Czu można wybić otwór na okno?

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

9 września 2010, 10:42

Zgadzam sie: good 0 bad

Ostatnio firma poprawiała u mnie ścianę w garażu. Chciałam by osadzili tam okno ale w pośpiechu robót zapomnieli tego zrobić. Czy można teraz wybić otwór na okno bez uszkodzenia pozostałej części ściany?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

9 września 2010, 17:14

jest mozliwosc, ale musi to zrobic ktos z "glowa" ;-)

trzeba najpierw wybic przestrzen na osadzenie nadproza
(Nadproże – element konstrukcyjny w formie belki np. metalowej, podtrzymującej konstrukcję nad drzwiami lub innym otworem.) Nadproze musi byc szersze od otworu!
[URL=http://img834.imageshack.us/i/beztytuuylu.jpg/][/URL]

jak to juz bedzie zrobione, to mozna wybijac dalej otwor

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

18 września 2010, 17:07

Nie ma problemu, wielu tak robi. Są też firmy, które się tym zajmują. (Niektóre mają nawet takie fajne diamentowe piły :P)

Zgłoś | Cytuj | Link

15 grudnia 2010, 11:34

apropos tego okna w garażu przypomiała mi się pewna historia. Mianowicie kiedyś z kumplem chyba na pierwszym roku studiów zatrudniliśmy się na budowę. To była przebudowa pod jakąs fabrykę. Kierownik zapomiał zaznaczyć w projekcie drzwi i okna, a firma wybudowała tak jak w projekcie czyli pomieszczenie bez drzwi i okna:) Takie, do którego nie można byłoby się dostać. Całe szczęsicie jeszcze dachu nie było więc mogliśmy tam wejść i kazali mi z kumplem wybijać dwie dziury w ścianach. Swoją drogą ciekawe czy budynek jeszcze stoi bo tam się nieprawdopodobne rzeczy działy:)

Zgłoś | Cytuj | Link

30 grudnia 2010, 11:24

Dokładnie, są takie piły do cięcia betonu, przy pomocy których wytniesz taki otwór jaki tylko chcesz. A co do nadproża to jest ono konieczne, bo jak przypuszczam okno będzie wychodziło na zewnątrz więc będzie w ścianie nośnej. Dlatego też właśnie lepiej zatrudnić kogoś do tego zlecenia.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19414 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 252

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >