
Patelnie dostępne na rynku jaką wybrać
Patelnia to jedno z podstawowych naczyń w kuchni, które musi mieć każdy. Patelnia powinna spełniać kilka funkcji. Przede wszystkim powinna być praktyczna, funkcjonalna oraz wysokiej jakości. Jakie zatem do wyboru mamy patelnie oraz która jest najlepsza?
Czytaj dalej
Nie od dziś wiadomo, że w kuchni niezbędna jest patelnia. Najbardziej popularne patelnie to: żeliwne, ceramiczne, z powłoki teflonowej oraz coraz bardziej popularne tytanowe.
Zacznijmy od patelni z powłoką teflonową. Są niezwykłe, choćby dlatego, że można na nich smażyć bez użycia tłuszczu. Oczywiście to nie jedyna zaleta. Przede wszystkim dania nie przylegają do powierzchni naczynia. Są różne typy patelni teflonowych. Cena jest adekwatna do ceny. Jakość patelni możemy poznać po ciężarze, im cięższa tym lepsza. Patelnia cięższa ma grubszą powłokę nieprzywieralną, więc jest bardziej odporna. Warto również wspomnieć o tym, że powłoka teflonowa niestety przy niższej cenie jest bardziej podatna na rysowania. Nie powinniśmy zatem używać metalowych przyrządów(widelców czy łyżek), a jedynie drewnianych.
Natomiast patelnia ceramiczna zyskuje coraz większa popularność, dzięki temu, że ma idealnie gładką powierzchnię. Powłoka ceramiczna pozwala smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu bądź bez całkowitego użycia tłuszczu. Powłoka ceramiczna nie wchodzi w reakcję z jedzeniem ani przyprawami, zatem jest nietoksyczna. Patelnia jest niezwykle odporna na temperatury, wytrzyma nawet do 450oC. Patelnie myjemy tylko i wyłącznie ręcznie, nigdy w zmywarce, ponieważ niszczy to powłokę.
Czytaj również: Zalety i wady kuchenek elektrycznych, gazowych oraz indukcyjnych
Wybierając patelnie żeliwną, jednego możemy być pewni: posłuży nam latami. Mimo, iż są coraz mniej popularne nie tracą na wartości. Patelnie żeliwne mają wiele zalet: są niezwykle trwałe, odporne na wysokie temperatury, możemy w nich smażyć wszystko oraz wytrzymują wysokie temperatury. Niestety taka patelnia ma też minusy: jest ciężka oraz bardzo długo się nagrzewa. Trudno jest dostać ją w normalnym sklepie agd. Zazwyczaj musimy ich szukać w specjalistycznych sklepach lub zamawiać. Dodatkowym minusem jest mycie. Takiej patelni nie umyjemy w wodzie, ponieważ powłoka może zardzewieć. Czyścimy suchą szmatką bądź nasączoną w oleju.
Zaś patelnia tytanowa zyskuje coraz większa popularność, dzięki powłoce. Powłoka z tytanu jest niezwykle trwała, odporna na wszelkie zarysowania oraz dobrze przepuszcza ciepło. Dodatkowo możemy smażyć bez użycia tłuszczu i co najważniejsze nie przywiera. Minusem tych patelni jest cena, która jest dosyć wysoka, jednakże adekwatna do jakości. Możemy mieć pewność, że taka patelnia posłuży nam latami.
Czytaj również: Czy wybór patelni ma znaczenie?
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Jaka praca dla rodziny? Liczba postów: 29 Grupa: Porady i op... Jeśli chcesz mieć dobrze płatną pracę to postaw na ofertę https://www.zawodniania.pl/ gdzie masz kurs niani i opiekunek a te są bardzo poszukiwane na rynku. Szy...
- Praca dla Przedstawiciela Handlowego Liczba postów: 41 Grupa: Porady i op... Brzmi dobrze
- Rozwiązania dla call center Liczba postów: 16 Grupa: Porady i op... Prowadzę razem ze znajomym średniej wielkości firmę marketingową, zajmującą się tefefoniczną sprzedażą różnych produktów/usług, w zależności od zapotrzebowania....
- Stół - nierozkładany czy rozkładany? Liczba postów: 222 Grupa: Ciekawe pom... A stół okrągły gdzie mogłabym kupić?:)
- ciekawe dekoracje Liczba postów: 498 Grupa: Ciekawe pom... Zastanawiam się nad dekoracjami do sypialni.