Czy do okapu konieczna jest wentylacja?

« Powrót do grupy: Wykańczamy budynek

24 stycznia 2015, 14:06

Zgadzam sie: good 0 bad

Mam taki problem. Może mi coś podpowiecie. Czy do każdego okapu niezbędna jest wentylacja? Chodzi o okap nad kuchenkę gazową. Mieszkam w starym domu, który został kilka lat temu obudowany pustakami. Dodatkowo mój pokój z aneksem jest wykończony płytami gipsowokartonowymi. Nie mam czegoś takiego jak kratka czy szyb wentylacyjny, a chcę mieś okap nad kuchenką. Czy są jakieś okapy, które nie mają tej rury do wentylacji? Bo żeby zrobić taką wentylację, trzeba by się przebijać przez te płyty, drewnianą ścianę i jeszcze te pustaki.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 stycznia 2015, 00:25

Do niektórych modeli tak

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 stycznia 2015, 15:25

Jest taka możliwość aby okap nie był podłączony do wentylacji, ma wtedy jakiś wkład chyba w środku, ale mnie raczej nie przekonuje ten pomysł;)

Zgłoś | Cytuj | Link

28 stycznia 2015, 11:37

Użytkownik Greta21 napisał: Jest taka możliwość aby okap nie był podłączony do
wentylacji, ma wtedy jakiś wkład chyba w środku, ale mnie
raczej nie przekonuje ten pomysł;)

Dokładnie... Powinno być połączenie z kominem. Inaczej jaki to ma sens? Bez podłączenia do wentylacji to są pochłaniacze. Tego poszukaj.

Zgłoś | Cytuj | Link

9 lutego 2015, 12:05

Większość okapów ma dwa systemu - jeden umożliwia podłączenie do wentylacji, a drugi to tak jak pisze robercik - pochłaniacz tłuszczu z filtrem węglowym. Można podłączyć oba lub tylko jeden, ale zdecydowanie lepszym wyjściem jest podłączenie pod kanał wentylacyjny.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

27 października 2015, 12:24

No raczej, wentylacja to ogolnie koniecznosc w kuchni itp, ja ostatnio wykonywalem nowa u siebie i wszystkie czesci kupowalem tutaj www.pefra.com.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

27 października 2015, 22:15

Przecież to by było bez sensu. Zadaniem okapu jest właśnie między innymi wyciąganie wilgoci z pomieszczenia. Teoretycznie możliwe jest, żeby okap kuchenny pełnił tylko role pochłaniacza ale to by było marnotrawstwo. Okap powinien również pełnić rolę w systemie wentylacji domu lub mieszkania. Tak przynajmniej postrzegam rolę tego elementu.

Zgłoś | Cytuj | Link

21 listopada 2018, 13:15

Nowe modele zazwyczaj mogą pracować przy podłączeniu do wentylacji jak i bez podłączenia i nie zgodzę się, że to marnotrastwo. Wtedy filtrują powietrze w obrębie kuchni i dzięki filtrom węglowym dobrze sobie z tym radzą. :) Tutaj: https://www.globalo.pl/okap-z-obiegiem-zamkni etym-najwazniejsze-cechy/ znajdziesz informacje na temat takich okapów.

Ten post był edytowany przez Nemesis dnia: 21 listopada 2018, 13:15
Zgłoś | Cytuj | Link

21 listopada 2018, 13:16

cash until payday 500 fast cash cash advance definition quick and easy loan

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Okna do domu Liczba postów: 59 Grupa: Wykańczamy... Zgadzam się z przedmówcami, że wybór odpowiednich okien i drzwi to kluczowy element przy budowie lub remoncie domu. Osobiście polecam firmę Adwil - https://adwi...
  • sprzątanie po remontach Liczba postów: 11 Grupa: Wykańczamy... Każdy ogrodnik wie, jak ważne jest odpowiednie nawożenie roślin. Jeśli szukasz sprawdzonych i skutecznych produktów, warto sprawdzić nawozy Florovit dostępne w....
  • klimatyzacja w sklepie Liczba postów: 59 Grupa: Wykańczamy... Szukając klimatyzatora do mieszkania, warto zwrócić uwagę na urządzenia od Aiwa. Mają one bardzo cichą pracę, co jest istotne zwłaszcza w sypialniach i biurach....
  • Szafki szkolne Liczba postów: 6 Grupa: Wykańczamy... Idealne meble do szatni sportowych, klubów fitness i siłowni znajdziecie na stronie szafki basenowe Na tej stronie znajdziecie wiele modeli szafek, które można....
  • Wykończenie domu Liczba postów: 19 Grupa: Wykańczamy... Marzysz o własnym domu, który jest nie tylko piękny, ale także przyjazny dla środowiska? Nasze ekologiczne domy szkieletowe Futurum to doskonały wybór dla osób,...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19592 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 186

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >