Profesjonalna kuchnia w Twoim domu

Profesjonalna kuchnia w Twoim domu

Dobrze rozplanowana kuchnia ułatwia pracę a przecież korzystasz z niej codziennie. Nie zależnie czy planujesz kuchnię w zupełnie nowym domu czy masz zamiar wyremontować istniejącą weź pod uwagę kilka wskazówek, którymi posługują się profesjonaliści.

 

Wyznacz odpowiednie miejsce na kuchnie


Projektowanie wnętrza kuchni zaczyna się kiedy samo pomieszczenie jeszcze nie istnieje. Jeśli planujesz kuchnię w nie istniejącym jeszcze domu, weź pod uwagę kierunek, w jakim skierowane będą okna. Kuchnia jest miejscem, w którym światło jest ekstremalnie potrzebne. Dlatego dobrze jest zapewnić sobie maksymalne nasłonecznienie przestrzeni kuchennej. Okna kuchenne wychodzące na wschód lub południowy - wschód rozświetlą Twoje wnętrze rankiem kiedy wszyscy drepczą na śniadanie oraz wczesnym popołudniem gdy rodzina spieszy na obiad. Każdy kocha ciepłe promienie słońca, które pozytywnie wpływają na nastrój u ludzi tak więc z atmosferą przy wspólnym posiłku nie powinno być problemów.


Mimo nowych udogodnień technologicznych, które coraz częściej pojawiają się w naszych domach. Żaden z nich nie stał się jeszcze w zupełności samowystarczalny. Wciąż musisz dostarczać nowych zasobów, które w mgnieniu oka zostają wykorzystane i przetworzone. Najwięcej z nich zużywasz właśnie w kuchni a duża ich część jest tu magazynowana. Tak, żywność i produkty pierwszej potrzeby to paliwo, którym napędzana jest praca w kuchni. Właśnie dlatego warto zadbać o to aby dostarczanie tego paliwa było możliwie łatwe. Jeżeli planujesz dom z garażem, zastanów się nad bezpośrednim przejściem, którym łatwo przeniesiesz zakupy z samochodu do kuchni. Jeśli to niemożliwe, może łatwiej będzie wstawić drzwi, które wychodzą na podjazd do garażu.


Tak jak zostało napisane wcześniej, te produkty są też przetwarzane na śmieci. W związku z tym aby ułatwić ich wynoszenie przemyśl czy zewnętrzne pojemniki na śmieci mogą być zlokalizowane w pobliżu kuchni.

 

Czytaj również: Projektowanie wnętrz - wymarzona kuchnia

 

Czytaj również: Jak zaaranżować jadalnię?

 


Kuchenny trójkąt roboczy


Może brzmieć dość tajemniczo jest to jednak prosta reguła może ułatwić pracę w każdej kuchni, która oferuje wystarczającą przestrzeń. Twoja praca w kuchni zwykle jest tańcem pomiędzy trzema strefami. W pierwszej przechowujesz żywność, znajduje się w niej lodówka lub spiżarnia. Stąd tanecznym krokiem, przenosisz potrzebne produkty do strefy gotowania. W tej strefie niezbędny jest dostęp do miejsca gdzie kroisz artykuły spożywcze, kuchenki oraz garnków i narzędzi takich jak noże. Kolejny taneczny krok skierowany jest do zlewu, gdzie znajduje się również miejsce do suszenia naczyń.


Ten kuchenny trójkąt pozwoli Ci na wygodną pracę w większości układów kuchennych, takich jak kuchnia w układzie L lub U czy kuchnia z wyspą. Jeśli sprzęt kuchenny i szafki są rozłożone na dwóch, przeciwległych ścianach Twojej kuchni, upewnij się że lokalizacja trzech stref zapewnia Ci swobodne przemieszczenie się między nimi. Jeśli często się zdarza, że masz w kuchni pomocników, zapewnij wam więcej przestrzeni. 120 cm szerokości w przejściu przez kuchnię wystarczy byście nie wpadali na siebie.


Jak poradzić sobie w małej kuchni?


Niektóre kuchnie, nie są wystarczająco szerokie by pomieścić dwa rzędy mebli i sprzętów. W takich kuchniach wykorzystuje się układ liniowy, gdzie wszystkie strefy ułożone są w jednej linii. Każda ze stref powinna mieć przewidzianą dostateczną ilość miejsca. W pierwszej strefie gdzie lokalizujesz lodówkę warto przewidzieć niewielki blat pomocniczy, na którym możesz ustawić zakupy przed przepakowaniem ich do chłodziarki. Za lodówką zaczyna się strefa krojenia i gotowania, w której powinien znaleźć się blat o długości od 60 do 120 cm. oraz kuchenka i ewentualnie mikrofalówka. W tej części kuchni potrzeba też dobrego oświetlenia, możesz więc wziąźć pod uwagę rozmieszczenie okien i lamp zanim wyznaczysz miejsce do krojenia i gotowania posiłków. Miejsce na zmywanie oraz suszenia naczyń warto połączyć z kuchennym śmietnikiem. Zazwyczaj umieszcza się go pod zlewem co ułatwia wyrzucanie resztek.

 

Autor artykułu

Artykuł został przygotowany przez firmę Kołodziej & Szmyt - Architekt wnętrz z Warszawy, której projekty powstają pod czujnym okiem Oli Kołodziej oraz sprawną ręką Uli Szmyt

Źródło: Kołodziej & Szmyt / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

  • Meble na wymiar Warszawa Liczba postów: 2 Grupa: Ciekawe pom... Cześć, mam trudny układ mieszkania i szukam mebli na wymiar. Warszawa i okolice. Czy ktoś może polecić dobrą firmę, która się tym zajmuje?
  • aranżacja sypialni Liczba postów: 537 Grupa: Najnowsze t... Karta lokalu stanowi perfekcyjnie dopracowane kompendium wiedzy o mieszkaniu. Obejmuje wymiary, aranżacje, a także kluczowe aspekty techniczne. Dzięki niej łatw...
  • Jak dobrać akcesoria do łazienki? Liczba postów: 242 Grupa: Wnętrza Browse free classified ads or post free adult ads in categories like call girls and escorts. Call Girl Service Sohna Road Call Girl Service Sushant Lok Call Gir...
  • Stół - nierozkładany czy rozkładany? Liczba postów: 203 Grupa: Ciekawe pom... Nie wiem, czy dziś się jeszcze używa rozkładanych stołów, fajnie taki mieć, ale ile jest takich sytuacji, że będzie nam potrzebny? Jedna w roku?
  • Jaki stół wybrać? Liczba postów: 52 Grupa: Wnętrza Ja zaproponuję stół ceramiczny. Poczytaj sobie - stół ceramiczny wady i zalety i od razu będzie wiadomo dlaczego warto. Stoły ceramiczne są bardzo uniwersalne.....

Ostatnio na forum

Kalkulator paneli podłogowych

Społeczność budnet.pl ma już 19406 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 187

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >