Jaki rodzaj grilla będzie najlepszym wyborem?

Jaki rodzaj grilla będzie najlepszym wyborem?

Długie, letnie wieczory spędzone przy żarzącym się grillu, przyjemny zapach dymu, okazja do spotkań i rozmów z przyjaciółmi, pyszne potrawy o tak lubianym przez wszystkich specyficznym aromacie – śmiało można powiedzieć, że grillowanie stało się nową, świecką tradycją Polaków, a na umowne majowe rozpoczęcie sezonu niejedna osoba czeka z utęsknieniem. Czytaj dalej

 

Bo grillowanie to nie tylko jedzenie, kolejna potrawa w naszym codziennym menu. Grillowanie to cały zespół wywołujących wzrost endorfin „czynności towarzyszących”, jak towarzyskie spotkania, relaksujące oczekiwanie na gotowe potrawy, zabawa i szeroki repertuar dodatkowych rozrywek, często charakterystycznych dla tych konkretnych, spędzanych przy grillu wieczorów. 

 

 

Inny rodzaj grilla, który zyskuje sobie coraz szersze grono zwolenników i prawdziwych entuzjastów, to grill gazowy – często znacznie większy i potrzebujący więcej przestrzeni niż jego węglowy odpowiednik. Niezrównanie jednak wygodniejszy: aby go rozpalić wystarczy przekręcić pokrętło i wcisnąć przycisk zapalarki, by po kilku minutach rozpoczynać grillowanie. Grill gazowy to także możliwość bardzo szybkiego przygotowania pysznych potraw – nie zawsze przecież mamy czas i cierpliwość, by czekać przynajmniej kilkadziesiąt minut na ulubione danie. I w końcu  to, co najważniejsze, czyli smak potraw. Panuje błędne przekonanie, że tylko dym charakterystyczny dla grilla węglowego jest w stanie zapewnić ów typowy, kuszący aromat. Nic bardziej mylnego! Korzystając z grilla gazowego smak ten uzyskujemy dzięki wędzarce oraz drewnianym wiórkom.  

 

Czytaj również: Pielęgnacja mebli ogrodowych

 

 

Większości Polaków grillowanie cały czas kojarzy się z grillem węglowym – często niewielkich rozmiarów, wygodnym w przenoszeniu, z łatwością mieszczącym się na małych balkonach. Ten rodzaj grilla to przede wszystkim ów jedyny w swoim rodzaju dym węgla drzewnego, dający pyszny,  tak lubiany smak i aromat potraw. Dla wielu to także przyjemność samodzielnego rozpalania  i podtrzymywania paleniska, systematyczne obracanie jedzenia, skrupulatne podglądanie postępów.  Przygotowanie potraw na grillu węglowym wymaga bowiem czasu i nieco cierpliwości, ale to także swego rodzaju urok tego typu grilla.

 

 

 

 

Czym kierować się wybierając grill gazowy? Należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów technicznych, takich jak: dobrze zaprojektowany system palników, obecność odparowywacza, solidne ruszty żeliwne lub ze stali nierdzewnej, głęboki piekarnik. Dobrej jakości grill gazowy powinien  być solidny, mocny, gładko się toczyć. Wszystkie te cechy posiadają grille kanadyjskiej marki Broil King.

 

Czytaj również: Jak zrobić karmnik dla ptaków? To nic trudnego!

 

Źródło: Salon 9design / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

Ostatnio na forum

Kalkulator zebranej deszczówki

Społeczność budnet.pl ma już 19396 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 901

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >