Piekarnik  gazowy - jak uzyskać  doskonałą chrupkość i soczystość potraw?

Piekarnik gazowy - jak uzyskać doskonałą chrupkość i soczystość potraw?

Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń kuchennych dla każdego pasjonata sztuki kulinarnej. Od jego właściwości w bardzo dużym stopniu zależy smak i wygląd potraw. Choć piekarniki zasilane energią elektryczną zdominowały nasze kuchnie, ich gazowe odpowiedniki ponownie wracają do łask. Jednak pomimo ich rosnącej popularności, przed zakupem tego typu sprzętu powinniśmy zapoznać się ze sposobem jego działania. Opowiadamy o tym, jak efektywnie piec w piekarniku gazowym. Czytaj dalej

 

Co na początek?

Na początku przygody z piekarnikiem gazowym należy zapoznać się z instrukcją obsługi i montażu. Korzystanie ze sprzętu bez uprzedniego poznania wytycznych producenta może w konsekwencji skutkować popsuciem sprzętu, a co za tym idzie - utratą gwarancji. Piekarnik gazowy, jak każde urządzenie zasilane gazem, musi podłączyć do sieci osoba z uprawnieniami gazowymi. W żadnym wypadku nie należy podejmować się instalacji samodzielnie.

 

Jak mówi Kamila Prałat, ekspert firmy SOLGAZ, każdy producent konkretnie określa kroki, jakie należy wykonać przed pierwszym uruchomieniem sprzętu - najczęściej jest to dokładnie wyczyszczenie komory piekarnika oraz uruchomienie wentylacji w kuchni bądź po prostu otwarcie okna:

 

- Pierwsze uruchomienie może wiązać się z przejściowym wydzielaniem się zapachów. Jak włączyć piekarnik gazowy? Tego dowiemy się z instrukcji obsługi. Choć korzystanie ze sprzętu nie jest zwykle trudne, to piekarniki często jednak różnią się panelami sterowania, stąd warto sięgnąć po zalecenia producenta. W przypadku piekarnika gazowego SOLGAZ, przy uruchamianiu sprzętu należy nastawić temperaturę do 250 stopni na około 30 minut.


Temperatura idealna

W temacie idealnej temperatury warto również sięgnąć po wytyczne z instrukcji obsługi piekarnika, ponieważ każdy sprzęt posiada różne parametry. Pamiętać należy, że nagrzanie piekarnika jest kluczową kwestią. Komora musi uzyskać odpowiednią temperaturę – wówczas możemy włożyć danie do środka. Gdy nagrzejemy piekarnik zbyt mocno, doprowadzimy do przypalenia potrawy.

 

Piekarnik gazowy - jak uzyskać doskonałą chrupkość i soczystość potraw?

Piekarnik gazowy SPG-67 Fot. SOLGAZ

Czytaj również: Nowa lodówka gwarantująca perfekcyjne warunki przechowywania


A co w przypadku termoobiegu? Jak wyjaśnia ekspert firmy SOLGAZ, zanim ta funkcja pojawiła się w piekarnikach, mogliśmy przyrządzać dania za pomocą grzania statycznego, czyli standardowego pieczenia „góra-dół”. Dzięki termoobiegowi, ciepło rozprowadzane jest równomiernie poprzez przepływ powietrza i rozpraszanie:

 

- Warto zaznaczyć, że pomiędzy grzaniem statycznym oraz termoobiegiem istnieje różnica około 20 stopni. To znaczy, że jeżeli zaleca się pieczenie w trybie góra dół w temperaturze 180 stopni, z włączonym termoobiegiem należałoby ustawić temp. ok. 150 stopni. Przyjmuje się, że pieczenie statyczne sprawdzi się w przypadku dań delikatnych – ryb, biszkoptów czy chleba, natomiast funkcja termoobiegu przyda się podczas przygotowywania mięs lub warzyw.


Rożen? A może kamień?

Wiele piekarników posiada w swoim wyposażeniu rożen obrotowy lub kamień do pizzy. Te ciekawe rozwiązania do przygotowania wyśmienitych potraw znajdziemy również w piekarnikach marki SOLGAZ.:

 

- Pizza z piekarnika może być równie smaczna, jak ta, upieczona w piecu. Idealnie sprawdza się tutaj specjalny kamień, który pozwala na doskonałe wypieczenie ciasta. Rożen zaś umożliwia przyrządzenie dużej porcji mięsa, na przykład drobiowego, gdzie skórka delikatnie się zrumieni, zaś wnętrze pozostanie soczyste. Rożen w piekarniku gazowym SOLGAZ znajdziemy w modelu SPG-67, natomiast kamień do pizzy to wyposażenie piekarnika elektrycznego SP-50. – mówi Kamila Prałat, ekspert firmy SOLGAZ.

 

Piekarnik gazowy - jak uzyskać doskonałą chrupkość i soczystość potraw?

Piekarnik gazowy SPG-67 Fot. SOLGAZ

Czytaj również: Nowoczesny piekarnik z wbudowaną bazą gotowych przepisów kulinarnych

 

Piekarniki gazowe to popularne rozwiązanie, które przez lata cieszyło się zainteresowaniem użytkowników. Zasilane gazem, będącym najtańszym paliwem, bezpieczne i nowoczesne piekarniki SOLGAZ generują spore oszczędności, gwarantując ekonomiczność oraz wygodę eksploatacji. 

 

 

Źródło: GutPR / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • księgowość w małej firmie Liczba postów: 92 Grupa: Porady i op... Jeśli chodzi o księgowość to warto skorzystać z https://maps.app.goo.gl/7YSogmZS9cdA8RzG A . Moim zdaniem to jest bardzo dobra oferta dla wielu osób.
  • prawnik płock Liczba postów: 14 Grupa: Ciekawe pom... Mam kogoś bardzo dobrego do polecenia z Wrocławia. Adwokat rzetelny, doświadczony, zna się na swojej robocie jak mało kto. Sprawdź: https://agatakosikowska.pl/.
  • Jak założyć firmę budowlaną? Liczba postów: 39 Grupa: Porady i op... Prosze pamiętać także o bezpieczeństwie bhp, czyli odpowiedniej odzieży: https://www.hotelpergamin.pl/odziez-bhp- dobra-odziez-to-bezpieczenstwo/
  • Metalowe Meble biurowe Liczba postów: 95 Grupa: Najnowsze t... Metalowe szafki charakteryzują się wyjątkową trwałością, co czyni je niezwykle funkcjonalnym elementem wyposażenia w różnych miejscach pracy i instytucjach eduk...
  • Firma w Anglii - szukam informacji Liczba postów: 9 Grupa: Porady i op... Ja ogólnie bardzo bym chciała zamieszkać kiedyś w Anglii i otworzyć tam firmę. A najbardziej oczywiście marzy mi się Londyn. Czytałam ostatnio na stronie https:...

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19437 użytkowników

Użytkownicy online (3)

gości: 175

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >