Posadzki stosowane w nowoczesnych zakładach przemysłu piekarskiego i cukierniczego

Posadzki stosowane w nowoczesnych zakładach przemysłu piekarskiego i cukierniczego

Przy okazji obchodzonego 4 maja Dnia Piekarza warto zajrzeć do wnętrza nowoczesnych zakładów z branży piekarskiej i cukierniczej. Posadzki w tego typu obiektach muszą sprostać wymagającym warunkom użytkowania, na które składają się wysoka temperatura i wilgotność, intensywny ruch pieszy i ruch wózków do transportu pieczywa, zapylenie powierzchni surowcami oraz rygorystyczne standardy higieny. Czytaj dalej

 

Wybierając odpowiednie rozwiązanie warto zwrócić uwagę na pięć kluczowych cech posadzki, które decydują o tym, czy sprawdzi się ona w piekarni, co w praktyce oznacza, że będzie zachowywała swoje właściwości przez lata, bez konieczności dokonywania miejscowych napraw czy wymiany.


Posadzki stosowane w nowoczesnych zakładach przemysłu piekarskiego i cukierniczego

 

1. Odporność na wysoką temperaturę 

Jednym z największych wyzwań, przed którymi stoją posadzki w piekarniach, jest działanie wysokiej temperatury, a także jej gwałtowne zmiany występujące m.in. w czasie mycia ciepłą wodą lub myjkami ciśnieniowymi. W strefach pieczenia chleba i innych wyrobów cukierniczych posadzka nagrzewa się w momencie otwierania drzwi od pieców. Dodatkowo może mieć bezpośredni kontakt z rozgrzanymi kółkami wózków stosowanych do wypieku, przy czym zdarza się, że stosuje się w tych miejscach specjalne materiały, jak np. stal czy blachę. W piekarniach znajdują się także chłodnie i mroźnie, gdzie przechowuje się surowce lub półprodukty. Z tego powodu optymalnym rozwiązaniem do tego typu zakładów jest posadzka odporna na szeroki zakres temperatury, od około -40oC do +120oC. Takie właściwości mają posadzki poliuretanowo-cementowe, które powstają na bazie żywic poliuretanowych oraz specjalnie dobranych kruszyw i cementów, o grubości rzędu 9 mm, np. wybrane systemy posadzkowe z grupy Flowfresh, o wysokiej odporności termicznej.

 

Czytaj również: Podłoga w piekarni

 

Posadzki stosowane w nowoczesnych zakładach przemysłu piekarskiego i cukierniczego

 

2. Najwyższe, światowe standardy higieny 

W zakładach piekarskich i cukierniczych, tak jak w całej branży spożywczej, zachowanie najwyższego poziomu higieny jest priorytetem. Z tego względu łatwe do zmywania, szczelne i nienasiąkliwe, bezspoinowe posadzki żywiczne zintegrowane z systemem odwodnienia to dobra opcja. W przypadku tego typu rozwiązań posadzkowych podziały na powierzchni są ograniczone do minimum, a na styku posadzki ze ścianą wykonuje się odpowiednio wyprofilowane cokoły systemowe, które łatwo utrzymać w czystości. Do pomieszczeń, które mają kontakt z żywnością, przeznaczone są specjalistyczne posadzki antybakteryjne, np. zawierające innowacyjny, oparty na jonach srebra, dodatek Polygiene®, który redukuje ilość bakterii i drobnoustrojów na powierzchni nawet o 99,9%. Przy wyborze konkretnego systemu warto wziąć pod uwagę certyfikaty niezależnych, międzynarodowych organizacji, jak np. HACCP International, które stanowią potwierdzenie, że dany system spełnia najwyższe światowe standardy higieny w produkcji żywności.


 

3. Wytrzymałość na codzienne obciążenia użytkowe 

Posadzki w piekarni przemysłowej muszą sprostać intensywnym obciążeniom mechanicznym, m.in. powinny być odporne na natężony ruch pieszy oraz ruch wózków służących do wypieku, studzenia, a także transportowania pieczywa do samochodów lub przyzakładowego punktu sprzedaży. Dodatkowe wyzwanie dla posadzki stanowi potencjalne zabrudzenie jej powierzchni surowcami wykorzystywanymi do produkcji. Z tego względu przy wyborze systemu posadzkowego zawsze należy sprawdzać odporność na ścieranie – im jest ona wyższa tym lepiej, przy czym poziom odporności na ścieranie, taki jak np. RWA1 zgodnie z normą PN- EN 13892-5 jest wystarczający dla warunków panujących w tego typu zakładach.


 

4. Antypoślizgowość taka jak w wilgotnym środowisku pracy 

Z kwestią zapylenia powierzchni posadzki w piekarni surowcami stosowanymi do wypieków wiąże się wymóg odpowiedniej przeciwpoślizgowości. Nawet niewielka ilość rozsypanego na posadzce cukru czy mąki zwiększa 


Posadzki stosowane w nowoczesnych zakładach przemysłu piekarskiego i cukierniczego

 

Czytaj również: Elegancka posadzka dla wymagających – poznaj dostępne możliwości i ich zalety


ryzyko poślizgnięcia i upadku. Mimo, że wypiek pieczywa nie jest typowo „mokrą” produkcją, w wybranych pomieszczeniach zakładów piekarskich występuje wysoka wilgotność, co może doprowadzić do powstawania skroplin na powierzchni posadzki. Dla przykładu, zgodnie z zaleceniami zawartymi w publikacji Instytutu Techniki Budowlanej autorstwa Jacka Popczyka („Śliskość. Zasady doboru posadzek. Poradnik”, Instrukcje, Wytyczne, Poradniki, nr 466/2011) posadzka żywiczna w pomieszczeniach sprzedaży w piekarni powinna mieć opór poślizgu badany metodą „wahadła”, zgodnie z PN-EN 13036-4, dla powierzchni suchej 75–90, a dla powierzchni mokrej 40–65. Biorąc pod uwagę te wymagania, odpowiednim rozwiązaniem w tego typu pomieszczeniach będą posadzki o przeciwpoślizgowej strukturze, z zasypem piaskiem kwarcowym, jak np. Flowfresh SR.


 

5. Odporność na cukier, słody i inne surowce 

Kolejną ważną cechą posadzek stosowanych w piekarniach jest odporność na składniki stosowane przy wypieku pieczywa i ciast, np. cukry, dżemy czy konfitury, które w dużych ilościach mogą być niszczące dla podłoża betonowego. Poszukiwanie rozwiązania posadzkowego, które jest w stanie sprostać takim wymaganiom, przyczyniło się m.in. do powstania marki Flowcrete. W 1982 roku brytyjski wynalazca Peter Gibbins stanął przed wyzwaniem stworzenia dla swojego klienta – znanego producenta słodyczy, specjalnej posadzki, która zachowa swoje właściwości w kontakcie z dużymi ilościami cukru. Założyciel Flowcrete zaproponował technologię na bazie żywicy syntetycznej. Była to pierwsza posadzka, która odpowiadała rygorystycznym wymaganiom zakładów produkcyjnych inwestora. Do dzisiaj antybakteryjne posadzki poliuretanowo-cementowe tej marki sprawdzają się zarówno w niewielkich, lokalnych piekarniach, jak i w zakładach produkujących słodycze na dużą skalę. 


Posadzki stosowane w nowoczesnych zakładach przemysłu piekarskiego i cukierniczego

 

Czytaj również: Jakie najwyższe standardy spełniają obecnie posadzki w nowoczesnych zakładach rybnych?


Posadzki stosowane w nowoczesnych zakładach przemysłu piekarskiego mają za zadanie przede wszystkim chronić betonowe podłoże przed zniszczeniem w wyniku intensywnego użytkowania. Aby dobrze spełniały swoją funkcję, powinny mieć odpowiednie cechy i właściwości, poparte badaniami. Dobór systemu posadzkowego wymaga także analizy warunków panujących w zakładzie. Przy tworzeniu specyfikacji warto skorzystać z pomocy ekspertów od posadzek żywicznych, którzy na podstawie wywiadu oraz wiedzy i doświadczenia zaproponują optymalne rozwiązanie.


Źródło: Flowcrete / budnet.pl

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • Przeprowadzka Liczba postów: 118 Grupa: Porady i op... Szukam sprawdzonej firmy do przeprowadzki z Niemiec do Polski. Znalazłam firmę TDU https://www.przeprowadzki-poznan-24.pl/, która według strony internetowej org...
  • Nowoczesna kuchnia. Liczba postów: 488 Grupa: Najnowsze t... Możecie sobie sprawdzić stronę, na której znajdziecie ofertę nowoczesnego sklepu internetowego z najróżniejszymi wyposażeniem dla gastronomii, w tym np. piec do...
  • Jak otworzyć zepsuty zamek w drzwiach? Liczba postów: 7 Grupa: Wnętrza
  • Stolik kawowy Liczba postów: 37 Grupa: Ciekawe pom... Stylowe wnętrze zaczyna się od dobrze dobranych mebli. W kategorii eleganckich stołów i ław przygotowanej przez Sweet Living https://sweetliving.pl/70-elegancki...
  • Meble metalowe do domu Liczba postów: 52 Grupa: Ciekawe pom... One need even wealthy Rudrapur residents are seeking to fulfill is for foreigner Rudrapur escort service, for sexual enjoyment. This is an extensive collection....

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19625 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 231

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >