Pieczenie bez niezdrowego tłuszczu!

Pieczenie bez niezdrowego tłuszczu!

Chrupiące, soczyste, pełne aromatu, czyli po prostu pyszne. Pieczone warzywa to świetna alternatywa dla gotowanych lub smażonych dodatków. Jednak podczas przygotowania często dodajemy do nich mnóstwo niezdrowego tłuszczu. Wbrew pozorom istnieje bardzo prosty sposób, żeby upiec zdrowe, a zarazem pełne smaku warzywa.

 

Czym zastąpić klasyczne dodatki w postaci ziemniaków polanych tłuszczykiem czy zasmażanej kapusty? Na przykład pieczoną marchewką, cukinią lub papryką. Warzywa z piekarnika – szczególnie z dodatkiem aromatycznych ziół – to dobra alternatywa dla kulinarnej sztampy. Zazwyczaj jednak podczas ich przygotowywania popełniamy podstawowy błąd, czyli pieczemy je na blasze smarowanej olejem lub oliwą, co sprawia, że potrawa staje się kaloryczna i niezdrowa: – Oczywiście odrobina prawdziwej oliwy jest bardzo dobra dla naszego zdrowia. Lepiej jednak jeść ją na zimno np. z sałatą. Natomiast w przypadku przygotowywania warzyw w piekarniku wybierzmy lepiej specjalne torebki do pieczenia, które nie wymagają stosowania oleju lub oliwy. Dzięki temu potrawy są niskokaloryczne i zdecydowanie zdrowsze, a ponadto zachowują soczystość oraz chrupkość. Dodatkowo są też wygodne – znoszą nawet bardzo wysokie temperatury, a mimo to pieczone potrawy nie przypalają się ani nie brudzą naczynia. Zużytą torebkę po prostu wyrzucamy do kosza – wyjaśnia Bartłomiej Szakiewicz, ekspert marki Jan Niezbędny, oferującej m.in. torebki oraz rękawy do pieczenia.

 

Czytaj również: Kuchenny młynek do odpadów

 


 

Przygotowanie soczystych warzyw w torebce do pieczenia jest wyjątkowo proste. Wystarczy jedynie dokładnie umyć oraz pokroić produkty. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w torebce, doprawiamy do smaku (np. odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich), całość zamykamy klipsem i umieszczamy na godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Na około 10-15 minut przed końcem warto rozciąć torebkę. Dzięki temu warzywa delikatnie zarumienią się i będą bardziej chrupiące.

 

Źródło: Royal Brand PR / budnet.pl

Zobacz galerie zdjęć

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • płytki w salonie?? Liczba postów: 139 Grupa: Porady i op... Jeżeli robisz remont i potrzebujesz klejów oraz hydroizolacji czy uszczelniaczy to odwiedź witrynę https://diy.bostik.com/pl-PL Nie tylko znajdziesz odpowiednie...
  • Projekt i aranżacja kuchni - kuchnia zamknięta czy... Liczba postów: 5 Grupa: Wnętrza Niezależnie co wybierzesz zainteresuj się ofertą tego producenta granitu https://igranit.pl/spieki-kwarcowe/ U niego zakupisz nie tylko płytki, schody czy parap...
  • pomoc tłumacza Liczba postów: 46 Grupa: Ciekawe pom... Możecie sobie sprawdzić stronę https://nowatkowski.pl/tlumacz-przysiegl y-wloskiego-w-warszawie/ , na której znajdziecie ofertę profesjonalnego tłumacza przysięg...
  • Wyposażenie warsztatu Liczba postów: 339 Grupa: Porady i op... Szczególnie jeśli mamy do czynienia ze stalą nierdzewną, warto poddawać ją takim zabiegom jak https://passeco.pl/obrobka-elektrolitycz na/ . Wydajne środki do el...
  • Jak zamontować lustro? Liczba postów: 109 Grupa: Ciekawe pom... Co sądzicie o lustrze w sypialni?

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 634

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >