Światowy Dzień Wody
22 marca 2013 roku po raz 21 obchodzimy Światowy Dzień Wody. Ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ święto ma na celu uświadomienie, jak istotna jest prawidłowa gospodarka wodna w życiu nie tylko społeczności ludzkich, ale całych ekosystemów.
Warto przy tej okazji przypomnieć sobie, że jakość wody, która płynie z kranu, ma duże znaczenie w naszym codziennym życiu. Dorosły człowiek powinien wypijać dziennie mniej więcej 1,5 litra wody. Używamy jej także do prania, zmywania naczyń czy kąpieli. Ta, która płynie z naszych kranów, nie zawsze jest najwyższej jakości.
Czytaj również: Nagrodzeni na targach Lubdom 2013
– Jeśli czerpiemy wodę z własnych ujęć, zawartość żelaza często przekracza polską normę (0,2 mg/litr) nawet kilkadziesiąt razy. Warto zastosować wtedy stację uzdatniającą, tzw. odżelaziacz. Z kolei woda wodociągowa zawiera dużą ilość chloru. Ponadto bywa zbyt twarda i – z powodu złego stanu technicznego instalacji sanitarnych – zanieczyszczona osadami mechanicznymi. Z tymi problemami uporamy się dzięki filtrom domowego użytku – podzlewozmywakowym, pralkowym czy prysznicowym. Dzięki odpowiedniej konfiguracji wkładów filtrujących pozbędziemy się z wody piasku, mułu, a także nadmiernej ilości chloru czy związków wapnia. Z zanieczyszczeniami mechanicznymi możemy uporać się także przy pomocy korpusu narurowego z odpowiednio dobranym wkładem. Problem twardości wody kompleksowo rozwiąże zastosowanie stacji zmiękczającej, tzw. zmiękczacza – wyjaśnia Zofia Czechowicz, Specjalista ds. Jakości firmy UST-M produkującej filtry do wody.
Jakość naszej wody możemy sprawdzić w laboratoriach terenowych stacji sanitarno-epidemiologicznych bądź skorzystać z usług firmy produkującej filtry. Istnieje także możliwość określenia jej składu przy pomocy specjalnego testera, który określi np. stopień jej twardości. Jednak nawet bez tych badań jesteśmy w stanie określić, co dolega naszej wodzie.
Czytaj również: Drzwi otwarte osiedla Dębowe Tarasy
– Nadmierna zawartość żelaza objawia się poprzez metaliczny posmak i rdzawe zacieki na ceramice łazienkowej i kuchennej. Jeśli woda jest zbyt twarda, na armaturze będzie się tworzył osad, tzw. kamień, a na naczyniach biały nalot. Twarda woda skróci okres eksploatacji sprzętu AGD, a prane w niej tkaniny będą szorstkie w dotyku. Woda ze zbyt dużą zawartością chloru wysusza skórę, ma też nieprzyjemny smak i zapach. Zanieczyszczenia mechaniczne sprawiają, że woda jest mętna i może zawierać drobinki piasku czy mułu – tłumaczy specjalista UST-M.
2013-03-22
Źródło: Sfera PR / budnet.pl
Komentarze
Tagi
Czytaj też…
Czytaj na forum
- fotografia biznesowa Liczba postów: 288 Grupa: Konferencje... Sesje różnego rodzaju dzisiaj wykonują profesjonalni fotografowie i jak najbardziej warto znaleźć solidnego w swojej okolicy https://bartekciok.pl/ Sesje biznes...
- płytki ceramiczne Liczba postów: 50 Grupa: Trudne tema... Dla osób, które planują remont lub chcą odświeżyć wygląd swojego mieszkania, strona https://ceramicapromat.pl/12-plytki-cera miczne może okazać się bardzo pomocn...
- IVM – procedura nadzoru nad pozaustrojowym dojrzew... Liczba postów: 7 Grupa: Trudne tema... Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Anyway, I’ll be subscribing to your feed....
- Jak bezpiecznie korzystać z internetu? Liczba postów: 6 Grupa: Trudne tema... Pracujesz z sieciami światłowodowymi? Warto postawić na najwyższej jakości sprzęt, jak spawarka światłowodowa Fujikura 90R dedykowana do łączenia włókien wstęgo...
- Jak zabezpieczyć telefon komórkowy - iPhone 12 Liczba postów: 12 Grupa: Trudne tema... Cześć! Także miałem problem z natrętnymi numerami, które nieustannie do mnie wydzwaniały – często były to jakieś podejrzane firmy, ankieterzy lub naciągacze. Na...