Chrupiące gofry

« Powrót do grupy: Przepisy kulinarne

25 sierpnia 2011, 11:57

Zgadzam sie: good 0 bad

- 250 g mąki
- 125 g masła
- 50 g cukru
- Cukier wanilinowy
- 4 jaja
- otarta skórka z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 I śmietany lub mleka
- szczypta soli
- olej

Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodawaj po jednym jajku, ucieraj
ręcznie lub mikserem do uzyskania gęstej, puszystej masy. Do dość gęstego ciasta dodaj utartą skórkę z cytryny oraz śmietanę lub mleko. Starannie wymieszaj. Na środek rozgrzanej gofrownicy wylej 2 łyżki wazowe
ciasta. Każdy wafel piecz około 4 minut.
Smacznego :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 sierpnia 2011, 12:10

Zgadzam sie: good 1 bad

Ja trochę inaczej robię gofry ... mianowicie:
500 g mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy całe opakowanie
proszek do pieczenia całe opakowanie
5 jaj
2 szklanki wody gazowanej
kostka margaryny

wszystkie produkty sypkie mieszamy, żółtka oddzielamy od białek, margarynę roztapiamy, białka na sztywną pianę, żółtka z cukrem, margarynę i wodę dosypać do mąki i reszty wymiksować, dodać żółtka, wymiksować, białka na sztywno delikatnie dodać i wymieszać. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

29 sierpnia 2011, 14:54

Zgadzam sie: good 0 bad

Nie żebyśmy się wpraszali...ale , kto wbija do Justyny na gofry :D ?????

Zgłoś | Cytuj | Link

8 sierpnia 2019, 18:33

Zgadzam sie: good 0 bad

ja bym chętnie takie zjadła

Zgłoś | Cytuj | Link

8 sierpnia 2019, 18:33

Zgadzam sie: good 0 bad

super wyglądają

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

8 sierpnia 2019, 18:35

Zgadzam sie: good 0 bad

O, to fajnie! A ja już kolejny raz będę robiła ciasto Biały Puch z tego przepisu https://www.przepisy.pl/przepis/bialy-puch , poprzednio wyszło mi rewelacyjnie, akurat było u mnie parę osób i zajadali się tym ciastem

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

 Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy


Ostatnio na forum

  • Kebab w kajzerce Liczba postów: 10 Grupa: Przepisy ku... Miłośnicy kuchni bliskowschodniej, którzy szukają miejsca, gdzie mogą zjeść dobry kebab w Warszawie, znajdą wiele interesujących propozycji w różnych częściach....
  • Jakie słodycze najbardziej lubicie Liczba postów: 98 Grupa: Przepisy ku... Dla mnie przede wszystkim ważne jest to, aby słodycze były zdrowe, miały dobry skład i były pozbawione cukrów. No i powiem wam, że teraz nawet znalazł...
  • Szybki przepis na kurczaka Liczba postów: 59 Grupa: Przepisy ku... A sezam dajecie? Posypujecie nim potrawę? Ja to uwielbiam, kupuję w wielkich workach na https://sklepagnex.pl/pl/p/Sezam-1-kg/10 32 i w sumie dodaję do większoś...
  • Dobra wyciskarka do soków Liczba postów: 27 Grupa: Przepisy ku... Kupiłam fajną wyciskarkę jakiś czas temu od Zelmera i spisuje się doskonale. Nie jest to najtańsza rzecz, ale gdy decydujemy się już na zakup czegoś takiego, to...
  • Pyszna tarta Liczba postów: 18 Grupa: Przepisy ku... Charakterystyczną cechą polskich wypieków świątecznych jest ich bogactwo smaków i aromatów. Każdy region Polski ma coś wyjątkowego do zaoferowania – od kujawski...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19415 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 231

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >