Światowy Dzień Wody

Światowy Dzień Wody

22 marca 2013 roku po raz 21 obchodzimy Światowy Dzień Wody. Ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ święto ma na celu uświadomienie, jak istotna jest prawidłowa gospodarka wodna w życiu nie tylko społeczności ludzkich, ale całych ekosystemów.

 

Warto przy tej okazji przypomnieć sobie, że jakość wody, która płynie z kranu, ma duże znaczenie w naszym codziennym życiu. Dorosły człowiek powinien wypijać dziennie mniej więcej 1,5 litra wody. Używamy jej także do prania, zmywania naczyń czy kąpieli. Ta, która płynie z naszych kranów, nie zawsze jest najwyższej jakości.

 

Czytaj również: Nagrodzeni na targach Lubdom 2013

 

Jeśli czerpiemy wodę z własnych ujęć, zawartość żelaza często przekracza polską normę (0,2 mg/litr) nawet kilkadziesiąt razy. Warto zastosować wtedy stację uzdatniającą, tzw. odżelaziacz. Z kolei woda wodociągowa zawiera dużą ilość chloru. Ponadto bywa zbyt twarda i – z powodu złego stanu technicznego instalacji sanitarnych – zanieczyszczona osadami mechanicznymi. Z tymi problemami uporamy się dzięki filtrom domowego użytku – podzlewozmywakowym, pralkowym czy prysznicowym. Dzięki odpowiedniej konfiguracji wkładów filtrujących pozbędziemy się z wody piasku, mułu, a także nadmiernej ilości chloru czy związków wapnia. Z zanieczyszczeniami mechanicznymi możemy uporać się także przy pomocy korpusu narurowego z odpowiednio dobranym wkładem. Problem twardości wody kompleksowo rozwiąże zastosowanie stacji zmiękczającej, tzw. zmiękczacza – wyjaśnia Zofia Czechowicz, Specjalista ds. Jakości firmy UST-M produkującej filtry do wody.

 

 

Jakość naszej wody możemy sprawdzić w laboratoriach terenowych stacji sanitarno-epidemiologicznych bądź skorzystać z usług firmy produkującej filtry. Istnieje także możliwość określenia jej składu przy pomocy specjalnego testera, który określi np. stopień jej twardości. Jednak nawet bez tych badań jesteśmy w stanie określić, co dolega naszej wodzie.

 

Czytaj również: Drzwi otwarte osiedla Dębowe Tarasy

 

Nadmierna zawartość żelaza objawia się poprzez metaliczny posmak i rdzawe zacieki na ceramice łazienkowej i kuchennej. Jeśli woda jest zbyt twarda, na armaturze będzie się tworzył osad, tzw. kamień, a na naczyniach biały nalot. Twarda woda skróci okres eksploatacji sprzętu AGD, a prane w niej tkaniny będą szorstkie w  dotyku. Woda ze zbyt dużą zawartością chloru wysusza skórę, ma też nieprzyjemny smak i zapach. Zanieczyszczenia mechaniczne sprawiają, że woda jest mętna i może zawierać drobinki piasku czy mułu – tłumaczy specjalista UST-M.

 

 

 

2013-03-22
Źródło: Sfera PR / budnet.pl

Tagi

Czytaj też…

Czytaj na forum

Kalkulator izolacji ścian

Społeczność budnet.pl ma już 19444 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 476

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >