Co to jest gorąca szyba w oknie??

« Powrót do grupy: Montujemy okna i drzwi

11 stycznia 2007, 11:46

Zgadzam sie: good 0 bad

Witam, słyszalem coś na temat "gorących szyb" i ten temat mnie intryguje? ktos cos slyszal?
Bede wdzieczny za każda odpowiedz :) Pozdr

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 stycznia 2007, 11:56

Okna takie, a własciwie szyby tak "zwane" posiadaja izolację, która "przebija" wszystkie wypełnione powietrzem zestawy zespolonych szyb. Daje to podwójne działanie izolacyjne w porównaniu z zestawem dwuszybowm, poczwórne z zestawem dwuszybowym i poczwórne z pojedynczą szybą. szyba taka jest tak samo przezroczysta jak zwykłe szkło, ostra o grubości 100 atomów na specjalnej folii poliestrowej, co podnosi Wartość Współczynnika k.
Ciepło powraca do źródła, a zimno pozostaje na zewnątrz.. Pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

28 marca 2007, 18:01

Co prawda my nie słyszeliśmy o „gorących szybach” ale mamy informację o szkle, które na środkowej części szyby posiada współczynnik przenikania ciepła U=0,4. Wynik ten jest potwierdzony badaniami Instytutu Szkła i Ceramiki. Pojęcie gorąca szyba mogło Ci się skojarzyć po wizycie na stronach producentów szkła np. Press Glass. Są tam informacje o tehcnologi Heat MirrorTM. Producentów szkła o takim współczynniku przenikania ciepła jest wielu, choć niekoniecznie używają na określenie swoich technologii produkcyjnych obcobrzmiących nazw.
Pamiętaj jednak o tym że współczynnik przenikania ciepła dla szyby to zupełnie co innego niż współczynnik przenikania ciepła dla całego okna. Jeśli jesteś zainteresowany maksymalnym obniżenie współczynnika przenikania ciepła dla całego okna zainteresuj się technologią domów pasywnych. Jeśli budujesz dom w innej technologii lub wymieniasz okna w mieszkaniu szyba o takim współczynniku przenikania ciepła nie jest potrzebna chyba że posiadasz za dużo pieniędzy...
Jeśli chcesz podyskutować o doborze parametrów stolarki okiennej skontaktuj się z nami bądź zerknij na naszą stronę internetową. Pozdrawiamy.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Żaluzje okienne Liczba postów: 21 Grupa: Montujemy o... Powiem wam, że ja nad wszystkim długo myślałam i porównywałam już najróżniejsze oferty i póki co, szczerze mówiąc najbardziej mnie przekonuje ofer...
  • Montaż okien Liczba postów: 92 Grupa: Montujemy o... W kwestii dobrych i solidnych, wytrzymałych okien wysokiej jakości, to warto zwrócić uwagę także na nasze kolekcje które znajdziecie na ODB.com.pl w razie pyta...
  • JAKIEJ FIRMY DRZWI ZEWNĘTRZNE? Liczba postów: 517 Grupa: Montujemy o... Ciekawa oferta tylko mało konkretów w tym GreenStepie. Porta, DRE, Pol-Skone - OK jest w czym wybierać. Vikkingi to nisza ale OK jakościowo. Wikęd konkurencji n...
  • Drzwi wewnętrzne Liczba postów: 380 Grupa: Montujemy o... Wybierając drzwi do wnętrza warto byłoby nie tylko patrzeć na wygląd, ale również na jakość wykonania. Sam teraz zastanawiam się nad drzwiami do swojego domu i....
  • drzwi do mieszkania Liczba postów: 21 Grupa: Montujemy o... Ciekawa rzecz mnie ostatnio spotkała patrząc pod katem w/w tematu ze zdalnym dostępem lub kontrolą dostępu. Dostałem zamówienie na 5 sztuk drzwi z Wikędu do 5 d...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 497

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >