Cześć, nie wiem czy gdzieś na forum już był ten wątek poruszany, ale mam pytanie a propos cementu na fundamenty. Znajomy budował na cemencie Ekspert firmy Lafarge. Podobno świetny, dobrze wiąże i jest bardzo trwały. Boję się kupić jakiegoś tańszego, w końcu to fundamentu domu! Coś polecacie?
offline Peterson_56 praktykant
|
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: Daniel praktykant |
|
| |
Reklamy Google | |
Gość: aleksander_u praktykant |
Ekipa, która mi robiła remont w domu też korzystała z
tego cementu.Wszystko się trzyma idealnie, tynk nie pęka.
Potem sam dorabiałem jeszcze kilka zacierek i tu znalazłem
wskazówki: |
| |
Gość: Rafał_kk praktykant |
|
| |
offline lukasz860910 kierownik
|
wątek był już dawno ale dla jasności napisze cement
Ekspert to cement II sprzedawany jako CEM II B-V 42,5 i CEM
II B-M (S-V)N to nie jest cement klasy I ( chodz to dobry
cement i mocny ale na fundament lepszy będzie specjal
niebieskie worki) |
| |
Reklamy Google | |
offline rysiek1 majster
|
|
| |
offline InwestorL praktykant
|
Podobnie jak poprzednicy, polecam cement Ekspert CEM II B w klasie wytrzymałości 42,5. Jest on stosowany szczególnie w przypadku, gdy trzeba uzyskać wytrzymałe fundamenty w szybkim czasie i o wysokiej trwałości. Dobrze dobrana kompozycja składników zapobiega powstawaniu pustek czy wykwitów na powstałych elementach. |
Ten post był edytowany przez InwestorL dnia: 12 sierpnia 2013, 09:22 | |
| |
offline lukasz860910 kierownik
|
robię od kilkunastu lat przerobiłem wiele rodzajów
cementu do fundamentu powinno stosować się cement I |
| |
Gość: Monna34 praktykant |
Jeśli chodzi o cement stosowany pod fundamenty to przy jego doborze nie należy zapominać o takich czynnikach jak rodzaj gleby, czy warunki środowiska gruntowo-wodnego - biorąc je pod uwagę przyjmuje się odpowiednią klasę betonu. O klasach i innych przydatnych informacjch, które na pewno się przydadzą każdemu, kto właśnie stawia fundamenty można przeczytać na blogu MG Projekt: http://www.mgprojekt.com.pl/blog/bledy-na-budowie-fundamenty /#axzz2npfGhWlT Dodam jeszcze, że "Dla fundamentów klasa betonu powinna wynosić minimum od B20 do B30, a stal dla głównego zbrojenia AIII i A0 na strzemiona. Jeśli nie zawibrujemy odpowiednio mieszanki betonowej, wówczas nie osiągniemy jego odpowiedniej klasy podanej w projekcie. Parametry szczelności takiego betonu będą dużo niższe niż wymagane" - cytat z artykułu. |
| |
offline kamilbaar doświadczony
|
|
|