcze w tym roku Liczba postów: 4 Grupa: Aktualności No skoro osiedle już stoi, to trzeba pomyśleć o przeprowadzce - niestety to ta nieprzyjemna powinność, którą każdy z nas musi wykonać, jak decyduje się na przen...
- Samemu czy z firmą Liczba postów: 7 Grupa: Aktualności Każdego w końcu czeka przeprowadzka i do tego polecam fantastyczną firmę przeprowadzkową https://www.przeprowadzkiwroclaw.pl Bardzo dobrze się z nimi współpraco...
- Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...
- Podłogi drewniane - parkiet, deski... Liczba postów: 376 Grupa: Robimy stro... Osobiście uważam, że drewno naturalne na podłodze to najlepsza rzecz! To rozwiązanie zdrowe, bezpieczne i generalnie rekomendowane rodzinom z małymi dziećmi ;)....
- Polecam sklep internetowy z materiałami budowlanym... Liczba postów: 77 Grupa: Firmy budow... Szukając dobrej jakości wyposażenia do ogrodu, w tym myjek ciśnieniowych, kosiarek, podkaszarek, sekatorów, pił, czy również artykułów malarskich i narzędzi do....
- Gdzie kupić projekt domu w okolicach Lublina ??? Liczba postów: 53 Grupa: Zanim wybud... W Lublinie odnotowano wzrost liczby turystów, co przekłada się na lepsze wyniki dla lokalnego sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Ten pozytywny trend ma k...
Ostatnio też inwestowaliśmy w sprzęty RTV i AGD do naszego domu. Piec do pizzy w sumie potraktowaliśmy priorytetowo, ponieważ jesteśmy wielkimi fanami tego dania. Oprócz tego kupiliśmy m.in. ekspres do kawy. Teraz co tydzień, a nawet dwa czy trzy razy w tygodniu robimy pizzę, popijając kawę (tu akurat z Cafenado https://cafenado.pl/) która świetnie się przyjęła w naszym domu. Także polecam nie skupiać się na wszystkich sprzętach uniwersalnych, które są w każdym domu, lecz zakupić te najważniejsze dla całej rodziny