Podłoga w piekarni
Dobór właściwej podłogi do zakładu piekarniczego nastręcza nie lada problemów. Wynika to z tego, że podłoga poza walorami estetycznymi musi spełniać szereg istotnych warunków związanych ze specyfiką wykonywanej działalności w przemyśle spożywczym. Do najważniejszych z nich należy łatwość czyszczenia powierzchni oraz zachowanie bezpieczeństwa pracy.
Czytaj dalej
Piekarnia to zakład o bardzo charakterystycznej specyfice działalności. Większość z działań ma miejsce w przestrzeni otwartej, a proces technologiczny nie odbywa się na zamkniętej linii produkcyjnej. Ponadto produkt finalny wykonywany jest z wielu produktów składowych, co przyczynia się do zwiększonego ryzyka zabrudzeń i zanieczyszczeń powierzchni podłogowej. Podłoga w piekarni musi, więc sprostać tym znacznym wyzwaniom, by móc zapewnić odpowiedni poziom eksploatacji.
Warunki do spełnienia
Podłoga w piekarni musi wykazywać odporność na ciepło w części produkcyjnej, ale także i na niską temperaturę w dziale magazynowym. Jest to już przyjęty standard przy tego typu realizacjach. Jednocześnie powinna posiadać właściwości antypoślizgowe, gdyż w miejscu tym często dochodzi to rozlania płynów. Wszystko po to, aby zabezpieczyć pracę zespołu piekarniczego przed wypadkami. Ponadto od powłoki podłogowej wymaga się odporności na działanie wszelkiego rodzaju chemii spożywczej, czyli m.in.: olejów, tłuszczy roślinnych oraz zwierzęcych. Wynika z tego także druga cecha, którą jest możliwie łatwe czyszczenie powierzchni. Jednak, co bardzo ważne, nie mogą być przy tym procesie stosowane silne środki czyszczące, gdyż zabraniają tego przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy. W piekarniach spotkamy także sporej wielkości maszyny i środki transportu. Podczas swojej pracy wywołują one ogromną ilość wibracji oraz wywierają duży nacisk na podłogę, przez co powinna ona również radzić sobie z tego typu oddziaływaniem.
Beton to nie wszystko
Posadzka będąca ważnym, mocno obciążonym i intensywnie eksploatowanym elementem budynku, wymaga specjalnego zabezpieczenia. Powierzchnia podłogi przemysłowej narażona jest trwale na ścieranie i ściskanie, musi być odporna na działanie czynników chemicznych, a jednocześnie pełnić rolę ochronną i dekoracyjną.
Czytaj również: Posadzki stosowane w nowoczesnych zakładach przemysłu piekarskiego i cukierniczego
- Najbardziej powszechnym materiałem stosowanym do wykonywania podłóg przemysłowych jest beton. Niezabezpieczona powierzchnia betonu jest jednak narażona na szybką degradację, pylenie, wycieranie i nasiąkanie cieczami - wyjaśnia Janusz Kornaś, ekspert Megachemie Research & Technologies SA. Aby móc uchronić się przed tego typu zjawiskami, najczęściej wśród metod ochrony powierzchni podłóg betonowych stosuje się zatarcie powierzchni betonu materiałem mineralnym oraz zabezpieczenie powierzchni polimerowymi posadzkami przemysłowymi.
Godne uwagi
Wspomniane wcześniej warunki eksploatacyjne, wynikające ze specyfiki pracy w zakładzie piekarniczym, spełniają właśnie posadzki polimerowe. Jest to związane z ich charakterystycznymi właściwościami, do których należą twardość, wytrzymałość mechaniczna i chemiczna, ale także elastyczność. Co ważne, tworzą one szczelną powłokę, dzięki czemu ciecze i tłuszcze nie wnikają do podłoża. Nie ulegają również zabrudzeniom pod wpływem barwników spożywczych czy też cukrów, co ułatwia ich późniejsze ewentualne czyszczenie. Można do tego wykorzystać nawet ogólnie dostępne detergenty i środki czyszczące. Pozwala to zagwarantować czystość w zakładzie oraz to, że podłoga nie będzie stanowiła źródła zarazków i bakterii. Ponadto materiały przeznaczone do wykonywania posadzek polimerowych, po całkowitym utwardzeniu są obojętne dla zdrowia i środowiska, co zapewnia brak możliwości wejścia w interakcję z produkowanymi w piekarni wyrobami.
Czytaj również: Wszystko o pasadzkach parkingowych
Zróżnicowane, ale równie mocne
Wśród szerokiego wachlarza występujących na rynku posadzek szczególnie dobrze sprawdzają się posadzki żywiczne: epoksydowe, poliuretanowe lub epoksydowo-poliuretanowe. Gdy dołączy się do nich specjalne kruszywo kwarcowe uzyskują dodatkową właściwość – antypoślizgowość - której stopień szorstkości można regulować poprzez dobór odpowiedniej frakcji wspomnianego kruszywa. Cecha ta jest szczególnie istotna w miejscach takich jak piekarnia, gdzie zagrożenie wypadkiem pracownika po przez poślizgnięcie jest bardzo duże. Co ważne, kolejną istotną ich zaletą jest brak fug. Zwiększa to izolacyjność powłoki, dzięki czemu do podłoża betonowego nie przecieka woda lub inne substancje, które mogłyby przyspieszyć jego proces degradacji. Także aplikacja posadzek polimerowych nie przysparza tyle problemów co kładzenia płytek, gdyż przy niej nie jest wymagane docinanie poszczególnych elementów. Ponadto płytka ceramiczna ma słabszą wytrzymałość na oddziaływanie mechaniczne, przez co jest bardziej podatna na pęknięcia, wgniecenia i zarysowania. Efektem czego są często spotykane w miejscach ich położenia „mozaiki”, które w perspektywie czasu mogą doprowadzić do całościowego odspojenia i zniszczenia posadzki.
Uwaga na podłoże
Posadzki polimerowe spotykane na rynku są w większości bardzo proste w użyciu. Na początku należy jednak oczyścić powierzchnię betonową z mleczka cementowego, pyłu, zaolejenia, śladów tłuszczu, luźnych, niezwiązanych lub słabo związanych z podłożem fragmentów betonu oraz starych powłok. –Trwałość posadzek polimerowych w znacznym stopniu zależy od odpowiedniego przygotowania podłoża betonowego. Etap ten można wykonać mechanicznie (np. śrutowanie, groszkowanie, frezowanie) lub metodą strumieniowo-ścierną (np. piaskowanie) – podpowiada Kornaś. Nie należy zapominać o pęknięciach i ubytkach, które należy naprawić przed położeniem posadzki. Podczas aplikacji na nowym betonie lub zaprawach naprawczych trzeba przestrzegać minimalnych czasów dojrzewania betonu oraz materiałów naprawczych. Mając wszystkie te elementy na uwadze, można przejść do aplikowania posadzki.
Szybka aplikacja i gwarancja wytrzymałości
Czas wykonania posadzki uzależniony jest od wielkości powierzchni zakładu piekarniczego, jednak jej położenie sprawnemu wykonawcy zajmuje maksymalnie kilka godzin. Po prawidłowej aplikacji, podłoga jest już gotowana do eksploatacji, dzięki czemu właściciel piekarni nie musi zamykać działalności z powodu długiego okres remontu. Pozwala to na zaoszczędzenie czasu, a także brak strat wynikających z zaprzestania działania zakładu. Dzięki zastosowaniu posadzek oszczędza się również środki finansowe, które w przyszłości trzeba byłoby przeznaczyć na naprawy i remonty. Co najciekawsze, nawet po latach podłogi polimerowe właściwie pielęgnowane i konserwowane w wielu miejscach wyglądają tak jakby zostały położone dopiero przed momentem.
Czytaj również: Profesjonalne dbanie o podłogę
Źródło: Chemical Global / budnet.pl
Komentarze
Tagi
Czytaj też…
Czytaj na forum
- płytki w salonie?? Liczba postów: 138 Grupa: Porady i op... Jeżeli robisz remont i potrzebujesz klejów oraz hydroizolacji czy uszczelniaczy to odwiedź witrynę https://diy.bostik.com/pl-PL Nie tylko znajdziesz odpowiednie...
- Projekt i aranżacja kuchni - kuchnia zamknięta czy... Liczba postów: 5 Grupa: Wnętrza Niezależnie co wybierzesz zainteresuj się ofertą tego producenta granitu https://igranit.pl/spieki-kwarcowe/ U niego zakupisz nie tylko płytki, schody czy parap...
- pomoc tłumacza Liczba postów: 46 Grupa: Ciekawe pom... Możecie sobie sprawdzić stronę https://nowatkowski.pl/tlumacz-przysiegl y-wloskiego-w-warszawie/ , na której znajdziecie ofertę profesjonalnego tłumacza przysięg...
- Wyposażenie warsztatu Liczba postów: 339 Grupa: Porady i op... Szczególnie jeśli mamy do czynienia ze stalą nierdzewną, warto poddawać ją takim zabiegom jak https://passeco.pl/obrobka-elektrolitycz na/ . Wydajne środki do el...
- Jak zamontować lustro? Liczba postów: 109 Grupa: Ciekawe pom... Co sądzicie o lustrze w sypialni?