Piec kaflowy: przyczyna cofania się dymu
Piec kaflowy to rodzaj pieca akumulacyjnego. Do niedawna służył jedynie do ogrzewania pomieszczeń. Obecnie pozwala na ogrzewanie zarówno pomieszczeń przez bezpośrednie promieniowanie ciepła jak i przy zastosowaniu płaszcza wodnego do ogrzewania wody.
Czytaj dalej
Piece kaflowe przeszły w ostatnim czasie metamorfozę zarówno w wyglądzie zewnętrznym, jak i budowie wewnętrznej. Jednak sposób wytwarzania i magazynowania ciepła nie zmieniły się.
Możliwości grzewcze pieca kaflowego
Zmieniły się możliwości grzewcze pieców. Kiedyś konieczne było stawianie pieca w każdym pokoju, dziś dzięki nowoczesnym rozwiązaniom technicznym jednym piecem możemy ogrzać cały dom. W przeciwieństwie do wkładów kominkowych, piece kaflowe mają zdolność magazynowania ciepła. Dzięki czemu, jeszcze długo po wygaśnięciu paleniska ogrzewają powietrze rozprowadzane po domu. Niewątpliwą zaletą pieców kaflowych jest fakt, że można łączyć je z różnymi elementami magazynującymi ciepło. Ciepło to może być używane do ogrzewania powietrza w mieszkaniu, może też ogrzewać wodę czy zasilać instalację ogrzewania centralnego.
Czytaj również: Piec kaflowy - renowacja i budowa
Dobry piec kaflowy powinien wytwarzać w możliwie krótkim czasie jak największą ilość ciepła, magazynować je, a następnie powoli oddawać. Aby możliwe było uzyskanie takiego efektu, w palenisku pieca musi zachodzić gwałtowne spalanie. Dzieje się tak przy stosunkowo dużym dostępie powietrza, ograniczanym w miarę spalania, aż do całkowitego zamknięcia, gdy drewno zostaje spalone do żaru. W ten sposób uwolnione zostają duże ilości ciepła. Ciepło wytworzone w trakcie jednej czy dwóch godzin palenia może ogrzewać pomieszczenia przez osiem do dwunastu godzin.
Częsty problem...
Wbrew pozorom poprawne rozpalenie w piecu wcale nie jest proste. To, że robimy coś źle łatwo można poznać po zbyt dużym zadymieniu, także takim, które wydostaje się poza piec do pomieszczenia. Kiepskim znakiem są również wybuchy gazów w samym piecu czy przewodzie kominowym. Niepoprawne rozpalanie w piecu grozi szybszym zużywaniem się pieca, przewodu kominowego, a w skrajnych wypadkach do wybuchu mogącego zniszczyć nawet komin, ścianę czy piec.
Czytaj również: Jakie ogrzewanie w domu?
Piec oraz komin muszą być utrzymywane w należytej czystości. Szczególnie dotyczy to komina, który powinien być regularnie, przynajmniej dwa razy w roku czyszczony przez specjalistę kominiarza. W większości przypadków problemy z rozpaleniem czy podtrzymaniem ognia, a także zbyt dużym zadymieniem, biorą się właśnie z powodu niedrożności przewodu kominowego, bądź samego pieca. Wytwarzana podczas procesu spalania sadza osadza się na ściankach komina i pieca, z czasem coraz bardziej zatykając drożność i zmniejszając ''ciąg'' pieca. Jeśli nie ma tego ''ciągu'', a powinnyśmy to sprawdzać przy każdej okazji palenia w piecu, to nie bądźmy zdziwieni, że dym, zamiast zniknąć w kominie, cofnie się na nasze wnętrze. Dlatego właśnie tak ważne jest, aby dbać o drożność przewodów kominowych.
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- „Żółta” pianka pistoletowa „Okna i Drzwi” - nowość... Liczba postów: 10 Grupa: Budowa i re...
- Dekorator wnętrz Liczba postów: 156 Grupa: Firmy budow... Project 2025 is a strategic plan designed to reshape the U.S. government under a potential second term of President Trump. Crafted by the Heritage Foundation, i...
- Jak dobrać kolor okien, drzwi i bramy garażowej Liczba postów: 13 Grupa: Budowa i re... Drzwi stalowe to świetny wybór, ale jeśli chodzi o wnętrza, zdecydowanie polecam drzwi Asilo od Entra. Nowoczesne wykończenie, np. w antracycie, nadaje pomieszc...
- Od czego zaczynamy urządzanie mieszkania w stanie... Liczba postów: 11 Grupa: Budowa i re...
- Brama garażowa z napędem Liczba postów: 394 Grupa: Budowa i re... Akurat tak się składa, że w kwestii wyboru dobrej i solidnej bramy garażowej możemy pomóc, zajmujemy się tym na co dzień, zobaczcie na Hemos.pl w razie pytań je...