Jak przechowywać jedzenie?

Jak przechowywać jedzenie?

Co 6 sekund na świecie umiera z głodu jedno dziecko. Co 4 mały Polak jest niedożywiony, a co 8 żyje w ubóstwie. Tymczasem w naszym kraju do kosza wyrzuca się średnio 9 mln ton jedzenia rocznie*. Aby to zmienić wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad racjonalnego gospodarowania żywnością.



Najczęstszym powodem, dla którego wyrzucamy żywność jest jej nieprzydatność do spożycia. Konsumenci zapominają o dacie ważności produktów, kupują zbyt wiele, przygotowują za duże porcje, nie mają pomysłów, jak wykorzystać kupione produkty i nie potrafią odpowiednio przechowywać jedzenia.   Marnotrawstwo można ograniczyć, ucząc się zasad zarządzania spiżarnią. Tworzenie listy zakupów warto rozpocząć od zaplanowania posiłków na najbliższe dni. Wówczas będziemy mogli sprawdzić, których produktów nam brakuje. W sklepie, widząc towar w promocyjnej cenie, zastanówmy się czy, naprawdę jest nam potrzebny i czy w zaplanowanym harmonogramie dań faktycznie znajdziemy czas, na jego przetworzenie. Rozsądnie dobierajmy także ilość do faktycznych potrzeb naszej rodziny.

 

Czytaj również: Sprzęt kuchenny wspomagający zdrowe gotowanie

 

Szczególną uwagę zwracajmy na klasę produktów oraz datę przydatności do spożycia – mówi Aleksader Szałajko z ZT Bielmar, producenta Margaryny Śniadaniowej – Obecnie coraz więcej artykułów spożywczych, dzięki nowoczesnym procesom produkcji i stałej kontroli jakości, zachowuje świeżość nawet przez kilka tygodni bez zastosowania konserwantów. Wówczas szansa na całkowite zużycie produktu jest bardzo duża, także wtedy, gdy znajduje się on w dużym, ekonomicznym opakowaniu.

 

Aby artykuły spożywcze zachowały wszystkie walory odżywcze i smakowe, ważne są także odpowiednie warunki przechowywania. Chłód opóźnia procesy biochemiczne i spowalnia psucie się produktów. Z tego powodu, niezastąpionym sojusznikiem w racjonalnym gospodarowaniu żywnością jest lodówka. By należycie spełniała swoją funkcję, warto stosować zasady jej właściwego użytkowania. Przede wszystkim nie należy jej przeładowywać zbyt dużą ilością jedzenia. Zachowanie odpowiednich odstępów między produktami pozwala na właściwą cyrkulację powietrza. Dzięki temu są one lepiej schłodzone i dłużej pozostaną świeże. 

 

 

Ważne jest także odpowiednie rozmieszczenie artykułów spożywczych na półkach, gdyż temperatura we wnętrzu lodówki różni się w zależności od miejsca - wyjaśnia Daniel Czok, przedstawiciel Candy Hoover Polska, producenta sprzętu AGD. - Szuflady na samym dole są przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców. Półka znajdująca się bezpośrednio nad nimi jest natomiast najzimniejszym miejscem w lodówce – tam należy umieścić świeże mięso czy ryby. Na środkowej i górnej kładziemy produkty mleczne oraz wędliny. W pojemnikach i półkach znajdujących się na wewnętrznej stronie drzwi przechowujemy produkty, które wymagają jedynie lekkiego schłodzenia- dodaje.

 

Czytaj również: W jakie urządzenia warto zainwestować, aby dom mógł stać się energooszczędny?


Wkładając świeżo kupione produkty do lodówki powinniśmy umieszczać je za tymi, które już tam się znajdują. Dzięki temu łatwiej można kontrolować termin przydatności do spożycia. Od czasu do czasu każdy powinien przejrzeć jej zawartość. Nie musimy wyrzucać pozostałości produktów, których nie udało nam się zużyć na bieżąco. Można wykorzystać je do przyrządzenia nowych potraw. Kulinarne eksperymentowanie to okazja do odkrycia ciekawych przepisów i połączeń smakowych. Pamiętajmy także o możliwości przetwarzania i konserwacji żywności. Wiele produktów, w tym owoce, mięso, ryby, a nawet chleb nadaje się do mrożenia.  

 

Marnowanie żywności to wielowymiarowy problem, który wywołuje negatywne efekty społeczne, energetyczne, a nawet ekologiczne. Zwykły konsument najszybciej odczuje jednak jego skutki ekonomiczne, które łatwo przewidzieć, obliczając, jakie straty dla domowego budżetu niesie za sobą kolejny kilogram kupionego jedzenia, wrzucony do kosza. 

 

*Dane pochodzą ze stron: www.pah.org.pl, www.pck.pl, www.bankizywnosci.pl

 

Źródło: Planet PR / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • Praca za granicą - jak ją znaleźć Liczba postów: 80 Grupa: Ciekawe pom... jak nie wiesz jak sie za to zabrac samodzielnie i wolisz uniknac zbednych problemow to jednak lepiej sie skontatowac od razu z agencja Mondi https://mondi.pl/.....
  • Komfortowa jadalnia w małym mieszkaniu Liczba postów: 16 Grupa: Wnętrza Szanowni Państwo, Dobrą alternatywą dla tynków dekoracyjnych, betonu architektonicznego, tapet czy kamieni są płytki klinkierowe. King Klinker https://kingklink...
  • Biuro księgowe w Warszawie Liczba postów: 11 Grupa: Porady i op... Samodzielne prowadzenie księgowości w e-commerce może być korzystne finansowo, ale wiąże się z ryzykiem popełnienia błędów. Wymaga to znajomości zasad podatkowy...
  • Wieszaki na ręczniki Liczba postów: 14 Grupa: Najnowsze t... Ja tam specjalnie nie kombinuję. Wziąłem najzwyklejsze wieszaki z przyssawkami, bodaj 5 na jednym kiju. Jakiejś marki no-name, kompletnie nie pamiętam. To wszys...
  • Meble laboratoryjne Liczba postów: 58 Grupa: Porady i op... Przechowywanie próbek biologicznych w temperaturach ultra-niskich wymaga specjalistycznych zamrażarek, które gwarantują stabilność warunków nawet przy -86˚C. Te...

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19436 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 348

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >