Altana ogrodowa

« Powrót do grupy: Zagospodarowanie terenu

wczoraj, 08:55

Zgadzam sie: good 0 bad

Cześć! Na wiosnę planuję budowę altany w ogrodzie i mam już prawie wszystko ogarnięte – miejsce, techniczne szczegóły, a nawet firmę Dąb Gaj Wood, która dostarczy mi materiały i wszelkie elementy drewniane. Problem w tym, że… nie mam jeszcze pomysłu, jak ta altana ma wyglądać.

Zależy mi na czymś funkcjonalnym, ale też estetycznym. Mam dość przestronny ogród, więc nie muszę się ograniczać co do wielkości, ale nie chcę też stawiać czegoś przesadnie masywnego, co zdominuje cały krajobraz. Myślałem o czymś w stylu pergoli lamelowej z regulowanym zadaszeniem, żeby mieć kontrolę nad ilością słońca, ale klasyczna altana z pełnym dachem też ma swój urok – zwłaszcza w deszczowe dni.

Chciałbym, żeby altana była miejscem do relaksu – coś w rodzaju letniego salonu, gdzie można usiąść z kawą, poczytać książkę, a czasem nawet popracować na laptopie. Z drugiej strony, dobrze by było, żeby nadawała się też do spotkań w większym gronie, np. letnich grilli czy wieczornego posiedzenia ze znajomymi.

Styl? I tu mam dylemat. Podoba mi się zarówno nowoczesna, minimalistyczna forma, jak i bardziej klasyczne, drewniane konstrukcje z dekoracyjnymi elementami. Kusi mnie też trochę styl japoński – coś w rodzaju lekkiej, przestronnej altany z prostą geometrią i dużymi otwarciami.

Może ktoś z Was budował ostatnio altanę i może podpowiedzieć, co się sprawdza, a czego lepiej unikać? Macie jakieś inspiracje, zdjęcia, doświadczenia, którymi możecie się podzielić? Każda sugestia mile widziana!

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Wycinka drzew Białystok Liczba postów: 1 Grupa: Zagospodaro... Jeśli potrzebujesz wycinki drzew w Białymstoku i okolicach, dobrze trafiłeś. Oferujemy kompleksowe usługi usuwania drzew w każdych warunkach – zarówno na prywat...
  • Garaż a może lepiej wiata? Liczba postów: 127 Grupa: Zagospodaro... Szukasz solidnego garażu drewnianego lub blaszanego, idealnie dopasowanego do Twoich potrzeb? Amigo Garaże to producent garaży drewnianych. Oferują konstrukcje....
  • Jaka odśnieżarka do niewielkiego obszaru odśnieżan... Liczba postów: 25 Grupa: Zagospodaro... Sezon zimowy już w pełni, dlatego warto pomyśleć o dobrej odśnieżarce, która pomoże w walce z zimowym zaleganiem śniegu. W sklepie Warmax znajdziesz szeroką ofe...
  • Trawnik zawsze modny Liczba postów: 88 Grupa: Zagospodaro... Akurat jeśli chodzi o nawozy do trawników to bardzo dobre są te od Florovit i znajdziesz je w sklepie Inco https://sklepinco.pl/marka/florovit/, jak na przykład...
  • Mini ogródek pod blokiem Liczba postów: 19 Grupa: Zagospodaro... Rozglądając się za wyborem solidnych mebli ogrodowych to na pewno warto rozejrzeć się w ofercie Di Volio u których możliwości zdecydowanie nie brakuje. Przykład...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19504 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 371

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >