Co zrobic z mrówkami?

« Powrót do grupy: Pielęgnacja ogrodu

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

18 maja 2009, 13:25

Zgadzam sie: good 0 bad

Mam działkę pod lasem. Rosną na niej brzozy, sosny, świerki, modrzewie. Niestety,od roku mrówki, które występują na tym terenie w ogromnej ilości, upodobały sobie młodziutkie świerki i budują na nich mrowiska. Brzozy są w beznadziejnym stanie, bo oblepione mszycami, które skrzętnie doją mrówki. Zastosowałam już wszystkie znane mi metody. Drzewka się wywracają, gubią liście, są pożerane.Co zastosować żeby pozbyć się mrówek i nie zniszczyć roślin?! :cry:

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

25 marca 2010, 16:29

Kilka babcinych ekologicznych sposobów:
- wrzątek ze sporą ilością cukru - najlepiej zalać tym mrowisko i miejsca gdzie mrówki najchętniej przebywają (co niektórzy do tej mikstury wlewają kilka kropel walerianowych - podobno też działa - ale ja tam nie lubię kotów także wole nie ryzykować :D)
- młode liście porzeczki lub orzecha włoskiego - podobno mrówki nie lubią ich zapachu, także owymi liśćmi obkłada się mrowisko
- woda z kiszonych ogórków :D (podobnie jak w przypadku rozwiązania pierwszego - oblewa się mrowisko i ich ulubione miejsca)
- obsypywanie solą
- obsypywanie cynamonem
- obsypywanie proszkiem do pieczenia
- dla palących - pół słoiczka petów zalewa się wodą, jak już ta mikstura swoje odstanie (tzn pety rozpuszczą się i zacznie śmierdzieć :/), oblewa się nią mrowisko i ścieżki ;)

mam nadzieję, że któryś sposób przyniesie oczekiwane rezultaty :) Powodzenia :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

6 maja 2010, 14:14

Ja używam preparatu SUBSTRAL na mrówki- pisze wprawdzie, że do domu, na ściezki i na taras, ale posypałęm pod iglakami i wcale im nie zaszkodziło- może warto wypróbować ?

Zgłoś | Cytuj | Link

6 maja 2010, 14:23

Nie wiem czemu mnie wylogowało- o tym substracie pisałem powyzej:)

Zgłoś | Cytuj | Link

15 maja 2010, 23:44

mam nowy patent. posypcie troche proszku do prania... obojętnie jakiego pomaga!

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 lipca 2010, 11:42

Użytkownik Anonymous napisał: mam nowy patent. posypcie troche proszku do prania... obojętnie jakiego pomaga!
No ale też zatruwa glebę :(

Zgłoś | Cytuj | Link

24 marca 2011, 13:03

biedne mrówki, mam zbyt silną empatię wobec zwierząt żeby stosować takie rzeczy, ale z doświadczenia wiem, że mrówki mogą być uciążliwe i niebezpieczne. czy można jakoś inaczej sobie poradzić??

Zgłoś | Cytuj | Link

10 czerwca 2013, 18:07

Masa mrówek na ziemi jest wielokrotnie większa od masy ludzi. Pozbycie się kilkuset z nich nie zrobi żadnej różnicy. Co do likwidacji to sprawdźcie tutaj. Ten Pan likwiduje nie tylko mrówki ale za jednym zamachem komary i kleszcze.

Zgłoś | Cytuj | Link

11 marca 2015, 12:04

Ja testowałam proszek do pieczenia. Rozsypany rzeczywiście odstrasza mrówki. Staram się natomiast unikać radykalnych metod, bo tak naprawdę mrówki są pożyteczne

Zgłoś | Cytuj | Link

23 marca 2015, 11:06

to trudna sprawa i z doświadczenia wiem ze domowe sposoby nie pomoga pozbyc się wszystkich mrówek raz na zawsze. Trzeba skorzystac z pomocy fachowej firmy jak ta np. http://ekodeded.pl/oferta/ . U nas na osiedlu skutecznie przepedzili te mrówki i już od kilku lat ich nie widzialam.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie drzewa owocowe? Liczba postów: 75 Grupa: Pielęgnacja... Gdzie Wy najczęściej szukacie informacji na interesujące Was tematy? Przeglądałem różne portale informacyjne i natrafiłem na bardzo interesujący artykuł na tema...
  • Jak dbać o swój ogród? Liczba postów: 455 Grupa: Pielęgnacja... Szukając dobrej hurtowni, gdzie będziecie mogli kupić wyposażenie ogrodowe typu sekatory, piły, nożyce do trawy, ale również sprzętu jak kosiarki, podkaszarki,....
  • Części do systemów nawodnienia Liczba postów: 4 Grupa: Pielęgnacja... Gdzie kupujecie na swoje uprawy części do systemów nawadniających, jak coś trzeba naprawić? Macie jakichś sprawdzonych dostawców, których ewentualnie możecie po...
  • Prace ogrodowe Liczba postów: 41 Grupa: Pielęgnacja... Jeśli szukasz firmy od której będziesz mógł zamówić tablice informacyjne zajrzyj tutaj https://konarch.pl/kategoria/tablice-inf ormacyjne/ Według mnie ta oferta....
  • Jaka kosiarka do trawy? Liczba postów: 112 Grupa: Pielęgnacja... Zdecydowanie przyda się dobrej jakości narzędzia, elektronarzędzia oraz osprzęt do realizacji prac ogrodowych. Na pewno warto będzie sprawdzić ofertę hurtowni C...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19415 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 168

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >