Jak dobrze zaaranżować strefy w kuchni pamiętając o zasadzie trójkąta roboczego
W twojej poprzedniej kuchni czegoś brakowało? I nie chodziło jedynie o brak miejsca? Przy urządzaniu jej przytrafiły się błędy ograniczające swobodę działania? Nie popełniaj ich ponownie. Zastanów się, czego potrzebujesz i zaplanuj wszystkie strefy kuchenne, pamiętając o zasadzie trójkąta.
Czytaj dalej
W wielu domach spotykamy się z problemem małych i niefunkcjonalnych kuchni. Można sobie z tym poradzić. Z pomocą przychodzą sprytne rozwiązania kuchenne, dzięki którym kuchnia staje się miejscem nie tylko komfortowym, ale i przyjemnym. - Tajemnica idealnej kuchni kryje się w dobrym zaprojektowaniu wszystkich stref roboczych, dlatego stworzyliśmy koncept systemów kuchennych, uwzględniający funkcjonalne wymogi każdej z tych stref. Dzięki rozwiązaniom dedykowanym poszczególnym strefom, kuchnia ma szansę stać się miejscem zdecydowanie bardziej przestrzennym, pojemnym, ergonomicznym i komfortowym – mówi Michał Kichler, ekspert ds. okuć kuchennych Häfele.
Takie podejście sprawdza się zarówno w przypadku niewielkich kuchennych aneksów, jak i dużych kuchni zamkniętych lub otwartych na salon.
Czytaj również: Kuchnia, która łączy się z salonem
Punktem wyjścia w projektowaniu kuchni jest podział na strefy robocze i związana z nim zasada trójkąta roboczego. To w oparciu o nią wyznacza się rozmieszczenie poszczególnych mebli i konkretnych rozwiązań kuchennych. Wierzchołki trójkąta wyznaczają: lodówka, zlewozmywak i kuchenka. Pamiętajmy, że montaż mebli po sam sufit (przy zabudowie ściany) maksymalnie zagospodaruje dostępną przestrzeń i umożliwi schowanie podstawowych sprzętów. Jeżeli jest miejsce, to w kuchni warto postawić wyspę, która będzie miejscem wspólnego gotowania.
Strefa przygotowania
Centralne miejsce każdej kuchni. Tu spędzamy najwięcej czasu i tu dzieją się rzeczy najważniejsze. – W tej strefie zawsze coś się kroi, więc chcemy wszystko mieć pod ręką – radzi Michał Kichler. - W pobliżu blatu powinny znaleźć się deski do krojenia, noże i miski, drobne AGD. Warto więc postawić na pojemne szuflady z pełnym wysuwem, który pozwoli nam łatwo sięgać po kuchenne akcesoria. Można w tym celu wykorzystać szuflady Moovit MX, półkę narożną Ninka i systemy podnośników z rodziny Free – wymienia ekspert. W strefie przygotowania sprawdzą się także gniazda wbudowane w blat i wysuwany stół.
Strefa przechowywania
To tutaj znajdą swoje miejsce codziennie używane akcesoria: od sztućców, przez naczynia, aż po zastawę stołową. Wszystko będzie dostępne i odpowiednio uporządkowane, jeżeli umiejętnie zaaranżujemy szafki i szuflady. - Przydadzą się systemy organizacji szuflad i wkłady do szuflad. Polecam także zamontować oświetlenie Loox Led w szufladzie, a już na pewno pod szafkami – doradza Michał Kichler.
Strefa zmywania
Między strefami przygotowania a przechowywania powinna znaleźć się strefa zmywania, ze zlewozmywakiem, zmywarką, miejscem na środki czystości (niskie carga) i segregację odpadów (wygodne systemy sortowników).
Strefa gotowania i pieczenia
Niech znajdzie się na skraju kuchni. Tu wszystko dzieje się dynamicznie, jak w przepisie na ulubione danie. Dlatego tak bardzo liczy się miejsce na piekarnik i płytę oraz błyskawiczny dostęp do garnków, naczyń, urządzeń oraz produktów. Dobrym rozwiązaniem jest np. półka narożna Nuvola i szafka narożna Mondo.
Strefa zapasów
Dobre zaopatrzenie kuchni to gwarancja tego, że nic i nikt nas nie zaskoczy. Z pełną spiżarnią jesteśmy gotowi nawet na zlot całej rodziny. Strefa zapasów musi udźwignąć wszystkie stawiane jej wymagania – pojemność, łatwy dostęp do produktu i odpowiednie warunki przechowywania. - W wysokiej zabudowie warto umieścić wąską, wysoką i głęboką szafkę, i zamontować w niej system cargo takie jak Sige 295i, który dzięki kilku pojemnym koszom lub półkom służy za spiżarnię – zaleca Michał Kichler z Häfele.
Czytaj również: Kuchnia na poddaszu - jak poradzić sobie z aranżacją trudnych skosów
Przed zaprojektowaniem i rozmieszczeniem wszystkich stref trzeba zastanowić się, czego dokładnie wymagamy od kuchni, ile czasu będziemy w niej spędzać, jak często gotować i z jakich sprzętów i akcesoriów korzystać. Odpowiedź na te pytania ułatwi planowanie i pozwoli najlepiej zagospodarować kuchenną przestrzeń. Tak, aby była praktyczna, komfortowa i przyjemna.
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- nowoczesne łóżko Liczba postów: 220 Grupa: Najnowsze t... A co powiesz na te modele https://madar24.pl/meble/lozka/lozka-200 x200/? Estetyczne i funkcjonalne. Nowoczesny design pasujący do każdej aranżacji, duża powierz...
- suszarki łazienkowe (do ręczników itp.) Liczba postów: 65 Grupa: Najnowsze t... W przypadku małych łazienek, gdzie przestrzeń na podłodze jest ograniczona, suszarka ścienna stanowi efektywny sposób na oszczędność miejsca. Montaż na ścianie....
- płytki w salonie?? Liczba postów: 139 Grupa: Porady i op... Jeżeli robisz remont i potrzebujesz klejów oraz hydroizolacji czy uszczelniaczy to odwiedź witrynę https://diy.bostik.com/pl-PL Nie tylko znajdziesz odpowiednie...
- Projekt i aranżacja kuchni - kuchnia zamknięta czy... Liczba postów: 5 Grupa: Wnętrza Niezależnie co wybierzesz zainteresuj się ofertą tego producenta granitu https://igranit.pl/spieki-kwarcowe/ U niego zakupisz nie tylko płytki, schody czy parap...
- pomoc tłumacza Liczba postów: 46 Grupa: Ciekawe pom... Możecie sobie sprawdzić stronę https://nowatkowski.pl/tlumacz-przysiegl y-wloskiego-w-warszawie/ , na której znajdziecie ofertę profesjonalnego tłumacza przysięg...