Jak urządzić domową spiżarnię?

Jak urządzić domową spiżarnię?

Któż z nas nie marzy o takim miejscu, gdzie mógłby bez szkody dla innych sprzętów gospodarstwa domowego przechowywać delikatesy domowej roboty. Domowe powidła, marynaty i dżemy przywodzą nam na myśl smak lata, słońca, ciepłych dni. Miło jest w okresie zimowym otworzyć spiżarnię i wyjąć przysmak, na który mamy w danej chwili ochotę. Czytaj dalej

 

 Dlaczego więc tak mało osób może pochwalić się tym, że ma w domu własną domową spiżarnię? Czy od jej zrobienia nie odstrasza nas to, że wtedy już w domu nie będziemy mieli miejsca na nic? Jeśli tak, to nic bardziej mylnego. Praktycznie w każdej kuchni można wygospodarować miejsce chociażby na małą domową spiżarnię.

 Dzięki temu, że będziemy mieć wydzielone miejsce na produkty spożywcze znacznie ułatwi utrzymanie porządku w kuchni. Ważne jest jednak, by taka domowa spiżarnia dobrze spełniała swoją funkcję. 

 

Czytaj również: Kuchnia miejsce wszechczasów

 

 Warto więc przed rozpoczęciem prac z nią związanych określić, jakie mamy wobec niej oczekiwania. Czy będzie tam tylko żywność, słoiki i butelki z przetworami, czy po pewnym czasie nieświadomie zmienimy ją w składzik, gdzie będziemy chować plastikowe pojemniki i inne drobne sprzęty, które nie będą nam akurat potrzebne. 

 W pierwszym przypadku mamy do czynienia ze spiżarnią z prawdziwego zdarzenia, i musimy zatroszczyć się o mikoklimat, jaki będzie tam panował. Nie chcemy przecież wyciągać stamtąd słoików z przetworami, w których coś się zagnieździło. 

 Co się zaś tyczy plastikowych pojemników, to zamiast domowej spiżarni bardziej potrzebny nam jest mały magazynek, w którym będziemy mogli chomikować niepotrzebne nam rzeczy. 

 

 

Domowa spiżarnia


 Aby posiadanie spiżarni miało sens, musi tam być utrzymana niska temperatura. Klasyczna spiżarnia powinna mieć masywne mury oraz podłogi z materiałów dobrze akumulujących ciepło. Wskazane jest, aby została ulokowana w piwnicy, a jeśli to niemożliwe, niech znajdzie się do niej miejsce w północnej części domu, tuż przy ścianie zewnętrznej.

 

Czytaj również: Dom uszyty na miarę

 

 Bardzo ważna jest również odpowiednia wentylacja. Z zapasów może skraplać się para wodna, co grozi zawilgoceniem żywności. Aby temu zaradzić, można zrobić kilka małych otworów wentylacyjnych, aby zapewnić żywności lepszą cyrkulację powietrza.W nieogrzewanej spiżarni musi być sucho.

 Właściwe paramtery dla spiżarni można osiągnąć, lokując ją w nieogrzewanym miejscu, bez dostępu światła dziennego. Okna nie są mile widziane, gdyż będą sprzyjać one wahaniom temperatury w pomieszczeniu. 

 

Źródło: budnet.pl
Autor: Katarzyna Kłosek

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • Jaki dobry materac wybrać? Liczba postów: 140 Grupa: Porady i op... A czy zapoznałeś się już może z ofertą New Hever? Jeśli jeszcze nie, to polecam zajrzeć tutaj https://new-hever.pl/ w poszukiwaniu interesujących opcji, poniewa...
  • Meble metalowe do domu Liczba postów: 49 Grupa: Ciekawe pom... Szafy przesuwne, panele tapicerowane na wymiar i wiele innych mebli można znaleźć w ofercie sklepu internetowego Ravio, gdzie zamawiałam szafy do garderoby. Mac...
  • ciekawe dekoracje Liczba postów: 485 Grupa: Ciekawe pom... co myślicie o hiacynt sztuczny kwiat jako dekoracja do domu ?
  • Jak urządzić mieszkanie, aby było funkcjonalne i a... Liczba postów: 130 Grupa: Wnętrza Ja polecam indukcje 80cm, jesli masz miejsce. Mega wygodna, na 60cm musialam kombinowac, bo 2 duze garnki kolo siebie sie nie mieszcza. Mam mikrofale i piekarni...
  • Pomysł na wakacje Liczba postów: 625 Grupa: Ciekawe pom... Czy to wakacje, czy czas wolny, zawsze lubię usiąść z dobrą książką. Ostatnio skończyłem czytać "Podróż do marzeń – przekuj aspiracje w osiągnięcia" Jurasza-Cru...

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19482 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 198

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >