Czy warto stawiać dom w systemie szkieletowym?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

5 lutego 2009, 12:08

Zgadzam sie: good 0 bad

Czy ktoś kto już wybudował taki dom może mi powiedizeć coś o walorach tej metody? Czy na nasze warunki klimatyczne opłaca się stawiać taki dom?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 lipca 2010, 11:15

To co wyróżnia ten dom z pośród innych to łatwość jego postawienia. Elementy bardzo szybko łączy się ze sobą co sprawia że dom powstaje bardzo szybko. Często w tydzień można zespolić wszystkie elementy szkieletu domu.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

17 lipca 2010, 01:19

Pozwolę sobie na taką sentencję:
Gdyby w budownictwie można było wskazać jednoznacznie na jedną technologię, druga przestała by istnieć.

Zgłoś | Cytuj | Link

20 lipca 2010, 12:31

zalet systemu szkieletowego jest wiele. Zgadzam się - z pewnością oszczędzimy trochę czasu, gdyż wykonanie takiego domu jest szybsze od budowy "tradycyjnej". Poza tym ilość i rodzaj materiału ścian powoduje, że są to pomieszczenia bardziej wyciszone. Do tego dochodzi lepsza cyrkulacja powietrza w środku, co pozwala nam zaoszczędzić zimą na ogrzewaniu :)
Ja polecam!

Zgłoś | Cytuj | Link

20 lipca 2010, 23:18

No tak, to fakt buduje się szybko i w ogóle, zależnie też od szkieletu, ale pewnie mowa o modnej budowie na wzór amerykańskiej, a to niespecjalnie nadaje się na polskie warunki klimatyczne. Niestety klimat w środku takiego domu jest bardzo zmienny i zmienia się wraz z pogodą za oknem, a na to w naszym klimacie nie można sobie pozwolić. Na pewno nie jest nam to w stanie zapewnic takiego komfortu jak domy murowane. Takie moje zdanie.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

21 lipca 2010, 01:47

Nie chciałbym zamieszać w zacnych głowach, ale należałoby rozróżnić: budownictwo szkieletowe od modułowego i prefabrykowanego !!!!!
Każda opcja ma swoje wady (te znaleźć najłatwiej).

Ale:
- szkielet - nośnik pod prefabrykowany moduł (element niekiedy duży).
Nie bardzo to interesuje użytkownika, w okresie eksploatacji.
- moduł – niby stały, ale czasami „elastyczny” w zależności od producenta. i zależy od technologii.
- prefabrykat – ma wpływ na szybkość wznoszenia budynku.

I teraz dedukcja powrotna:
Budynek ma stanąć: szybko, dobrze i tanio.
Ustawmy te trzy wyrazy w interesującej nas kolejności, a okaże się, że tak naprawdę w ogóle nas nie obchodzi – czy szkielet?, - czy monolit?, byleby … tu od zasobu portfela i potrzeb:
- metoda monolityczna (tradycyjna, długotrwała, uciążliwa) lecz najtańsza,
- lub prefabrykowana (szybka, narażona na błędy, raczej droższa, …)

Niekoniecznie inwestujmy w technologie utworzone na potrzeby innych klimatów i środowisk.
Budownictwo „kanadyjskie” - najlepiej sprawdza się w południowych stanach USA z uwagi na dostępność materiału i potrzeby typu: „dziś tornado, za dwa tygodnie nowy dom”.

U nas nie ma trzęsień ziemi, tornada zdarzają się rzadko,
reasumując:
budownictwo szkieletowe, przeznaczyłbym na potrzeby gospodarcze i przemysłowe, natomiast budynki mieszkalne stawiałbym metodą TRADYCYJNĄ!

Zgłoś | Cytuj | Link

21 lipca 2010, 13:48

Trudno powiedzieć,ale na pewno zaletą takiego domu jest jego szybka budowa,wszystkie elementy można zespoić w całość nawet w przeciągu tygodnia. Pozostaje pytanie o solidnosc,tutaj musza wypowiedzieć się fachowcy.

Zgłoś | Cytuj | Link

27 lipca 2010, 15:37

myślę, ze jakby faktycznie ci, który tak budowali byli niezadowoleni, nie byłoby takiego popytu

Zgłoś | Cytuj | Link

27 lipca 2010, 15:46

Ja nie jestem przekonana. I nie pasuje mi te szybkie stawianie domu. Nie, żebym nie chciała jak najszybciej ukończyć budowy, ale godzę się z poprzednikiem nie wiadomo jak z solidnością... Poza tym nie każdy lubi jak mu zimno w domu, kiedy tylko zrobi się chłodniej!

Zgłoś | Cytuj | Link

29 lipca 2010, 00:06

Dariusz_JM:
W zupełności sie zgadzam. Do nas nie pasuje ten sposób budowania i nie sprawdzi się tutaj.

specjal:
Taki popyt? Czy on naprawdę jest taki ogromny? Jednak duża większość buduje "normalnie"

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 529 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Jakie okna dachowe? Liczba postów: 344 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • Ogrodzenia PCV :] Liczba postów: 429 Grupa: Technologie... Pytanie czy ogrodzenie pcv to faktycznie najlepsza i zarazem jedna z tańszych opcji, bo moim zdaniem nie do końca. Może poniekąd jeżeli chodzi o cenę to można s...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19418 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 268

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >