Patelnie dostępne na rynku jaką wybrać
Patelnia to jedno z podstawowych naczyń w kuchni, które musi mieć każdy. Patelnia powinna spełniać kilka funkcji. Przede wszystkim powinna być praktyczna, funkcjonalna oraz wysokiej jakości. Jakie zatem do wyboru mamy patelnie oraz która jest najlepsza?
Czytaj dalej
Nie od dziś wiadomo, że w kuchni niezbędna jest patelnia. Najbardziej popularne patelnie to: żeliwne, ceramiczne, z powłoki teflonowej oraz coraz bardziej popularne tytanowe.
Zacznijmy od patelni z powłoką teflonową. Są niezwykłe, choćby dlatego, że można na nich smażyć bez użycia tłuszczu. Oczywiście to nie jedyna zaleta. Przede wszystkim dania nie przylegają do powierzchni naczynia. Są różne typy patelni teflonowych. Cena jest adekwatna do ceny. Jakość patelni możemy poznać po ciężarze, im cięższa tym lepsza. Patelnia cięższa ma grubszą powłokę nieprzywieralną, więc jest bardziej odporna. Warto również wspomnieć o tym, że powłoka teflonowa niestety przy niższej cenie jest bardziej podatna na rysowania. Nie powinniśmy zatem używać metalowych przyrządów(widelców czy łyżek), a jedynie drewnianych.
Natomiast patelnia ceramiczna zyskuje coraz większa popularność, dzięki temu, że ma idealnie gładką powierzchnię. Powłoka ceramiczna pozwala smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu bądź bez całkowitego użycia tłuszczu. Powłoka ceramiczna nie wchodzi w reakcję z jedzeniem ani przyprawami, zatem jest nietoksyczna. Patelnia jest niezwykle odporna na temperatury, wytrzyma nawet do 450oC. Patelnie myjemy tylko i wyłącznie ręcznie, nigdy w zmywarce, ponieważ niszczy to powłokę.
Czytaj również: Zalety i wady kuchenek elektrycznych, gazowych oraz indukcyjnych
Wybierając patelnie żeliwną, jednego możemy być pewni: posłuży nam latami. Mimo, iż są coraz mniej popularne nie tracą na wartości. Patelnie żeliwne mają wiele zalet: są niezwykle trwałe, odporne na wysokie temperatury, możemy w nich smażyć wszystko oraz wytrzymują wysokie temperatury. Niestety taka patelnia ma też minusy: jest ciężka oraz bardzo długo się nagrzewa. Trudno jest dostać ją w normalnym sklepie agd. Zazwyczaj musimy ich szukać w specjalistycznych sklepach lub zamawiać. Dodatkowym minusem jest mycie. Takiej patelni nie umyjemy w wodzie, ponieważ powłoka może zardzewieć. Czyścimy suchą szmatką bądź nasączoną w oleju.
Zaś patelnia tytanowa zyskuje coraz większa popularność, dzięki powłoce. Powłoka z tytanu jest niezwykle trwała, odporna na wszelkie zarysowania oraz dobrze przepuszcza ciepło. Dodatkowo możemy smażyć bez użycia tłuszczu i co najważniejsze nie przywiera. Minusem tych patelni jest cena, która jest dosyć wysoka, jednakże adekwatna do jakości. Możemy mieć pewność, że taka patelnia posłuży nam latami.
Czytaj również: Czy wybór patelni ma znaczenie?
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- catering Liczba postów: 37 Grupa: Porady i op... Natomiast jak chodzi o dietę pudełkową, to mogę was nakierować również na firmę https://gastropaczka.pl/lokalizacja/ziel ona-gora/ . Według mnie oni sp...
- Jaki dobry materac wybrać? Liczba postów: 143 Grupa: Porady i op... A czy zapoznałeś się już może z ofertą New Hever? Jeśli jeszcze nie, to polecam zajrzeć tutaj https://new-hever.pl/ w poszukiwaniu interesujących opcji, poniewa...
- Moc cekawych pomysłów na prezent Liczba postów: 124 Grupa: Porady i op... Zastanawiałem się nad wyborem pamiątki na bierzmowanie i natrafiłem na ofertę pracowni Makatawi, gdzie zamówiłem pamiątkę z życzenia na bierzmowanie w naprawdę....
- Jakie meble kuchenne wybrać do kuchni? Liczba postów: 193 Grupa: Wnętrza Artykuł na https://www.olsztyn.com.pl/artykul,jak-d obrac-kolor-mebli-kuchennych-5-wskazowek ,41980.html udziela pięciu kluczowych wskazówek, które pomagają w dob...
- Elementy urządzeń przemysłowych Liczba postów: 21 Grupa: Ciekawe pom... Portal https://www.tworzywa.pl/news/prezentacje /jak-wybrac-najlepszego-producenta-form- wtryskowych,410.html w swoim artykule poruszają temat nie tylko samego wy...