Patelnie dostępne na rynku jaką wybrać
Patelnia to jedno z podstawowych naczyń w kuchni, które musi mieć każdy. Patelnia powinna spełniać kilka funkcji. Przede wszystkim powinna być praktyczna, funkcjonalna oraz wysokiej jakości. Jakie zatem do wyboru mamy patelnie oraz która jest najlepsza?
Czytaj dalej
Nie od dziś wiadomo, że w kuchni niezbędna jest patelnia. Najbardziej popularne patelnie to: żeliwne, ceramiczne, z powłoki teflonowej oraz coraz bardziej popularne tytanowe.
Zacznijmy od patelni z powłoką teflonową. Są niezwykłe, choćby dlatego, że można na nich smażyć bez użycia tłuszczu. Oczywiście to nie jedyna zaleta. Przede wszystkim dania nie przylegają do powierzchni naczynia. Są różne typy patelni teflonowych. Cena jest adekwatna do ceny. Jakość patelni możemy poznać po ciężarze, im cięższa tym lepsza. Patelnia cięższa ma grubszą powłokę nieprzywieralną, więc jest bardziej odporna. Warto również wspomnieć o tym, że powłoka teflonowa niestety przy niższej cenie jest bardziej podatna na rysowania. Nie powinniśmy zatem używać metalowych przyrządów(widelców czy łyżek), a jedynie drewnianych.
Natomiast patelnia ceramiczna zyskuje coraz większa popularność, dzięki temu, że ma idealnie gładką powierzchnię. Powłoka ceramiczna pozwala smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu bądź bez całkowitego użycia tłuszczu. Powłoka ceramiczna nie wchodzi w reakcję z jedzeniem ani przyprawami, zatem jest nietoksyczna. Patelnia jest niezwykle odporna na temperatury, wytrzyma nawet do 450oC. Patelnie myjemy tylko i wyłącznie ręcznie, nigdy w zmywarce, ponieważ niszczy to powłokę.
Czytaj również: Zalety i wady kuchenek elektrycznych, gazowych oraz indukcyjnych
Wybierając patelnie żeliwną, jednego możemy być pewni: posłuży nam latami. Mimo, iż są coraz mniej popularne nie tracą na wartości. Patelnie żeliwne mają wiele zalet: są niezwykle trwałe, odporne na wysokie temperatury, możemy w nich smażyć wszystko oraz wytrzymują wysokie temperatury. Niestety taka patelnia ma też minusy: jest ciężka oraz bardzo długo się nagrzewa. Trudno jest dostać ją w normalnym sklepie agd. Zazwyczaj musimy ich szukać w specjalistycznych sklepach lub zamawiać. Dodatkowym minusem jest mycie. Takiej patelni nie umyjemy w wodzie, ponieważ powłoka może zardzewieć. Czyścimy suchą szmatką bądź nasączoną w oleju.
Zaś patelnia tytanowa zyskuje coraz większa popularność, dzięki powłoce. Powłoka z tytanu jest niezwykle trwała, odporna na wszelkie zarysowania oraz dobrze przepuszcza ciepło. Dodatkowo możemy smażyć bez użycia tłuszczu i co najważniejsze nie przywiera. Minusem tych patelni jest cena, która jest dosyć wysoka, jednakże adekwatna do jakości. Możemy mieć pewność, że taka patelnia posłuży nam latami.
Czytaj również: Czy wybór patelni ma znaczenie?
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- zamówienie online Liczba postów: 1 Grupa: Porady i op... Hej, mam pytanko Czy ktoś może zamawiał narzędzia z tej strony https://merkurionsklep.pl/kategoria/narz edzia-i-akcesoria/ i ma może jakieś opinie? Przyjmę z w...
- czarna czy czerwona kuchnia Liczba postów: 51 Grupa: Najnowsze t... Szanowni Państwo, czarna kolorystyka najlepiej sprawdzi się w dobrze doświetlonej kuchni o większym metrażu. W mniejszym pomieszczeniu dobrym rozwiązaniem może....
- Firanki, czy rolety? Liczba postów: 479 Grupa: Najnowsze t... Jeśli szukasz idealnych osłon na swoje okna, warto rozważyć możliwość wykonania firan i zasłon na wymiar. Firma firany Środa Wielkopolska specjalizuje się w szy...
- Cegła czy tapeta do salonu Liczba postów: 167 Grupa: Najnowsze t... Użytkownik accapella napisał: Kasyno online Ice to prawdziwa lodowa uczta dla miłośników hazardu! Ich hojne bonusy są jak świeży oddech arktycznej bryzy, dodają...
- Wanna do łazienki Liczba postów: 16 Grupa: Najnowsze t... W takim razie szukając stylowej i jednocześnie dobrze wykonanej wanny do swojej łazienki, to na pewno warto przyjrzeć się propozycjom z oferty Oltens u których....