Jakie są dostępne na rynku rodzaje blatów kuchennych? Jaki wybrać?

Jakie są dostępne na rynku rodzaje blatów kuchennych? Jaki wybrać?

Blat to podstawa każdej kuchni. Na jego powierzchni przygotowujemy posiłki, a w przypadku małych kuchni pełni on także funkcję stołu. Istnieje kilka popularnych materiałów z których może być wykonywany, a każdy z nich charakteryzuje się własną specyfiką. Wybierając taki materiał powinniśmy zwrócić uwagę na klika aspektów. Czytaj dalej

 

Popularne materiały i ich charakterystyka


Wśród materiałów do produkcji blatów kuchennych istnieje kilka, które znalazły stałe miejsce w tym segmencie. Najpopularniejszymi są:

Drewno - elegancki materiał o szerokim zastosowaniu. Występuje w wielu odmianach gatunkowych, z których każdy charakteryzuje się inną wytrzymałością i barwą. Jako że blat poddawany jest różnym siłom oraz działaniu ostrych narzędzi należy wybrać gatunek drewna o wysokiej odporności. Jest to powierzchnia ciepła i estetyczna, jednak wymaga impregnacji. Podstawową wadą tego materiału jest mała odporność na wilgoć i zalanie, co może powodować pęcznienie powierzchni. Cena blatu z wytrzymałego drewna jest jednak bardzo wysoka.

Metal - materiał wytrzymały, ale i podatny na zabrudzenia oraz porysowania. Szczególnie polecane są blaty z aluminium lub stali kwasoodpornej, ponieważ nie ulegają one korozji. Jest to także powierzchni higieniczna - na metalu nie gromadzą się drobnoustroje, co dla wielu będzie głównym powodem wybrania właśnie tego materiału. Wadą takiego blatu może okazać się to, że jest to powierzchnia zimna, jednak dobrze przewodząca ciepło, dlatego w postawieniu na niej np. gorącego garnka szybko stanie się gorąca. Wymaga także częstego czyszczenia.

Kamień - blaty z tego surowca charakteryzują się wysoką wytrzymałością i ciekawym wzornictwem. Utrzymanie w czystości elementu z takim pokryciem nie stanowi większego problemu. Jego wadą jest natomiast duży ciężar, wysoka cena oraz zimna powierzchnia.

Ceramika - jako materiału do pokrycia powierzchni blatu kuchennego używa się też płytek ceramicznych. Zaletą takiej powierzchni jest możliwość wykonania jej samodzielnie. Jest to niedroga opcja, a taka powierzchnia jest odporna na uszkodzenia mechaniczne. Gorzej wygląda sytuacja z zabrudzeniami - zwłaszcza w przypadku tłuszczy.

Płyta laminowana - jest to szczególnie ciekawy materiał używany do produkcji blatów. Jego zaletami są: niska cena, bogata kolorystka i wzornictwo, ciep la i łatwa do czyszczenia powierzchnia. Wadą tego materiału jest jednak niska wytrzymałość oraz brak im odporności na wodę, która powoduje jego odkształcenie.

Blat z kompozytu - w ostatnim czasie ten materiał zdobył sporą popularność i i to nie tylko w dzieidzinie blatów, ale także pokryć podłogowych czy ogrodzeń. Kopozyt drewniany to mieszanka mączki drzewnej i PCW. Charakteryzuje się wysoką trwałością, a specyfika tego materiału pozwala na ukrycie wszelkich połączeń. Popularnymi kompozytami do produkcji blatów są: corian, marlan i kerrock. Takie wyroby występują w wersja matowej i błyszczącej, a jedne i drugie łatwo utrzymać w czystości. Materiał ten występuje także w bogatej kolorystyce, dzięki czemu łatwo dopasujemy go do naszego wnętrza. Mogą być również nakrapiane lub zdobione nieregularnymi plamami. Jest to także niestety jedna z najdroższych możliwych opcji, ale jeśli priorytetem jest dla nas trwałośc warto rozważyć użycie tego materiału jako powierzchni blatu.

 

 

Czytaj również: Jak kolor kuchni wpływa na nasz apetyt?



Dobór odpowiedniego blatu

Wybierając blat należy mieć na uwadze dopasowanie jego stylu do zastosowanych w kuchni szafek. Ważna jest miedzy innymi kolorystyka i wzajemne dopasowanie materiału tak, aby odpowiadał naszemu gustowi. Niektórzy będą chcieli, aby blat jak najmniej wyróżniał się względem wyposażenia i w tej sytuacji wybrany zostanie model z płyty laminowanej lub drewna. Dla innych ważniejszy będzie kontrast miedzy blatem a pozostałymi częściami wyposażenia i w takim przypadku wybór padnie na kamień, metal lub ceramikę.



Oprócz kolorystyki i rodzaju materiału ważne jest funkcjonalność blatu. Przede wszystkim powinien być odpowiednio szeroki, aby praca na nim była dla nas wygodna. Zalecana minimalna szerokość to 60cm. Taki wymiar pozwala już na dość komfortowe korzystanie, choć większy wymiar, na przykład 80cm wcale nie jest przesadą. Oczywiście należy wziąć pod uwagę wielkość kuchni. W małym pomieszczeniu zwiększenie szerokości nawet o 20 cm może znacznie utrudnić poruszanie się, z kolei jeśli szafki nad blatem są zawieszone nisko wąska powierzchnia może być trudno dostępna.



Jak widać przy wyborze blatu najważniejsza jest funkcjonalność i wytrzymałość. Każdy materiał do jego produkcji posiada wady jak i zalety, jeśli zdecydujemy które cechy są dla nas najważniejsze wybór materiału stanie się znacznie łatwiejszy.

 

Czytaj również: Blat kuchenny o nowoczesnej strukturze

Źródło: budnet.pl
Autor: Mateusz Burzyński

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19414 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 260

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >