Zaplanuj 5 stref w kuchni tak, aby były wygodne w użytkowaniu
Kuchnia, która pracuje za nas? To możliwe. Zaaranżujmy ją według zasady podziału na strefy robocze. Niech w każdej znajdą się akcesoria sprawiające, że przestrzeń jest pojemniejsza, wygodniejsza i bardziej funkcjonalna.
Czytaj dalej
Mała, duża, otwarta lub zamknięta. Kuchnie są różne, ale zawsze muszą być wielofunkcyjne. To podstawa, którą pomaga uzyskać prosty podział. Planując zabudowę, podzielmy ją na pięć stref:
-
przechowywania
-
przygotowania
-
zapasów
-
gotowania i pieczenia
-
zmywania
W każdej z nich znajdują się meble, których okucia dźwigają, otwierają, podnoszą, opuszczają i segregują. To głównie dzięki nim można mówić o wygodnej przestrzeni.
1. Strefa przechowywania
Spełnia rolę kuchennego „magazynu” dla najczęściej wykorzystywanych w kuchni przedmiotów - od naczyń po sztućce i liczne akcesoria. Dlatego też wykorzystywane w niej okucia powinny zapewniać wygodny dostęp do mebla i płynny, lekki ruch. Taki, by móc uporządkować przestrzeń dosłownie jedną ręką.
W strefie przechowywania znajdują się głównie szuflady, niskie cargo oraz górne szafki. Sprawdzają się też:
-
oświetlenie LED do szuflad i szafek
-
regulowane wkłady do szuflad
Co najlepiej cechuje rozwiązania przeznaczone do tej strefy? To:
-
Łatwość dostępu i pojemność
-
Pomysłowość
-
Różnorodność rozwiązań dostosowana do różnorodności opakowań i wielkości przechowywanych przedmiotów
Warto pamiętać, że strefa przechowywania graniczy zwykle ze strefą zapasów i zmywania.
Czytaj również: Praktyczne rozwiązania, które wykorzystują każdy centymetr kuchni
2. Strefa przygotowania
Tu się coś kroi. Strefa przygotowania to robocza część kuchni – tutaj obieramy, tniemy, porcjujemy i mieszamy. Wykonujemy precyzyjne czynności. W strefie przygotowania znajdują się m.in. blat roboczy, szafki z szufladami na przyprawy i półprodukty, gniazda elektryczne (np. chowane w blacie).
Odbywa się tu sporo pracy, dlatego przyda się każde dodatkowe miejsce – to zapewnia blat wysuwny zbudowany na dedykowanych okuciach. – Wielkość takiego blatu jest praktycznie dowolna i zależy od naszych preferencji oraz możliwości stolarza. Okucia są elementem, który decyduje o tym, jak blat będzie się rozkładał, chował i poruszał – mówi Jakub Malinowski, ekspert ds. okuć meblowych w firmie Häfele. – Blat można zbudować w formie wysuwnej lub na okuciu obrotowym, jeżeli mamy w kuchni wystarczająco dużo miejsca.
Czytaj również: Jak zaplanować małą kuchnię, aby wszytko co potrzebne się zmieściło?
Rozwiązania dla tej strefy muszą:
-
Dawać łatwy dostęp
-
Oferować podręczność
-
Zapewniać funkcjonalność
-
Gwarantować intuicyjność
- Miejsce na kuchenne prace warto planować między strefami zmywania oraz gotowania i pieczenia. Takie ułożenie zapewnia łatwy dostęp do wody (np. kiedy potrzebujemy umyć warzywa), a jednocześnie wystarczy ruch w drugą stronę, by przygotowane składniki wrzucić do garnka lub na patelnię – mówi Mirella Szymczak, architekt.
3. Strefa zapasów
Tutaj nie znajdziemy naczyń, ale głównie produkty spożywcze – to odróżnia strefę zapasów od strefy przechowywania. Strefę tę też musi charakteryzować maksymalna pojemność – dlatego oprócz lodówki i zamrażarki znajdą się w niej pojemne szuflady lub systemy cargo.
Dodatkową wygodę dają regulowane wkłady do szuflad, które pozwalają utrzymać porządek i dowolnie regulować wielkość przegródek względem rodzaju przechowywanych rzeczy.
Strefa zapasów to szczególnie ważne miejsce, jeżeli mieszkamy z liczną rodziną, często miewamy niezapowiedzianych gości lub po prostu lubimy zawsze mieć coś pod ręką.
Jakie rozwiązania są najlepsze dla strefy zapasów?
-
Zdolne udźwignąć każdy ciężar
-
Wykorzystujące wszelkie dostępne miejsce
-
Pozwalające łatwo przejrzeć cały zakres posiadanych zapasów
-
Czasami powinny pomóc zakryć w zabudowie to, czego nie chcemy pokazywać (opakowania, torebki, słoiki i inne)
Gdzie umieścić strefę zapasów? Najlepiej zaraz przy strefie przechowywania. W ten sposób zaledwie kilkoma ruchami zgromadzimy rzeczy niezbędne do przygotowania posiłku.
4. Strefa gotowania i pieczenia
To miejsce pracy, w którym potrzebne rzeczy muszą być zawsze pod ręką. Dzięki temu rodzinny obiad, wspólne gotowanie lub nawet przyrządzanie szybkiej przekąski stają się przyjemnością.
W tej kuchennej strefie znajdują się głębokie szafki na garnki i naczynia do pieczenia. Te zajmują dużo miejsca, a przy tym niektóre są wykorzystywane tylko „od święta”, dlatego należy maksymalnie wykorzystać dostępne w strefie gotowania miejsce. Warto wypełnić szafki narożne. - Tutaj sprawdzają się półki wysuwne, która radzą sobie z obciążeniem nawet 20 kilogramów, płynnie wysuwają się z wnętrza szafki i są pojemne – mówi ekspert Häfele.
5. Strefa zmywania
Tam, gdzie odbywa się mycie, pojawia się wilgoć, ważne jest dbanie o higienę i porządek. Dla maksymalnego wykorzystania miejsca warto wybrać szufladę pod zlew. Taką, która omija syfon. Dodatkowe niskie cargo zamontowane z boku szafki pomoże maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń i poukładać detergenty. W strefie zmywania musi się znaleźć funkcjonalny system pojemników na odpadki. Najlepiej taki, który da się montować na wysuwanej ramie. Dzięki temu sortowanie jest prostsze, bardziej komfortowe, a dostęp do pojemników jest ułatwiony.
Strefę zmywania dobrze jest planować między strefami przechowywania a przygotowania.
Tylko i aż tyle potrzeba, by zaaranżować kuchnię – inteligentną, ergonomiczną i wygodną. Dzięki rozwiązaniom dedykowanym poszczególnym strefom, każda kuchnia staje się przestrzenią, która pracuje lepiej. Warto sprawić, by takie wnętrze znalazło się też w naszym domu lub mieszkaniu.
Komentarze
Czytaj też…
Czytaj na forum
- Meble tapicerowane Liczba postów: 192 Grupa: Najnowsze t... Meble na wymiar doskonale sprawdzają się w niestandardowych przestrzeniach, takich jak małe mieszkania i poddasza ze skosami. Jeżeli szukacie sprawdzonego produ...
- Praca za granicą - jak ją znaleźć Liczba postów: 80 Grupa: Ciekawe pom... jak nie wiesz jak sie za to zabrac samodzielnie i wolisz uniknac zbednych problemow to jednak lepiej sie skontatowac od razu z agencja Mondi https://mondi.pl/.....
- Komfortowa jadalnia w małym mieszkaniu Liczba postów: 16 Grupa: Wnętrza Szanowni Państwo, Dobrą alternatywą dla tynków dekoracyjnych, betonu architektonicznego, tapet czy kamieni są płytki klinkierowe. King Klinker https://kingklink...
- Biuro księgowe w Warszawie Liczba postów: 11 Grupa: Porady i op... Samodzielne prowadzenie księgowości w e-commerce może być korzystne finansowo, ale wiąże się z ryzykiem popełnienia błędów. Wymaga to znajomości zasad podatkowy...
- Wieszaki na ręczniki Liczba postów: 14 Grupa: Najnowsze t... Ja tam specjalnie nie kombinuję. Wziąłem najzwyklejsze wieszaki z przyssawkami, bodaj 5 na jednym kiju. Jakiejś marki no-name, kompletnie nie pamiętam. To wszys...
Ostatnio na forum
- Pokój dla dziecka Liczba postów: 200 Grupa: Nowości ara... Urządzenie komfortowego pokoju dla dziecka jest ważne, ale też ważne jest, aby zapewnić dziecku bezpieczeństwo podczas spacerów. A to osiągniesz kupując odpowie...
- Rozbiórki Liczba postów: 109 Grupa: Stawiamy śc... A propos takich czynności jak skup złomu to warto pamiętać, że dobrze jest zezłomować starą niepotrzebną pralkę czy z gospodarstwa rolnego pług itd.
- Przeprowadzka jeszcze w tym roku Liczba postów: 4 Grupa: Aktualności No skoro osiedle już stoi, to trzeba pomyśleć o przeprowadzce - niestety to ta nieprzyjemna powinność, którą każdy z nas musi wykonać, jak decyduje się na przen...
- Samemu czy z firmą Liczba postów: 7 Grupa: Aktualności Każdego w końcu czeka przeprowadzka i do tego polecam fantastyczną firmę przeprowadzkową https://www.przeprowadzkiwroclaw.pl Bardzo dobrze się z nimi współpraco...
- Podłogi Liczba postów: 236 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...
- Podłogi drewniane - parkiet, deski... Liczba postów: 376 Grupa: Robimy stro... Osobiście uważam, że drewno naturalne na podłodze to najlepsza rzecz! To rozwiązanie zdrowe, bezpieczne i generalnie rekomendowane rodzinom z małymi dziećmi ;)....
wygoda w kuchni to też blat. Granit jest bardzo dobrym materiałem na blat kuchenny. Mam takowy od roku czasu i nic się z nim nie dzieje. Wytrzymuje wszystko. Jak ktoś ze Śląska szuka dobrych kamieniarzy to polecam Marmur Dulemba. Solidna firma