Piekarnik  gazowy - jak uzyskać  doskonałą chrupkość i soczystość potraw?

Piekarnik gazowy - jak uzyskać doskonałą chrupkość i soczystość potraw?

Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń kuchennych dla każdego pasjonata sztuki kulinarnej. Od jego właściwości w bardzo dużym stopniu zależy smak i wygląd potraw. Choć piekarniki zasilane energią elektryczną zdominowały nasze kuchnie, ich gazowe odpowiedniki ponownie wracają do łask. Jednak pomimo ich rosnącej popularności, przed zakupem tego typu sprzętu powinniśmy zapoznać się ze sposobem jego działania. Opowiadamy o tym, jak efektywnie piec w piekarniku gazowym. Czytaj dalej

 

Co na początek?

Na początku przygody z piekarnikiem gazowym należy zapoznać się z instrukcją obsługi i montażu. Korzystanie ze sprzętu bez uprzedniego poznania wytycznych producenta może w konsekwencji skutkować popsuciem sprzętu, a co za tym idzie - utratą gwarancji. Piekarnik gazowy, jak każde urządzenie zasilane gazem, musi podłączyć do sieci osoba z uprawnieniami gazowymi. W żadnym wypadku nie należy podejmować się instalacji samodzielnie.

 

Jak mówi Kamila Prałat, ekspert firmy SOLGAZ, każdy producent konkretnie określa kroki, jakie należy wykonać przed pierwszym uruchomieniem sprzętu - najczęściej jest to dokładnie wyczyszczenie komory piekarnika oraz uruchomienie wentylacji w kuchni bądź po prostu otwarcie okna:

 

- Pierwsze uruchomienie może wiązać się z przejściowym wydzielaniem się zapachów. Jak włączyć piekarnik gazowy? Tego dowiemy się z instrukcji obsługi. Choć korzystanie ze sprzętu nie jest zwykle trudne, to piekarniki często jednak różnią się panelami sterowania, stąd warto sięgnąć po zalecenia producenta. W przypadku piekarnika gazowego SOLGAZ, przy uruchamianiu sprzętu należy nastawić temperaturę do 250 stopni na około 30 minut.


Temperatura idealna

W temacie idealnej temperatury warto również sięgnąć po wytyczne z instrukcji obsługi piekarnika, ponieważ każdy sprzęt posiada różne parametry. Pamiętać należy, że nagrzanie piekarnika jest kluczową kwestią. Komora musi uzyskać odpowiednią temperaturę – wówczas możemy włożyć danie do środka. Gdy nagrzejemy piekarnik zbyt mocno, doprowadzimy do przypalenia potrawy.

 

Piekarnik gazowy - jak uzyskać doskonałą chrupkość i soczystość potraw?

Piekarnik gazowy SPG-67 Fot. SOLGAZ

Czytaj również: Nowa lodówka gwarantująca perfekcyjne warunki przechowywania


A co w przypadku termoobiegu? Jak wyjaśnia ekspert firmy SOLGAZ, zanim ta funkcja pojawiła się w piekarnikach, mogliśmy przyrządzać dania za pomocą grzania statycznego, czyli standardowego pieczenia „góra-dół”. Dzięki termoobiegowi, ciepło rozprowadzane jest równomiernie poprzez przepływ powietrza i rozpraszanie:

 

- Warto zaznaczyć, że pomiędzy grzaniem statycznym oraz termoobiegiem istnieje różnica około 20 stopni. To znaczy, że jeżeli zaleca się pieczenie w trybie góra dół w temperaturze 180 stopni, z włączonym termoobiegiem należałoby ustawić temp. ok. 150 stopni. Przyjmuje się, że pieczenie statyczne sprawdzi się w przypadku dań delikatnych – ryb, biszkoptów czy chleba, natomiast funkcja termoobiegu przyda się podczas przygotowywania mięs lub warzyw.


Rożen? A może kamień?

Wiele piekarników posiada w swoim wyposażeniu rożen obrotowy lub kamień do pizzy. Te ciekawe rozwiązania do przygotowania wyśmienitych potraw znajdziemy również w piekarnikach marki SOLGAZ.:

 

- Pizza z piekarnika może być równie smaczna, jak ta, upieczona w piecu. Idealnie sprawdza się tutaj specjalny kamień, który pozwala na doskonałe wypieczenie ciasta. Rożen zaś umożliwia przyrządzenie dużej porcji mięsa, na przykład drobiowego, gdzie skórka delikatnie się zrumieni, zaś wnętrze pozostanie soczyste. Rożen w piekarniku gazowym SOLGAZ znajdziemy w modelu SPG-67, natomiast kamień do pizzy to wyposażenie piekarnika elektrycznego SP-50. – mówi Kamila Prałat, ekspert firmy SOLGAZ.

 

Piekarnik gazowy - jak uzyskać doskonałą chrupkość i soczystość potraw?

Piekarnik gazowy SPG-67 Fot. SOLGAZ

Czytaj również: Nowoczesny piekarnik z wbudowaną bazą gotowych przepisów kulinarnych

 

Piekarniki gazowe to popularne rozwiązanie, które przez lata cieszyło się zainteresowaniem użytkowników. Zasilane gazem, będącym najtańszym paliwem, bezpieczne i nowoczesne piekarniki SOLGAZ generują spore oszczędności, gwarantując ekonomiczność oraz wygodę eksploatacji. 

 

 

Źródło: GutPR / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • catering Liczba postów: 38 Grupa: Porady i op... Natomiast jak chodzi o dietę pudełkową, to mogę was nakierować również na firmę https://gastropaczka.pl/lokalizacja/ziel ona-gora/ . Według mnie oni sp...
  • Jaki dobry materac wybrać? Liczba postów: 143 Grupa: Porady i op... A czy zapoznałeś się już może z ofertą New Hever? Jeśli jeszcze nie, to polecam zajrzeć tutaj https://new-hever.pl/ w poszukiwaniu interesujących opcji, poniewa...
  • Moc cekawych pomysłów na prezent Liczba postów: 124 Grupa: Porady i op... Zastanawiałem się nad wyborem pamiątki na bierzmowanie i natrafiłem na ofertę pracowni Makatawi, gdzie zamówiłem pamiątkę z życzenia na bierzmowanie w naprawdę....
  • Jakie meble kuchenne wybrać do kuchni? Liczba postów: 193 Grupa: Wnętrza Artykuł na https://www.olsztyn.com.pl/artykul,jak-d obrac-kolor-mebli-kuchennych-5-wskazowek ,41980.html udziela pięciu kluczowych wskazówek, które pomagają w dob...
  • Elementy urządzeń przemysłowych Liczba postów: 21 Grupa: Ciekawe pom... Portal https://www.tworzywa.pl/news/prezentacje /jak-wybrac-najlepszego-producenta-form- wtryskowych,410.html w swoim artykule poruszają temat nie tylko samego wy...

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19486 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 418

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >