Cena stropu

« Powrót do grupy: Robimy stropy i podłogi

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

5 lutego 2015, 22:18

Zgadzam sie: good 0 bad

Jak dla mnie z obecnie proponowanych rozwiązań na rynku Smart jest bezkonkurencyjny. Kolega się upierał przy terivie i potem żałował. Ucząc się na błędach innych wybrałem ofertę konbetu i wybrałbym ich ponownie jakby była taka potrzeba.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

22 czerwca 2015, 12:56

Jak ktoś patrzy na cenę tylko pod względem samych materiałów, to potem wybiera się jakieś tańsze rozwiązania. Trzeba wziąć pod uwagę jeszcze koszty robocizny, wykończenia, transportu itp. całościowo smart wypada bardzo dobrze. Przy coraz droższej robociźnie, u nas podobnie jak na zachodzie gotowe elementy będą zawsze bardziej opłacalne.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 lipca 2015, 13:06

Wszystko zależy od projektu domu i jego specyfiki. Ja mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, że płyty strunobetonowe są dobre i się sprawdzają. Nie sprawiały u mnie żadnych problemów.

Zgłoś | Cytuj | Link

27 sierpnia 2015, 13:55

Na dom jednorodzinny nie ma sensu brać stropów sprężonych. To nie jest ich przeznaczenie. Jak już ktoś się decyduje na strop prefabrykowany to wystarczy stara, sprawdzona płyta stropowa kanałowa - tzw. żerańska. Za 90 zł/m2 brutto zawiozą na budowę. Nic tańszego obecnie nie ma.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 sierpnia 2015, 14:41

Zgadzam się ze stary_wiarus strop sprężony stosuje się do w innych budowach.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 września 2015, 22:01

Płyty żerańskie mają nienajlepszą akustykę, ciężko robi się w nich otwory techniczne i wymagają specjalnej konstrukcji wieńca. Moim zdaniem jest to zbyt skomplikowane rozwiązanie pod dom jednorodzinny. Strop gęstożebrowy jest o tyle tańszy, że nie wymaga specjalistycznego transportu. W ogóle nie potrzeba żadnego ciężkiego sprzętu. Ja położyłem strop systemowy Porotherm z pomocą dwóch osób (bez doświadczenia w budowlance). Nawet pompy do betonu nie trzeba, bo nadbeton wystarczy rozprowadzić z taczek - warstwa jest na tyle cienka, że spokojnie da się to zrobić.

Zgłoś | Cytuj | Link

28 września 2015, 23:59

Jeżeli robicie takie rzeczy, zadbajcie o to, aby była użyta do budowy dobrej klasy stal. Zerknijcie sobie na http://www.artbet.pl/, jak to powinno wyglądać profesjonalnie.

Zgłoś | Cytuj | Link

30 października 2015, 13:28

Strop gęstożebrowy zawsze będzie tańszy niż monolit czy płyty kanałowe ze względu na zdecydowanie niższe koszty robocizny. Strop Porotherm czy teriva można położyć w jeden weekend w 2-3 osoby, bez udziału ciężkiego sprzętu. Inne systemy wymagają skomplikowanego deskowania, gruszki albo wysięgnika. A to i dodatkowe pieniądze i niestety często długi czas oczekiwania na dostępność sprzętu albo całej ekipy. Przy płytach kanałowych to już w ogóle trzeba czekać na przygotowanie wszystkich elementów stropu, także moim zdaniem przy domku jednorodzinnym i goniących terminach trochę traci sens takie rozwiązanie. Tym bardziej, że stropy gęstożebrowe mają całkiem fajne parametry.

Zgłoś | Cytuj | Link

23 listopada 2015, 13:29

Pewnie tak jak piszecie, są różne stropy i w zależności od tego kto dysponuje jakim budżetem i jakie ma wymagania wybierze coś odpowiedniego dla siebie. Ja akurat pomagałem przy budowie domu mojej siostry, która zdecydowała się na strop z płyt strunobetonowych. Pod względem parametrów wytrzymałościowych, termoizolacyjnych i akustycznych jest jak dla mnie ok. No i tak jak wspominaliście o czasie jaki trzeba poświęcić na montaż, to tutaj też wszystko przebiegało bardzo sprawnie.

Zgłoś | Cytuj | Link

30 listopada 2015, 10:55

Dolicz sobie jeszcze do tego robotę fachowców, która często się nawet 2 razy większa niż samych materiałów.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 5 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3 4  ▸  ▸▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Panele Liczba postów: 131 Grupa: Robimy stro... Wszystkim osobom zainteresowanym tematem stronę, na której znajdziecie ofertę nowoczesnego i profesjonalnego sklepu Zip-Floors z najróżniejszymi podłogami, drzw...
  • strop na poddaszu Liczba postów: 3 Grupa: Robimy stro... Tak, podłoga drewniana i kg będą ok. -- Kris Polecam profesjonalne konduktometry
  • POMOCY!! Przeciekajacy strop Liczba postów: 5 Grupa: Robimy stro... Wilgoć na suficie po dużych opadach deszczu niekoniecznie musi być powodem do niepokoju, zwłaszcza że dach nie jest jeszcze zamontowany. W przypadku odkrytego s...
  • Podłogi drewniane - parkiet, deski... Liczba postów: 375 Grupa: Robimy stro... Osobiście uważam, że drewno naturalne na podłodze to najlepsza rzecz! To rozwiązanie zdrowe, bezpieczne i generalnie rekomendowane rodzinom z małymi dziećmi ;)....
  • Podłogi Liczba postów: 235 Grupa: Robimy stro... Estetyka i autentyczność: https://panele-podlogowe.eu Niektóre panele podłogowe imitują naturalne materiały, takie jak drewno czy kamień, zachowując autentyczny...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19398 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 419

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >