Witam, ja bardzo lubię to danie, ponieważ można je
przygotować na 2 dni. Na drugi dzień, kiedy przejdzie
aromatem przypraw jest jeszcze lepsze.
Składniki:
* kurczak ok 1,5 kg (ja kupuję udka, ponieważ z nich
najprościej zdjąć skórę)
* 5 cebul
* kostka bulionu drobiowego
* 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
* pół szklanki śmietany
* łyżka soku z cytryny
* kawałek świeżego imbiru
* 2 łyżeczki curry
* 2 ząbki czosnku
* 1-2 liście laurowe
* 15 dag masła (sklarowanego) lub oleju do smażenia
* ewentualnie pół łyżeczki chili
Umyte, osuszone kawałki kurczaka bez skóry obsmażyć.
Obraną cebulę pokroić w cienkie półplasterki.Imbir i
czosnek obrać i posiekać. Na patelnię wlać masło lub
olej gdy się rozgrzeje wrzucić cebulę, imbir i czosnek.
Smażyć aż cebula będzie złota wtedy dodać curry,
wymieszać i smażyć jeszcze 2 min. dodać kawałki
kurczaka. Wszystko przełożyć do rondla i zalać
rozrobionym w 1,5 szklanki wrzątku bulionem. Dodać
przecier, liść laurowy, przykryć garnek, dusić na
maleńkim ogniu ok 50 min. Po tym czasie (mięso powinno
być mięciutkie) dodać śmietanę i zagotować.Doprawić
solą ewentualnie chili. Przed podaniem skropić cytryną
według uznania. Podawać można z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!
Konto usunięte praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
offline Rubiku majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline pati_44 doświadczony
|
|
| |
offline Stachursky1910 praktykant
|
|
| |
offline wiking majster
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline gosiab kierownik
|
|
| |
offline Senpo doświadczony
|
|
|