Ceramika czy beton. Co na dach?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

27 czerwca 2018, 22:35

Zgadzam sie: good 0 bad

Mam do pokrycia całkiem duży dach i raczej nie chce mieć byle jakiej dachówki. Szukam czegoś na lata (fajnie jakby gwarancja była długa), od dobrej sprawdzonej firmy. Tylko mam dylemat czy iść w betonowe rozwiązania, czy w tradycyjną ceramikę. Beton delikatnie wypada tańszy.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 lipca 2018, 20:43

Tradycyjna ceramika to lepsze rozwiązanie. Na pewno trwalsze. Betonowe dachówki sa malowane na samym końcu i pokrywane powłokami ochronnymi. Przy ceramikach jest odwrotnie - wszystko jest robione przed wypaleniem, więc jakość końcowa jest bardziej trwała.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

5 lipca 2018, 19:45

Trwałe dachówki z długą gwarancją to na pewno Creaton. O ile się nie mylę to 50 lat. Ma sporo fajnych wzorów i ma i betonowe i ceramiczne. Ale jak tu wyżej podpowiadaja to jednak ceramika wygrywa.

Zgłoś | Cytuj | Link

6 lipca 2018, 09:37

Pytani ew jakim budżecie chcesz się zmieścić, aczkolwiek jeżeli mam coś polecać to stawiałabym na ceramikę, cenowo wychodzi to rozsądnie, a sama jakość także na wysokim poziomie, na pewno nie będzie powodów do narzekań. Wystarczy wybrać tylko sprawdzonego producenta.

www.Kovaco.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

9 lipca 2018, 21:49

Dokładnie. Ceramika jest dużo trwalszym materiałem i nie ma co się zastanawiać, jeżeli zależy ci na jakości. Z betonowymi bywa różnie. Producenci przeważnie robią je w formach mniejszych, bo łatwiej się kruszą. Ceramiczne bywają większe, a przez to na dach idzie mniej sztuk. A to tez zaleta :) Szybciej się układa, koszt za m2 nie wychodzi aż tak bardzo wyższy niż przy betonowych.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 lipca 2018, 19:35

No to chyba mnie przekonaliście do tych ceramicznych. Musze popatrzeć teraz na wzory by coś odpowiedniego wybrać. Finesse od Creatona wpadła mi w oko. W tej intensywnej czerwonej barwie. Taka trochę wiśnia. I z połyskiem.

Zgłoś | Cytuj | Link

10 sierpnia 2018, 19:57

A może idź w kierunku takiej dachówki jak Titania? Duża a więc potrzeba mało sztuk na dach, a jak piszesz masz go dość dużo. Ilość dostępnych kolorów powinna zadowolić każdego. Może to bardziej tradycyjny kształt ale ma w sobie coś.

Zgłoś | Cytuj | Link

13 sierpnia 2018, 14:32

A gdyby tak zrobić dach płaski? W przypadku nieruchomości wcześniej użytkowanych można też taki dach płaski zwyczajnie wyremontować. Możecie poprosić o pomoc specjalistów z firmy Dohmann: http://www.dohmann.pl/remont-dachu-plaskiego< /a>

Zgłoś | Cytuj | Link

13 sierpnia 2018, 15:06

Ceramika wydaje mi się w obecnych czasach bardziej rozsądnym wyborem. Warto jednak zastanowić się też nad innymi rodzajami materiałów w zależności już od naszego gustu. Podaj budżet jaki posiadasz i wtedy doradzimy.

Ten post był edytowany przez Hale-Frost.pl dnia: 13 sierpnia 2018, 16:58
Zgłoś | Cytuj | Link

14 sierpnia 2018, 21:02

To że potrzebna mała ilość to też jest jakiś argument. W końcu skoro mam duży dach to sięganie po dachówkę, która może wygenerować jakieś oszczędności jest jak najbardziej sensownym rozwiązaniem. A ta dachówka źle nie wygląda. Tylko szkoda, że jest matowa.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 529 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Jakie okna dachowe? Liczba postów: 344 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • Ogrodzenia PCV :] Liczba postów: 429 Grupa: Technologie... Pytanie czy ogrodzenie pcv to faktycznie najlepsza i zarazem jedna z tańszych opcji, bo moim zdaniem nie do końca. Może poniekąd jeżeli chodzi o cenę to można s...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19418 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 198

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >