Czy warto założyć system "inteligentnego domu"?

« Powrót do grupy: Innowacje w budownictwie

7 września 2009, 13:45

Zgadzam sie: good 0 bad

Jestem ciekawy czy sterowanie całym domem za pomocą pilota jest rzeczywiście takie wygodne. Co z awaryjnością tego systemu? Przyznaję,że nie jest to tania inwestycja i dlatego przed montażem chciałbym dowiedzieć się o tym systemie jak najwięcej.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

13 listopada 2009, 12:22

mam od 4 mc zainstalowany system sterowania oswietleniem i alarmem. uważam, ze jest to świetna inwestycja. W przyszłosci planuje tez zainstalowc czujniki do ogrzewania. Poza komfortem to duza oszczednosc i poczucie bezpieczenstwa!Jeśli pytasz o awaryjność urządzeń to może warto zwrócić uwagę na wybor firmy instalującej. Ja korzystam z usług firmy IRA i do tej pory nie mialam zadnej awarii.odpukać :)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 listopada 2009, 14:23

Użytkownik blackhorse napisał: Jestem ciekawy czy sterowanie całym domem za pomocą pilota jest rzeczywiście takie wygodne. Co z awaryjnością tego systemu? Przyznaję,że nie jest to tania inwestycja i dlatego przed montażem chciałbym dowiedzieć się o tym systemie jak najwAięcej.

Do tematu Inteligentnego Domu nie podchodziłbym patrząc tylko na pilot. Raczej radziłbym się skupić na samej automatyce i funkcjonalności. Pilot (panel dotykowy) to jest tylko miły dodatek, a całym sercem/mózgiem jest automatyka. Pilot czy panel jest elementem, który można dołożyć w każdej chwili.

Co do awaryjności to rynek jest zbyt młody, aby można było go dobrze ocenić. Osobiście serwisowałem kilkunastoletnią inwestycję(nie w Polsce) i siedmioletnią w Polsce. Poza przeglądem, zmianą funkcji przycisków i dołożeniu nowych elementów nic więcej nie trzeba było robić.
Oczywiście to też zależy od typu systemu jaki się wybierze. Jeżeli wybierzemy tani system, to musimy też się liczyć z większą awaryjnością. Dlatego przed wyborem polecam najpierw zapoznać się z różnymi opiniami, a nie polegać tylko na "fachowcu", który sprzedaje tylko jeden system. Gdzieś w sieci, krążą moje publikacje na temat podziału istniejących na rynku systemów i wskazówki przy wyborze.

Co do samych systemów to fakt jest to drogie i można się bez nich obejść. Z tymi systemami automatyki domowej jest bardzo podobnie jak z wyposażeniem samochodu. Nie każdy kierowca chce posiadać w swoim aucie klimatyzację, webasto, wspomaganie kierownicy, podgrzewane i elektrycznie ustawiane lusterka, elektrycznie otwierane szyby i szyberdach, ABS, ASR, poduszki powietrzne itp. Przecież bez tych dodatków też da się jeździć samochodem. Jedynie zwiększa się nasze bezpieczeństwo i komfort użytkowania, a to nie jest najważniejszy atut dla wszystkich kierowców. Tak samo jest właśnie z systemami inteligentnego domu.

Co do samej funkcjonalności, takich systemów to w sieci jest dużo ciekawych opisów np. Inteligentny Dom

Jeżeli chodzi o opinie użytkowników, to znam dużo zadowolonych mieszkańców takich domów, a jeszcze więcej zazdrosnych gości ;)To tak, w żartach.
Tak na prawdę, żeby być zadowolonym użytkownikiem takiego domu, to trzeba poświęcić trochę czasu w fazie projektowania i później w fazie doboru funkcji takiego systemu. Ale nawet jak od razu dobrze nie będziemy znali swoich oczekiwań, to praktycznie każda firma instalatorska oferuje minimum dwa programowania wliczone w cenę systemu. Cześć funkcji oczywiście możemy sami zmieniać.

Najważniejsze jest, aby dobrze przygotować projekt i przewymiarować ilość przewodów. Resztę możemy zmieniać w dowolnym momencie, ale już dołożenie jednego przewodu wiąże się małym remontem.

Pozdrawiam
Grzesiek c.h.

Zgłoś | Cytuj | Link

15 lipca 2010, 12:46

Spójrz na to od strony oszczędności. Światła w pomieszczeniach, w których nikt nie przebywa wyłączą się same. Zimą nie musisz cały dzień ogrzewać domu bo system włączy ogrzewanie godzinę przed Twoim powrotem z pracy. Jest jeszcze wiele zalet, które można wymieniać w nieskończoność...

Zgłoś | Cytuj | Link

11 czerwca 2011, 21:14

Zapraszamy do skorzystania z usług naszej firmy. Jeśli chodzi o systemy w Polsce to jak dla nas rewelacyjną ofertę inteligentnego domu ma firma Nexwell, której jesteśmy przedstawicielem. Dobrym jest to że w systemie można wybrać co ma być podłączone do systemu. Dla każdego klienta przygotujemy osobny kosztorys i rozwiązania. A co jest najlepsze w tym wszystkim to intuicyjny panel do do zarządzania, którym można samemu konfigurować system. Także oszczedność energii policzymy dla Ciebie indywidualnie. No i masz support całego sprzętu w Polsce bo to firma polska. Główną zaletą jest PRZYSTĘPNA CENA!!!

Jeżeli ktoś jest zainteresowany wykonaniem instalacji automatyki domowej na terenie Wielkopolski z użyciem systemu NEXO oferowanego przez firmę Nexwell proszę o kontakt.
Wykonujemy pełen projekt wszystkich instalacji teletechnicznych i elektrycznych zintegrowanych w jeden system tworząc w ten sposób prawdziwy inteligentny dom

Zapraszamy do zadawania pytań na naszym forum inteligentny dom

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

11 lipca 2011, 11:56

Jak widać, coraz więcej mamy teraz na głowie budując dom. Kiedyś martwiliśmy się głównie o materiały budowlane, ich jakość i cenę, teraz jeszcze dodatkowo o elektronikę, systemy ochrony czy odpowiedni system ogrzewania.

Zgłoś | Cytuj | Link

11 lipca 2011, 14:36

Mi osobiście w przyszłości marzy się mieszkanie w 100% zautomatyzowane.

Jestem z zawodu elektronikiem. chciałbym mieć np. automatyczne rolety, czujniki wilgotności bo jestem alergikiem w każdym pokoju głośniki podłączone do jednego źródła, śmiejcie się lecz np. w ubikacji to na pewno bym chciał :D
Nie jestem zwolennikiem czytania gazet ale muzyki bym sb posłuchał :) . Jakieś ściemniania oświetlenia i wiele wiele innych rzeczy które pomogły by mi się jeszcze bardziej rozleniwić :))

Zgłoś | Cytuj | Link

28 lipca 2011, 08:58

Witam. W związku z coraz większym zainteresowaniem systemami inteligentnych domów oraz brakiem jednego czytelnego forum postanowiłem takowe założyć. Prowadzę to forum jako osoba hobbistycznie interesująca się nowinkami technicznymi nie związana z żadną firmą. Korzystanie z forum jest bezpłatne (wymaga tylko rejestracji). Z czasem znajdą tu Państwo obiektywne informacje na temat różnych systemów. Do korzystania z forum zapraszam osoby posiadające już inteligentny dom, osoby zainteresowane jego wykonaniem, firmy instalatorskie i producentów.

Na stronach forum możliwa będzie wymiana doświadczeń jak również szybkie uzyskanie odpowiedzi na różne pytania z dziedziny automatyki domowej. Im szybciej się zarejestrujesz i dodasz coś od siebie tym szybciej forum to stanie się miejscem spotkań i wymiany doświadczeń wielu osób. Link do forum

Zgłoś | Cytuj | Link

26 września 2011, 10:27

Forum systemów automatyki budynkowej:

www.z-wavepolska.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Budowa hali Liczba postów: 244 Grupa: Innowacje w... Polecam również namioty od https://partiez.pl/
  • Garaż w mieszkaniu Liczba postów: 13 Grupa: Innowacje w... Szukasz trwałego i funkcjonalnego garażu, który przetrwa lata i doskonale zabezpieczy pojazd, czy sprzęt i akcesoria ogrodowe? Sprawdź Garaże Pająk to producent...
  • poradnik dla budujących i nie tylko Liczba postów: 9 Grupa: Innowacje w... Czy wiecie jak przygotować posiłki bez glutenu? Jeżeli szukacie sprawdzonego portalu informacyjnego, to polecam Wam sprawdzić stronę https://wiedzaodpodstaw.pl....
  • Jaka brama garażowa? Liczba postów: 148 Grupa: Innowacje w... Warto zainwestować w dobrej jakości bramę garażową, która będzie solidnie wykonana, ciepła i jednocześnie pasowała do aranżacji. Dlatego też stojąc przed wybore...
  • Nowoczesne budownictwo?] Liczba postów: 66 Grupa: Innowacje w... W budownictwie często spotykamy się z problemem słabonośnych gruntów, które mogą utrudniać budowę tuneli, mostów czy wiaduktów. Jednym z najskuteczniejszych spo...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 560

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >