Jakiego grilla wybrać?

Jakiego grilla wybrać?

Plenerowe spotkania z rodziną i znajomymi połączone z grillowaniem, zwane popularnie barbecue, to domena Amerykanów. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych jako pierwsi zaczęli również powszechnie korzystać z grilli gazowych. Trend ten przeniósł się do Europy już kilka lat temu. Czytaj dalej

 

Grill gazowy… i zdrowy obiad gotowy

 

W naszym kraju rozwiązanie to także zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników, którzy doceniają jego funkcjonalność oraz łatwość obsługi. O walorach grilli gazowych mówi Michał Kędzia z firmy Landmann, która od niemal 50 lat produkuje urządzenia i akcesoria do grillowania oraz sprzęt ogrodowy.

 

Mówiąc o grillu - myślimy o palenisku wypełnionym rozżarzonym węglem drzewnym oraz ruszcie, na którym możemy przygotować tradycyjne pieczone kiełbaski, drób czy ryby. Wielu amatorów dań z grilla poszukuje jednak urządzeń, które pozwolą na upieczenie różnorodnych mięs czy aromatycznych warzyw pozbawionych zapachu palonego brykietu i posmaku przypalonych potraw. „Grille gazowe, jak sama nazwa wskazuje, zasilane są przez gaz. Podczas jego spalania wydziela się jedynie dwutlenek węgla oraz woda. Nie występuje, jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnych grilli węglowych, reakcja tłuszczu z rozpalonym brykietem. Grill gazowy jest bowiem tak skonstruowany, że tłuszcz wytapiający się z potraw gromadzi się w specjalnej tacce, którą po zakończonym grillowaniu można łatwo opróżnić i oczyścić. Co więcej, do rozpalenia grilla gazowego nie używamy chemicznych podpałek, które w procesie spalania uwalniają substancje mogące przedostawać się do jedzenia, jeśli zniecierpliwieni grillowanie rozpoczniemy zbyt szybko . Dzięki temu mięso, ryby czy warzywa przygotowane na grillu gazowym są soczyste i aromatyczne, a przez to smaczne i zdrowe.” – wyjaśnia Michał Kędzia z firmy Landmann.

 

 

Czytaj również: Wiosenne prace w ogrodzie

 

Każdy, kto choć raz rozpalał grilla, musiał zmierzyć się z brykietem i podpałką, które pozwalają na odpowiednie przygotowanie rusztu do grillowania. „W przypadku grilla gazowego zadanie to jest o wiele prostsze. Urządzenie wystarczy podłączyć do butli gazowej lub turystycznej, czy też kartridża, a następnie przekręcić kurek. Większość modeli ma wbudowany samozapłon więc nie ma niebezpieczeństwa poparzenia podczas rozpalania palnika. Co więcej, w pokrywie grilla gazowego znajduje się termometr, który pozwoli dostosować i kontrolować temperaturę odpowiadającą rodzajowi i ilości grillowanych potraw. Warto również nadmienić, że w trakcie grillowania nie jesteśmy narażeni na możliwość bezpośredniego kontaktu z ogniem, co więcej wyeliminowany został moment dokładania brykietu do paleniska, w trakcie którego może dojść do poparzenia lub też zanieczyszczenia grillowanych mięs i warzyw.” – podkreśla ekspert z firmy Landmann i dodaje – „Grillowanie na grillu gazowym jest znacznie bardziej ekonomiczne niż na jego węglowym odpowiedniku. Zakup brykietu oraz podpałki to koszt kilkunastu złotych. W przypadku grilla gazowego cena jednego grillowania jest 10 razy mniejsza! W ten sposób w możemy zaoszczędzić nawet kilkaset złotych.”

 

Czytaj również: Zadbany trawnik na wiosnę

 

Przygotowanie posiłków na świeżym powietrzu dla kilku czy kilkunastu osób wymaga od gospodarza odpowiedniej organizacji pracy oraz przyrządzania i wydawania gotowych potraw. „Tradycyjne grille węglowe mają zazwyczaj mniejsze ruszty niż grille gazowe. Te drugie są najczęściej wyposażone w dodatkowe palniki, zestaw rożna oraz tzw. górny ruszt, na którym możemy trzymać przygotowane potrawy tak, aby nie ostygły. Wszystkie te elementy pozwalają na przygotowanie jednocześnie kilku potraw lub też pieczenie nie tylko kiełbasek czy mięsa, ale także ryb, owoców morza oraz warzyw. Dużym udogodnieniem jest system PTS stosowany w najnowszych grillach gazowych firmy Landmann, który gwarantuje równomierne nagrzanie rusztu, a co za tym idzie optymalne grillowanie wszystkich potraw rozłożonych na całym ruszcie. Dodatkowym atutem grilli gazowych jest pokrywa pozwalająca na utrzymanie stałej temperatury panującej wewnątrz grilla. Warto także nadmienić, że projektanci szafkowych grilli gazowych dużą wagę przywiązują do funkcjonalnych akcesoriów takich jak szuflady, szafki na butlę  czy wieszaki na akcesoria. Pozwalają one na przechowywanie niezbędnych podczas grillowania sztućców.” – podkreśla ekspert.

 

Utarło się przekonanie, że grillować można jedynie w sezonie wiosenno letnim, kiedy to sprzyjająca aura i wysokie temperatury pozwalają na spotkania w plenerze. „Zupełnie niesłusznie. Grill gazowy jest bowiem urządzeniem całorocznym. Może być trzymany na tarasie, a także w ogrodowej altanie i używany podczas chłodniejszych czy też deszczowych dni. Brak dymu powoduje, że jest to także rozwiązanie idealne na balkon. Co więcej, z mniejszych modeli możemy korzystać także w domowej kuchni.” – podsumowuje Michał Kędzia.

 

Grillowanie jest jedną z najpopularniejszych form spędzania wolnego czasu. Możliwość spotkania z rodziną i znajomymi to także okazja do przygotowania wyjątkowych potraw z mięs, ryb czy też warzyw. Warto jednak pamiętać, że wybór odpowiedniego grilla pozwoli na przyrządzenie zdrowych dań, które na długo pozostaną w pamięci naszych gości. Cenne porady eksperta z firmy Landmann mogą okazać się kluczowe przy wyborze właściwego urządzenia.

Źródło: landmann / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

Ostatnio na forum

  • Przeprowadzka jeszcze w tym roku Liczba postów: 4 Grupa: Aktualności No skoro osiedle już stoi, to trzeba pomyśleć o przeprowadzce - niestety to ta nieprzyjemna powinność, którą każdy z nas musi wykonać, jak decyduje się na przen...
  • Samemu czy z firmą Liczba postów: 7 Grupa: Aktualności Każdego w końcu czeka przeprowadzka i do tego polecam fantastyczną firmę przeprowadzkową https://www.przeprowadzkiwroclaw.pl Bardzo dobrze się z nimi współpraco...
  • Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...
  • Podłogi drewniane - parkiet, deski... Liczba postów: 376 Grupa: Robimy stro... Osobiście uważam, że drewno naturalne na podłodze to najlepsza rzecz! To rozwiązanie zdrowe, bezpieczne i generalnie rekomendowane rodzinom z małymi dziećmi ;)....
  • Polecam sklep internetowy z materiałami budowlanym... Liczba postów: 77 Grupa: Firmy budow... Szukając dobrej jakości wyposażenia do ogrodu, w tym myjek ciśnieniowych, kosiarek, podkaszarek, sekatorów, pił, czy również artykułów malarskich i narzędzi do....
  • Gdzie kupić projekt domu w okolicach Lublina ??? Liczba postów: 53 Grupa: Zanim wybud... W Lublinie odnotowano wzrost liczby turystów, co przekłada się na lepsze wyniki dla lokalnego sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Ten pozytywny trend ma k...

Kalkulator zebranej deszczówki

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 328

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >