Co lepsze? Porotherm czy Ytong?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3

14 stycznia 2010, 23:28

Zgadzam sie: good 0 bad

Mój projektant oparł swój projekt na Ytongu ale ja zastanawiałem się jeszcze nad innymi materiałami. Możecie mi coś polecić. Mieszkam w specyficznym nadmorskim mikroklimacie w okolicach Kołobrzegu.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

3 marca 2010, 12:51

Użytkownik Drako napisał: A ja polecam zapoznanie się z artykułem, z kórego wynika, że białe (Ytong) ma przewagę nad ceramiką
http://www.media.xella.pl/pr/123134/czerwona- i-biala-sciana-jednowarstwowa

Chciałam zauważyć, że cytowany przez kolegę art. co wybrać porotherm czy ytong jest mało miarodajny zważywszy na fakt, że autorem jest firma XELLA Polska Sp. z o.o. która oferuje produkty marki YTONG, YTONG MULTIPOR, YTONG ENERGO i SILKA, stosowane w budownictwie mieszkaniowym. Nic więc dziwnego, że poleca ytong a nie porotherm.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

10 marca 2010, 14:44

Przestańcie gadać o tym, że nie można zmieniać samemu bo to jest oczywiste i na pewno on o tym wie.

Wydaje mi się, że koledze chodzi o to jak to jest z użytkowaniem. Np. jak to jest w domu z danego materiału latem, a jak zimą. Wiadomo, że każdy chciałby, żeby zimą ściany nagrzewały się i długo trzymały temperaturę, a latem w pomieszczeniach było chłodno. Wydaje mi się, że najlepszym wyjściem jest Porotherm. No chyba, że chce się samemu budować to tylko Ytong.

Zgłoś | Cytuj | Link

14 marca 2010, 11:58

Jestem posiadaczem domku z Ytong'u. Material moze troche lepszy jakosciowo ale nie na tyle zeby placic za niego taka kase. Sa obecenie gazobetony ktore sa tansze i moze nawet lepsze. Wlasnie minela ostra zima i wiem ile warty jest "reklamowany" YTONG. Mam kilku kolegow ktorzy budowali z Ytongu i kilku którzy poszli w stara metode 24 cm + styropian. Niestesty wygrali ci ze styropianem. Ytong jest bardzo dobry tak do -5C tej zimy bylo czesto kolo -20C i w domu nie dalo sie nagrzac do wiecej niz 22C. Chwila bez ogrzewania i zimno. Koszty ogrzewania gazem ziemnym 140m2 to uwaga 1600zl!!! Koledzy placicili po 800-900zl !!!! Mialem juz pomysly aby sprzedac ten dom ale spróbuje go jeszcze ocieplic tylko po co kupowalem Ytong 40 cm ???

Zgłoś | Cytuj | Link

10 lutego 2011, 15:55

YTONG chyba przydatny będzie:) na nadmorskie klimaty Bukuarzan. Wydaje mi się że produkty budowlane ytong są solidne i jest to nowoczesna technologia. Czytałem trochę, ale ja wykazuje niepoprawne zaufanie do szwedzkich produktów w ogóle, więc nie wiem czy będę przydatnym glosem w dyskusji..

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 338 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 521 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....
  • Fotowoltaika Liczba postów: 161 Grupa: Technologie... Zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki w domu i to była świetna decyzja. Wybrałam firmę SIB (fotowoltaika w bielsku białej) z Bielska-Białej i mogę ich szczerz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 391

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >