Czy warto stawiać dom w systemie szkieletowym?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

29 lipca 2010, 10:56

Zgadzam sie: good 0 bad

popyt jest lub będzie większy w najbliższym czasie. Coraz więcej firm wprowadziło to do swojej oferty to raz, dwa korzystny dla inwestorów, trzy korzystny dla nabywcy bo TAŃSZY

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

31 lipca 2010, 12:59

Użytkownik specjal napisał: myślę, ze jakby faktycznie ci, który tak budowali byli niezadowoleni, nie byłoby takiego popytu
To tak- nie tylko rozróżniamy konstrukcje szkieletowe i murowane ale również konstrukcje SIPS to znaczy z paneli strukturalnych, nie będę tu zachwalał technologi w jaką sam reprezentuję- pozostawię Państwu ocenić zalety i wady ja tylko mogę skorygować błędne wypowiedzi.
Co do KANADYJCZYKÓWto jak sama nazwa wskazuje cieszą się popularnością w kraju o dużo surowszym klimacie niż Polski.
Podstawową zaletą jest ich energooszczędnoć, ale nie ma systemów doskonałych samych w sobie, zawsze jest jakieś ale .
Proponuje zadawać bezpośrednie pytania a ja w miarę możliwości będę starał się odpowiadać.

pozdrawiam

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

1 sierpnia 2010, 14:51

Zgadza się: - dyskusja iście akademicka.
Drewno z gliną „walczy” w budownictwie zaledwie od kilku tysięcy lat. :)
Ten dylemat nie może się rozstrzygnąć na politechnikach, instytutach naukowych i seminariach.

Tak nawiasem, to Kanada z Brazylią mają opanowane ponad 95% światowego rynku drewna. Tym sposobem pół naszego świata jest „zawalona” tanim drewnem, ale do czasu! :roll:

Odnośnie metody wznoszenia konstrukcji i dostosowanie budynku do strefy klimatycznej, to wydaje mi się, że są to dwie odrębne sprawy. Co do „sips”, czy jak by tam zwał, - to budowa modułowa (pewnie wymaga szkieletu), ale oprócz licznych zalet pewnie ma jakieś wady, o których wygodnie jest nie wspominać.

Nie będę się rozpisywać, powiem tylko, że użytkowników domków interesują niekoniecznie technologie, a głównie walory eksploatacyjne budynku. Te ujawniają się po kilku długich latach, a wtedy na zmianę decyzji jest niestety za późno.

Co do kosztów budowy, to jeszcze długo będzie funkcjonować „system gospodarczy”, mający na celu wykorzystanie sił własnych – robocizna. W przypadku zlecenia wykonania zakresu robót firmie, koszty drastycznie rosną. Wykonanie we własnym zakresie zaawansowanej technologii wymaga udziału sprzętu i narzędzi których nie musimy mieć „pod ręką”, i znowu wzrastają koszty, albo narażamy się na ryzyko błędów.

Tak, czy siak – będę uparty i twierdzę, że w naszych warunkach klimatycznych: dla budownictwa jednorodzinnego, całorocznego – metoda tradycyjna. Metody szkieletowe i modułowe mają niezaprzeczalne zalety, ale w innym charakterze budownictwa.

Zgłoś | Cytuj | Link

18 sierpnia 2010, 22:03

Użytkownik specjal napisał: popyt jest lub będzie większy w najbliższym czasie. Coraz więcej firm wprowadziło to do swojej oferty to raz, dwa korzystny dla inwestorów, trzy korzystny dla nabywcy bo TAŃSZY

Hehe niestety, moze i jest to tańsze, ale nie wiele. Podstawą jest to, że taniej ma developer i zarabia na tym po prostu więcej. A co do tego jak się żyje w takim domu nie mam najmniejszej wątpliwości.

Dla przykładu, na dworze 40 stopni przez 3 dni, grzeje niemiłosiernie. W koncu 4 dnia w południe siła wyższa się lituje, następuje ochłodzenie i spada deszcz. Po 5 minutach w domu trzeba chodzic w bluzie bo jest zimno.

Zgłoś | Cytuj | Link

22 sierpnia 2010, 00:11

No właśnie,..
… chciałem Pana „SIPS” sprowokować do ujawnienia wad preferowanego przez niego systemu, bo one na pewno są, i on - jako działający w tej dziedzinie – na pewno o nich wie.

Dla Państwa wiedzy (jak widać, często mylone pojęcia):
- system szkieletowy - to system o określonych rozwiązaniach konstrukcyjnych, raczej mało użytkownika interesuje,
- system prefabrykowany – szybkie wznoszenie budynku, narażone na liczne błędy (należy zapoznać się z technologią i rygorystycznie ją egzekwować). Jeśli planujemy do wszystkich prac wynajmować ekipy, to należy taki wariant rozważyć.
Potrzebny nam tu będzie doświadczony kierownik budowy.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 sierpnia 2010, 13:32

czemu te konstrukcje sa popularne w stanach, bo tak jak ktos napisal ten material jest tam bardzo popularny, wiec suma sumarum budujemy z tego ktorego mamy najwiecej w najlepszej ofercie cenowej.

Zgłoś | Cytuj | Link

23 sierpnia 2010, 22:13

mądrego to i dobrze posłuchać. Jest to kolejny powód dla którego nie jestem zwolennikiem domów drewnianych. Wiadomo, że to budownictwo ma swoje zalety. Wszystko ma. Ale wolę zalety domów betonowych ;)

Zgłoś | Cytuj | Link

23 sierpnia 2010, 22:47

[quote=Filip.Ru]czemu te konstrukcje sa popularne w stanach, bo tak jak ktos napisal ten material jest tam bardzo popularny, wiec suma sumarum budujemy z tego ktorego mamy najwiecej w najlepszej ofercie cenowej.

Już wcześniej pisałem o światowych zasobach drewna i akurat „stany” położone są pomiędzy dwoma potentatami tych zasobów (od „góry” Kanada, od „dołu” Brazylia). Same stany posiadają też niemało własnego drewna, - siłą rzeczy ten materiał musi być tani i „pociąga” za sobą odpowiednią technologię.
Kraj ten również na dużych obszarach nawiedzają: jak nie tornada, to trzęsienia ziemi. Ponieważ zniszczenia są bardzo duże, zachodzi potrzeba szybkiego odbudowania.
Aspekt bezpieczeństwa podczas katastrofy też jest bardzo istotny: zawalający się budynek szkieletowy, daje kilkukrotnie większe szanse przeżycia znajdującym się w nim ludziom!
Niedogodności temperaturowe związane z tym systemem są łatwiej tolerowane, ponieważ zimy są równie intensywne, ale trwają nieco krócej niż u nas.
Pisząc o tych kryteriach, mam na myśli rejony, w których przeważa budownictwo szkieletowe, bo są rejony, w których dominuje budownictwo monolityczne!

Zgłoś | Cytuj | Link

24 sierpnia 2010, 18:07

i tyle w temacie, czyli opisane to co myslimy ale nie powiedzielismy.

tak samo jest z samochodami, przyzwyczaili sie do duzej pojemnosci bo galon nie jest tak drogi jak u nas 1litr paliwa, poza tym inne zarobki wiec i do drewna sie przyzwyczaili 8)

Zgłoś | Cytuj | Link

26 sierpnia 2010, 16:42

i to jest też kolejny powód, który powtarzam jak z kimś dyskutuję na ten temat. W stanach w niektórych rejonach budują nowy dom średnio raz w miesiącu, a nie sposób co chwilę stawiać domów betonowych.

Dariusz_JM:
dobrze mi sie wydaje, że jesteś ZA takimi domami? Jeśli tak to bardzo dziękuję za słowa "Niedogodności temperaturowe związane z tym systemem", bo cały czas się tego wypierają. A ja mam stały dostęp do kanadyjczyka i wiem, że wcale nie jest tak bajecznie i temp. bardzo szybko ucieka.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Fotowoltaika Liczba postów: 165 Grupa: Technologie... Użytkownik charlotte160 napisał: Pompa ciepła o dobry wybór. Pozwala na ogrzanie domu niskim kosztem, jest energooszczędna i ekonomiczna. Na rynku jest wiele fi...
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 576 Grupa: Technologie... Jeśli szukasz miejsca w którym znajdziesz szeroki wybór elementów instalacji hydraulicznych, sanitarnych, techniki grzewczej, a także wyposażenia łazienek to ko...
  • Jakie okna dachowe? Liczba postów: 373 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • agencja Liczba postów: 4 Grupa: Technologie... Dais - https://dais.pl/ to agencja marketingowa, która łączy doświadczenie w social mediach z efektywnymi strategiami performance marketingowymi. Dzięki analizo...
  • Wyposażenie magazynu Liczba postów: 1547 Grupa: Technologie... Potrzebujesz osprzętu do wózków widłowych, który ułatwi Twoją pracę? Zajrzyj do Mipromet. Znajdziesz tam liny stalowe, uchwyty do beczek, trawersy, czy nakładki...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19437 użytkowników

Użytkownicy online (5)

gości: 318

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >