Jak poradzić sobie z zabrudzeniami w piekarniku?

Jak poradzić sobie z zabrudzeniami w piekarniku?

Piekarnik jest jednym z podstawowych sprzętów wykorzystywanych w kuchni. Często jednak zapominamy o jego regularnym czyszczeniu, przez co pojawiają się w nim uciążliwe zabrudzenia. Jak sobie z nimi poradzi, aby nie uszkodzić piekarnika? Czytaj dalej

 

Regularne czyszczenie


W większości mieszkań piekarnik jest sprzętem używanym bardzo często, jednak zdecydowanie rzadziej pamiętamy o jego czyszczeniu. Walka z zaschniętym tłuszczem nie jest łatwa i wymaga od nas sporo pracy. Warto zatem wyrobić sobie nawyk regularnego czyszczenia, aby uniknąć uciążliwych zabrudzeń. Piekarnik najlepiej przetrzeć wilgotną szmatką po każdorazowym użyciu lub przynajmniej raz w tygodniu. Niektóre potrawy wydzielają dużo tłuszczu, w piekarniku przygotowujemy także dania, których składniki pod wpływem temperatury topnieją. Nie zapominajmy zatem o korzystaniu z blach, folii aluminiowej oraz papieru do pieczenia. Dzięki nim zdecydowanie łatwiej będzie nam usunąć resztki jedzenia z piekarnika.

 

Środki chemiczne do czyszczenia piekarnika


Na rynku dostępne są różnego rodzaju środki chemiczne, które przeznaczone są do czyszczenia piekarników. Ich cena zazwyczaj nie przekracza kilkunastu złotych, cechuje je natomiast wysoką efektywność. Tego typu środki najczęściej mają postać aerozolu lub pianki, dzięki czemu ich użycie jest bardzo proste i szybkie. W ten sposób z łatwością możemy dotrzeć nawet w trudno dostępne miejsca. Preparaty chemiczne nie wymagają szorowania i skrobania – naszym jedynym zadaniem jest rozpylenie specyfiku na zabrudzonej powierzchni, bowiem środek samoczynnie rozpuszcza zaschnięte zabrudzenia. Po określonym czasie piekarnik należy jedynie dokładnie wytrzeć szmatką. Powinniśmy bowiem pamiętać, że nieusunięte resztki preparatu przy kolejnym użyciu piekarnika mogą dostać się do naszego posiłku.

 

 

Czytaj również: Funkcjonalny i nowoczesny okap

 

Wady preparatów chemicznych


Niezwykła skuteczność środków chemicznych do czyszczenia piekarników spowodowana jest ich składem. Niestety, ale może on przyprawić o mocny ból głowy. Większość tego typu preparatów zawiera rozpuszczalniki, które co prawda dobrze radzą sobie z zabrudzeniami, jednak mogą powodować podrażnienia oczu, skóry i błon śluzowych. W składzie znajdziemy także perfumy syntetyczne, które mają jednak niewiele wspólnego z przyjemnymi zapachami. Najczęściej są to substancje toksyczne, które mogą doprowadzić nie tylko do silnych reakcji alergicznych, ale nawet do chorób układu nerwowego.

 

Czytaj również: Blat kuchenny o nowoczesnej strukturze

 

Domowe sposoby usuwania zabrudzeń


Okazuje się, że zabrudzenia w piekarniku możemy usunąć przy pomocy produktów, które najczęściej mamy w kuchni. Niezastąpione w tej kwestii są ocet oraz soda oczyszczona. Ze świeżymi zabrudzeniami powinien poradzić sobie roztwór wody z octem (w stosunku 1:1). Jeżeli jednak musimy poradzić sobie z zaschniętym już tłuszczem, to najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie mieszanki z płynu do mycia naczyń, octu (po pół szklanki) oraz torebki sody oczyszczonej. Taki roztwór należy dokładnie rozprowadzić na zabrudzonej powierzchni i pozostawić na 12 godzin (piekarnik powinien być zamknięty).

 

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przy współpracy z serwisem Nokaut.pl.
Źródło: Nokaut.pl / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19414 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 280

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >