Czy możliwe jest takie połączenie?

« Powrót do grupy: Kominki od A do Z

13 listopada 2007, 21:38

Zgadzam sie: good 0 bad

Zastanawiam się jak w miarę niedużym kosztem ogrzać dom.

w sumie mam dwie możliwości - ogrzewać sam parter, czyli około 80m^2, albo doprowadzić ogrzewanie również na piętro, czyli razem około 160m^2. Dom jest w starym budownictwie i pokoje mają 2.7m wysokości.

Zastanawiam się pomiędzy kominkiem z płaszczem wodnym, a jedynie powietrznym. Czy jest w ogóle możliwe połączenie tych dwóch rozwiązań?

w zasadzie satysfakcjonującym mnie rozwiązaniem jest ogrzewanie samego parteru. Obecnie ogrzewamy piecem węglowym, ale nie jest on zbyt wydajny, bo po 8 godzinach ciągłego palenia temperatura w domu nie przekracza 20 stopni, mimo, że grzejniki ciągle są gorące.

Mieszkam w rodzinie złotych rączek, więc część prac związanych z montażem bylibyśmy w stanie wykonać sami, szczególnie, że mój przyszły teść budował już 2 kominki z bardzo dobrym skutkiem.

Jakie rozwiązanie byłoby najkorzystniejsze dla pierwszego a jakie dla drugiego przypadku? jaki byłby przybliżony koszt dodatków, typu przewody do przesyłania gorącego powietrza itp?

dom nie jest ocieplany, więc warto mieć pewien zapas ciepła.

jeśli ktoś czuje się na siłach w dalszych poradach to zapraszam na gadu-gadu: 6866880 lub mogę się skontaktować drogą mailową, proszę pisać na lysack69@gmail.com .

pozdrawiam, krzysiek.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 listopada 2007, 22:54

Z Twojego postu wynika że obecne ogrzewanie nie daje sobie rady. Kominek z rozprowadzeniem gorącego powietrza można by zastosować do ogrzania parteru. Ale jeżli obecne ogrzewnie jest za słabe kominek powinien być dodatkowym źródłem ciepła. Sam by chyba nie dał rady. Co do ogrzania 160 m2 (dwie kondygnacje) to także sam kominek z rozprowadzeniem ciepła nie da sobie rady nawet przy zastosowaniu dużej mocy wkładu. Potrzebne by były dwa źródła ciepła.
Natomiast kwestia władu z płaszczem wodnym jest taka. Zazwyczaj taki układ działa w powiązaniu z piecem gazowym/olejowym. Co do kwestii bardziej szczegółowych czy będzie on wspomagał czy bedzie zamiennie działał z ogrzewaniem gazowym/olejowym lub innym i czy da rady taki układ ogrzać Twoje m2 najlepiej pytać instalatorów.

Ale moim zdaniem Twój podstawowy problem to brak izolacji cieplnej budynku. Może by całe prace rozpocząć od tego, a wtedy będzie łatwiej dobrać sposób i rodzaj ogrzewania.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

14 listopada 2007, 01:44

Podejrzewam jednak, że problem jest w grzejnikach, które kiepsko oddają ciepło.
Kominek z płaszczem wodnym mógłby zostać podłączony do obecnej instalacji, jak sądzę - jak na razie działa ona podłączona do pieca węglowego, kiedyś działała razem z gazowym.
zastanawiam się tylko, czy taki wkład z płaszczem wodnym nadaje się również do rozprowadzania gorącego powietrza, czy może ten wkład sam się nagrzewa i niejako aprobuje znaczną ilość ciepła na tyle, że rozprowadzanie gorącego powietrza traci sens...

w takim razie myślę, że w przyszłym roku zajmę się zrobieniem kominka jedynie na parter, a na kolejny rok planem będzie ocieplenie budynku.

80m^2 to chyba nie aż tak dużo jak na kominek, bo na przykład u moich znajomych dobry kominek wystarcza na ogrzanie dwóch a nawet trzech kondygnacji bez żadnego wspomagania z innych źródeł. właśnie główną tego zasługą jest, jak myślę, wdmuchiwanie gorącego powietrza wgłąb pokoju, a nie jedynie jego unoszenie się pod sufit jak to ma miejsce w wypadku zwykłych stalowych grzejników żebrowych.

a tak swoją drogą to piec węglowy mógłby zostać jako miejsce do spalenia niepotrzebnej makulatury, węgla, śmieci oprócz plastiku i wszystkiego innego co się do kominka nie nadaje - a dodatkowe ogrzewanie domu byłoby pozytywnym skutkiem ubocznym:)

dziękuję:)

Zgłoś | Cytuj | Link

14 listopada 2007, 01:46

nie podpisałem się w powyższym poście. to tak dla informacji, że tamten to byłem ja:)

Zgłoś | Cytuj | Link

14 listopada 2007, 11:31

Wkład z płaszczem wodnym nie daje się do rozprowdzania gorącego powietrza. Owszem emituje on pewną część ciepła przez szybe oraz to tzw. okapu przez rure odprowadzającą dym i w małym stopniu płaszcz. Moim zdaniem jest to tylko tyle ciepła by podgrzać pomieszczenie w którym stoi. Większość energii jednak jest wykorzystywane do podgrzania wody.
Co do 80 m2 to wkład musisz dobrać uwzględniając wysokość pomieszczeń oraz to że dom nie posiada izolacji cieplnej. Jednemu przy tych metrach wystarczy wkład kominkowy o mocy 9kW bo będzie miał dobrze ocieplony dom i niższe pomieszczenia. Dla Twoich warunków moc na pewno powinna być większa.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

14 listopada 2007, 20:51

w zasadzie to już chyba zdecydowałem.

będzie to kominek o stosunkowo dużej mocy jedynie do rozprowadzania ciepłego powietrza. C.O. zostanie tak jak jest, czyli podłączone do pieca węglowego, niejako ogrzewanie awaryjne, lub po prostu dodatkowe.

na początek będzie służył do rozprowadzania ciepła jedynie na jedną kondygnację. Gdy dom zostanie ocieplony i będzie pewien zapas mocy to ogrzewanie z kominka zostanie doprowadzone również na piętro. W zależności od zapasu mocy tyle pokojów będzie ogrzewanych - i tak co najwyżej jeden będzie zajęty, a ogrzewanie w przypadku sporego zapasu może zostać doprowadzone do pokojów przez które się przechodzi żeby dojść do tego zamieszkałego.

myślę, że to będzie najkorzystniejszym rozwiązaniem, które po pierwsze będzie chyba najtańsze, a po drugie nie będzie ani zobowiązujące do dalszych wydatków w celu jego modernizacji, ani nie będzie zamykało jej drogi.

Zgłoś | Cytuj | Link

4 maja 2010, 03:18

Polecam odwiedzenie strony: www.biofire.com.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

3 września 2010, 16:40

fajnie ze mozna polaczyc kominek z CO ...

nie dosc ze estetyka to jeszcze praktyka ...

chociaz calego domu sie na pewno nie ogrzeje, ale jedno pietro ...

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• kominek z płaszczem wodnym Byrski, coś nie tak Liczba postów: 478 Grupa: Kominki od... Najlepiej wezwać do tego serwis i niech zobaczą co jest nie tak. W tym przypadku nie widze innego rozwiązania. Można też wymienić go na inny model,popatrz w nas...
  • dym z pieca kaflowego Liczba postów: 4 Grupa: Kominki od... Istnieje kilka możliwych przyczyn, które mogą wpływać na złe funkcjonowanie komina i pieca, a także rozwiązania, które mogą pomóc. 1. Problem z przewodem komin...
  • PIec do chleba - jest tu zdun?? Liczba postów: 16 Grupa: Kominki od... Świetnie to wymyśliłeś, ja również jestem za swojskimi produktami. Jeśli chodzi o wędzarnie na działkę to jakie firmy możesz polecić? Zastanawiam się nad zakupe...
  • Piece wolnostojace, kozy Liczba postów: 67 Grupa: Kominki od... duzy wybor tych piecow typu Koza ma firma Kratki. kupilismy taki dla babci bo poprzedni piec byl bardzo obciazajacy
  • Odprowadzenie spalin z kominka Liczba postów: 52 Grupa: Kominki od... pablo ... dlaczego nie nauczyles sie czytac ze zrozumieniem Użytkownik napisał: Czytam i tak coś mi tu nie pasuje jeżeli temp. w palenisku osiąga 250 st...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 277

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >