Czy potrzebna jest decyzja o warunkach zabudowy?

« Powrót do grupy: Ekspert prawa budowlanego

17 września 2014, 09:44

Zgadzam sie: good 0 bad

Dzień dobry,

jestem inwestorem, który zamierza uruchomić Działalność Gospodarczą i otworzyć Punkt Skupu Złomu na niewielkiej działce 804 m2.

Działka jest kompletnie "goła" - nie ma na niej nic - ogrodzona jest siatką i posiada bramę wjazdową bezpośrednio z drogi wojewódzkiej.

Zgodnie z tym co powiedziano mi w Urzędzie Gminy - starałem się o decyzję środowiskową w związku z typem planowanej działalności (skup złomu). Decyzję otrzymałem w dniu dzisiejszym - i tu pojawił się kolejny problem.

W Urzędzie Gminy powiadomiono mnie o tym, że to nie koniec - trzeba jeszcze wystąpić o decyzję o warunkach zabudowy i i zagospodarowania terenu.

Na tej działce nie ma i nie będzie żadnych budynków - nic nie będzie tam budowane. Będzie tam tylko mała przyczepka campingowa - służąca jako biuro, oraz 2-3 kontenery stalowe - do których będą gromadzone odpady. Po ich nagromadzeniu - firma transportowa będzie wywozić kontenery do "dużego" skupu złomu.

Pytałem w Gminie o to dlaczego potrzebuję w tym wypadku warunki zabudowy skoro nic tam nie będzie budowane a biurem będzie "camping" na kółkach.

Pani urzędnik w Gminie powiedziała że: "tak musi być i koniec..."

Szkoda, że nie znam żadnej podstawy prawnej, która by regulowała taki obowiązek - urzędnik w gminie też chyba nie zna bo skoro używa argumentów że tak musi być i koniec.... ?

Dodam że od czerwca czekałem na Decyzję Środowiskową - którą otrzymałem w dniu dzisiejszym. Teraz Panie w Gminie powiedziały, że będę czekał kolejne 2 m-ce na decyzję o warunkach zabudowy.

Ogólnie licząc to od momentu złożenia wniosku w czerwcu do prawdopodobnej daty otrzymania kolejnej decyzji o warunkach zabudowy minie 6 miesięcy !!!

Czy to nie jest absurd ?

Proszę wszystkich o pomoc - czy Gmina ma rację każąc mi składać wniosek o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu ?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 października 2014, 23:15

Niestety, każda zmiana sposobu zagospodarowania terenu, z wyjątkiem tymczasowej - do 1 roku, wymaga ustalenia warunków zabudowy.
pozdrawiam
zapraszam do lektury poradnika zawierającego szereg informacji dotyczących formalno-prawnej strony budowy domu: http://www.archi55.pl/poradnik

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

5 kwietnia 2022, 08:27

Jeżeli jesteśmy w takim temacie to może ktoś z was szuka informacji na temat kontenery stalowe – solidne i estetyczne konstrukcje o różnym zastosowaniu. Jeżeli tak to polecam zapoznać się z oferta tego portalu https://www.metalopedia.pl/artykul/kontenery- stalowe-solidne-i-estetyczne-konstrukcje-o-roznym-zastosowan iu-142882.

Zgłoś | Cytuj | Link

23 kwietnia 2022, 12:10

Na Twoim miejscu skonsultowałbym się z kimś bardziej doświadczonym, ponieważ na forum możesz zostać wprowadzony w błąd. Osobiście mogę polecić Ci Kancelarię Radcy Prawnego: https://kancelarialuczak.pl/ w Warszawie, która specjalizuje się w prawie budowlanym. W ubiegłym roku pomogli mi uzyskać pozwolenie na budowę obiektu mieszkalnego. Myślę, że Tobie również będą w stanie doradzić.

Zgłoś | Cytuj | Link

22 czerwca 2023, 15:53

Skup nieruchomości to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą sprzedać swoją nieruchomość szybko i bez zbędnych formalności. Oferowane na stronie https://transakcja24h.pl/ usługi skupu nieruchomości gwarantują atrakcyjną cenę oraz profesjonalną obsługę na każdym etapie procesu sprzedaży.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Garaż blaszany- tymczasowy obiekt na potrzeby budo... Liczba postów: 12 Grupa: Ekspert pra... Jeśli interesują Cię solidne i tanie garaże blaszane, które ochronią Twój samochód oraz narzędzia. To sprawdź ofertę producenta garaży blaszanych na stronie Sta...
  • PRZEBUDOWA a ODBUDOWA ? Liczba postów: 14 Grupa: Ekspert pra... Może nie tylko język polski, ale również nasze prawo budowlane (z resztą nie tylko budowlane) jest całe mnóstwo takich absurdów a człowiek tylko traci nerwy prz...
  • Deweloper a instancja tv domofonowa i internet Liczba postów: 4 Grupa: Ekspert pra... Jednym z argumentów przemawiających za zakupem mieszkania od dewelopera jest możliwość długoterminowych oszczędności. Nowe mieszkania są zazwyczaj bardziej ener...
  • Co nie jest samowolą? Liczba postów: 22 Grupa: Ekspert pra... W miejscach pracy z wysokim ryzykiem upadków z wysokości, znaki ostrzegawcze powinny być umieszczane w miejscach łatwo widocznych zarówno dla pracowników na zie...
  • Miejsce parkingowe. Liczba postów: 7 Grupa: Ekspert pra... Wiele miast implementuje dodatkowe środki bezpieczeństwa na drogach jednokierunkowych, takie jak ograniczenia prędkości czy specjalne strefy dla pieszych. Odpow...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19419 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 283

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >