
Rady przy wyborze grilla
Grillowanie to świetny sposób na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Sezon grillowy już rozpoczęty, dlatego też jest to ostatni moment na zakup grilla odpowiedniego do naszych wymagań i oczekiwań.
Czytaj dalej
Jaki grill wybrać?
Grill na węgiel drzewny lub brykiet jest najbardziej uniwersalny i prosty w obsłudze, dlatego też to właśnie tego modelu najczęściej używają Polacy. Jedną z jego podstawowych zalet jest ekonomiczna cena. Małe węglowe grille turystyczne można nabyć już za kilkadziesiąt złotych, ale są również droższe, bardziej trwałe konstrukcje dla prawdziwych fanów dań z rusztu.
Czytaj również: Pilarka na wysięgniku
Niektóre grille węglowe mają także pokrywę, która pozwala na znacznie szybsze przyrządzanie potraw przy mniejszym zużyciu węgla. Ciepło wytworzone w takim grillu nie ucieka do góry, tylko krąży wewnątrz niego, równomiernie opiekając mięso. Niepowtarzalną zaletą grilli opalanych węglem jest aromat przyrządzanych potraw.
Grill gazowy wyróżnia się łatwością obsługi, niemal natychmiastową gotowością do pracy i dużą wydajnością. W czasie grillowania nie powstaje sadza ani popiół, które osadzają się na powierzchni grilla węglowego, dlatego bez trudu go wyczyścimy, a korzystanie z niego da nam więcej przyjemności zamiast obowiązków.
Czytaj również: Kosiarka dla prawdziwych mężczyzn!
Niepodważalną zaletą grilla gazowego są rozwiązania techniczne, które nie pozwalają na spalanie tłuszczów wytapianych z przygotowywanego jedzenia i nie dopuszczają do emisji szkodliwych dla zdrowia substancji oraz powstawania brzydkiego zapachu.
Grille elektryczne lepiej sprawdzą się, jeśli dysponujemy niewielką przestrzenią czy miejscem, w którym chcemy uniknąć obecności duszącego dymu. Możemy używać go również w mieszkaniu. Dużym plusem grilla elektrycznego jest przede wszystkim jego funkcjonalność: sprzęt szybko się rozgrzewa i pozwala na kontrolowanie wysokości temperatury.
Czytaj również: Szybkie koszenie dzięki traktorowym kosiarkom
Stała temperatura paleniska wpływa na to, że wszystkie potrawy opiekają się bardzo równomiernie i nie trzeba zbyt często kontrolować procesu podpiekania. Jeśli zdecydujemy się na takie rozwiązanie, będziemy mogli grillować o każdej porze roku, co da nam wiele nowych i ciekawych możliwości kulinarnych.
Przy wyborze grilla powinniśmy brać również pod uwagę otoczenie, w którym będziemy go używali. Niezależnie od tego, który model wybierzemy, z pewnością zapewni on dużo satysfakcji z grillowania i uprzyjemni czas spędzany w gronie najbliższych.
Komentarze
Tagi
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Jak ładnie wyeksponować kwietniki wokół domu? Liczba postów: 2 Grupa: Ogród i dzi... Świetny sposób na wyeksponowanie kwietników to użycie drewnianych skrzyń zabezpieczonych impregnatem, który podkreśli naturalne piękno drewna i ochroni je na la...
- Jak szybko i niewielkim kosztem odnowić drewnian... Liczba postów: 1 Grupa: Ogród i dzi... Super praktyczny poradnik! Zawsze wydawało mi się, że odnowienie drewnianych mebli to duży koszt i czasochłonny proces, a tu proszę, kilka prostych kroków i efe...
- Jak zabezpieczyć drewnianą altanę ogrodową przed s... Liczba postów: 1 Grupa: Ogród i dzi... Drewniana altana to prawdziwa oaza spokoju, ale bez odpowiedniej ochrony szkodniki mogą szybko zepsuć całą przyjemność. Cieszę się, że zwrócono uwagę na natural...
- Taras jako azyl w upalne dni – przestrzeń dla natu... Liczba postów: 1 Grupa: Ogród i dzi...
- Jaką kostkę położyć ? Liczba postów: 174 Grupa: Zagospodaro... Najlepiej poszperać w internecie i poczytać o tym więcej.