Czy taka ścianka działowa wytrzyma obciążenie?

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

1 września 2010, 10:40

Zgadzam sie: good 0 bad

Chciałbym zrobić ściankę działową z przezroczystych bloczków. Zastanawiam się czy są one a tyle wytrzymałe abym mógł umieścić w takiej ścianie telewizor z głośnikami i zestawem DVD oraz wzmacniaczem itd? Wiadomo, że taka ścianka będzie miała więcej bloczków od góry a od dołu będzie miała te wcięcia na sprzęt. Czy to w ogóle wytrzyma?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

1 września 2010, 17:44

z przezroczystych bloczkow?? tzn z czego?? chodzi konkretnie o luksfery ??

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

2 września 2010, 10:38

Jeśli chodzi o luksfery to jasne że wytrzymają. Jest to bardzo mocny materiał (mimo iż szklany). Spokojnie możesz na takiej ściance ustawić sprzęt. A co do tego że od góry bloczków będzie więcej to powiem że w niczym to nie przeszkadza. Jeżeli wszystko dobrze wykonasz to nie masz się czego obawiać.

Zgłoś | Cytuj | Link

2 września 2010, 18:44

jezeli oczywiscie wszystko zrobione bedzie zgodnie ze specyfikacja producenta i sztuka budowlana :lol: :D

Zgłoś | Cytuj | Link

4 września 2010, 13:47

mnie tylko zastanawia jak chcesz zrobic na szerokosc taka scianke aby zmiescil ci sie odtwarzacz dvd.
Sam material jest dobry, jak posty wyzej.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

4 września 2010, 22:27

Użytkownik rubin11 napisał: Jeśli chodzi o luksfery to jasne że wytrzymają. Jest to bardzo mocny materiał (mimo iż szklany). Spokojnie możesz na takiej ściance ustawić sprzęt. A co do tego że od góry bloczków będzie więcej to powiem że w niczym to nie przeszkadza. Jeżeli wszystko dobrze wykonasz to nie masz się czego obawiać.

Nie do końca mocny, bo kruchy. Na duże otwory (powyżej 40 cm), zastosowałbym „nadproża”, mogą być stalowe (jeśli taka kombinacja Ci się podoba). Ewentualnie szkło-drewno.

Zgłoś | Cytuj | Link

6 września 2010, 20:54

Ja miałbym lekkie obawy... Myślę, że wytrzyma, oczywiście, jeśli wszystko będzie dobrze zmontowane. Ale już wolałbym powiesić telewizor na ścianie albo kupić stolik pod tv i na nim go postawić. A możesz kupić takie stoliki, że będzie miejsce na dvd, na głośniki i resztę urządzeń do tv:) Ale myślę, że taka ścianka działowa, o której piszesz, też będzie ok.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 września 2010, 17:10

Hmm i ona ma być na całej długości i szerokości przezroczysta tak? Bo jeśli ma być tylko trochę szkła i nie ma potrzeby patrzeć przez ścianę na drugą stronę to można to zrobić mądrzej.

Zgłoś | Cytuj | Link

20 września 2010, 13:20

Z tego, w jaki sposób to opisałeś wnioskuje, ze to może prawdę mówiąc nie wytrzymać... Sama ściana ok, ale już nie widzę na niej telewizora, sprzetu, nie mówiąc już o tym że na górze ma być szersza niż na dole. Luksfery są może i wytrzymałe, ale przy precyzyjnym ułożeniu, i to na tyle. Pozostałe cechy, to kruchość pojedynczych elementów. Pamiętaj, ze to szkło, więc nawet nie wiem, w jaki sposób, chcesz na tym zawiesić plazmę.

Zgłoś | Cytuj | Link

7 października 2010, 21:03

Wydaje mi się, że tutaj bardziej mowa o półeczce i stojaku pod telewizor, bo wieszanie tego to byłaby totalna już abstrakcja. Ale wszystko wskazuje na to, że zainteresowany przestał tu zaglądać.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 318

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >