Czy to prawda, że markizy zewnętrzne oprócz tego, że dają cień mogą chronić dom przed upałem. Spotkałem się z takim zapewnieniem przeglądając ofertę Fakro, a konkretnie właśnie takie markizy. Szukam rozwiązania problemu 27 stopniowego nieraz ciepła w domu i trafiłem na coś takiego.
offline woodi doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline mozajka doświadczony
|
|
| |
Reklamy Google | |
offline DoOzdabiania.pl kierownik
|
|
| |
Gość: aidik praktykant |
|
| |
offline mitronak praktykant
|
To oczywiste, że skoro pojawia się cień, to od razu robi się chłodniej w pomieszczeniu. Plus jest taki, że nadal mamy dopływ światła - a nie tak jak w przypadku rolet ciemność. I tak najlepszą ochroną przed słońce są moim zdaniem okiennice - takie jak w starych drewnianych domach. Do tej pory pamiętam takie okiennice u mojej babci. Wystarczyło je zamknąć rano, a przez cały upalny dzień utrzymywał się w domu chłód. Fakt, że w drewnianym domu zazwyczaj i tak jest chłodniej latem, ale duża w tym zasług okiennic - wiadomo, że drewno nie nagrzewa się tak jak np. aluminiowe żaluzje, albo rolety zewnętrzne. |
| |
Reklamy Google | |
Konto usunięte praktykant |
Ja miałem okazję zobaczyć takie cuda, które chronią przed słońcem u mojego kolegi z pracy. Ma on zamontowane rolety Velux chyba, zewnętrzne. Zatrzymują one promienie słoneczne zanim dotrą do szyby okiennej. Są zamontowane po zewnętrznej stronie okna i dzięki temu zapobiegają nadmiernemu nagrzewaniu się wnętrz. Ale mają one jeszcze zalety i to całoroczne, a więc: całkowicie zaciemniają pomieszczenie, co na weekendy jest zbawieniem:-), izolują zimą, wyciszają dudnienie deszczu i gradu no i jeszcze wyglądają na solidne, co odstrasza złodziei:-) |
| |
Gość: aidik praktykant |
|
| |
Gość: basza praktykant |
Grunt to połączenie dobrej izolacji w murach, a także w oknach. Nawet okna trzyszybowe przepuszczają dość sporo ciepła. Jeśli te markizy dają sobie lepiej radę to musi być faktycznie dobre rozwiązanie, kwestia tego czy do stanu idealnego trzeba posiadać okna trzyszybowe + markizy, czy wystarczą dwie szyby i już w miarę da się schłodzić pokój. |
| |
Gość: pawelorg praktykant |
Mnie bardzo długo żona namawiała na okiennice, ale jakoś nie moglem się przekonać. Ostatecznie zdecydowalismy się na okiennie, które wykonala nam firma http://www.e-mar.com.pl/ i powiem ze fajnei to wyszlo. Nie dość ze chroni przed sloncem naweet może lepiej niż jakieś zaluzje itp. to jeszcze dodaje klasy naszemu domkowi. |
| |
offline jj1992 praktykant
|
|
|