Czym izolować ściany z pustaków?

« Powrót do grupy: Stawiamy ściany

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

31 października 2016, 17:52

Zgadzam sie: good 0 bad

Ja mam ścianę Porotherm docieploną wełną mineralną. Polecam takie rozwiązanie - izolacja termiczna jest na wysokim poziomie, a ściana jednocześnie nic nie traci ze swojej paroprzepuszczalności.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

30 listopada 2016, 13:11

Użytkownik Gość: marekgrudzien napisał: Ja mam ścianę Porotherm docieploną wełną mineralną.
Polecam takie rozwiązanie - izolacja termiczna jest na
wysokim poziomie, a ściana jednocześnie nic nie traci ze
swojej paroprzepuszczalności.

O usuwania wilgoci z budynku jest wentylacja , a nie ściany. badania wykazują, że maksymalnie 1-2% wilgoci jest usuwanych przez ściany , dlatego rozwiązaniem optymalnym (koszt + jakość) jest zastosowanie izolacji ze styropianu.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 stycznia 2017, 21:39

Użytkownik e-rzecznik Knauf Therm napisał: O usuwania wilgoci z budynku jest wentylacja , a nie
ściany. badania wykazują, że maksymalnie 1-2% wilgoci
jest usuwanych przez ściany , dlatego rozwiązaniem
optymalnym (koszt + jakość) jest zastosowanie izolacji ze
styropianu.

Oczywiście, że to prawda, ale jakoś dziwnym trafem grzyb i pleśń łatwiej zarastają ściany zamknięte dyfuzyjnie (np. silkę) niż ceramikę. Wentylacja to podstawa, ale jak jest chociaż trochę niesprawna - wtedy pojawia się problem.

Zgłoś | Cytuj | Link

3 lutego 2017, 09:27

Ogólnie jeżeli chodzi o ściany to warto jest je również bezpośrednio zabezpieczyć przed możliwością pojawienia się pleśni. Można to rozwiązać w najprostszy chyba sposób, bo zwyczajnie korzystając z farby antygrzybicznej. Polecam Active H, jest to dość nowa higieniczna farba antygrzybiczna, ale sprawdza się świetnie. Sam malowałem już kilka pomieszczeń i efekt jest widoczny od razu. Trudno jest ją kupić w Polsce, ale na pewno jest dostępna przez internet w sklepie http://standom.pl/

Ten post był edytowany przez Herbert dnia: 17 lutego 2017, 14:04
Zgłoś | Cytuj | Link

4 marca 2017, 17:04

Szanowni Państwo,

zastosowanie farby o właściwościach antygrzybicznych to dobry pomysł, ale aby uniknąć powstawania grzybów i pleśni na ścianie, kluczowe jest zapewnienie sprawnej wentylacji i ogrzewanie pomieszczenia. W przypadku nieocieplonych budynków optymalnym rozwiązaniem jest ocieplenie ich ścian zewnętrznych z użyciem styropianu lub wełny mineralnej.

W miejscach, gdzie już rozwinęło się zagrzybienie polecam zastosowanie FOVEO TECH RG 10 Preparat grzybo i glonobójczy, który głęboko penetruje podłoże i zawiera wysokiej jakości biocydy. Może być on wykorzystywany wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń. Trzeba jednak pamiętać, że podstawową kwestią jest zlokalizowanie i zlikwidowanie przyczyny zawilgocenia.

Pozdrawiam serdecznie,
E-rzecznik Foveo Tech

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

16 marca 2017, 13:19

Użytkownik e-rzecznik Knauf Therm napisał: Prawidłowo wykonana izolacja wymaga zaizolowania wszelkich "trudnych" elementów budowlanych, tak aby zachować jej
ciągłość i zmninimalizować poziom strat energii. KnaufTherm poleca zestaw porad związanych z prawidłową izolacją , które znajdują się na stronie

Ja do ocieplenia ścian z pustaków wybrałem styropian Knauf. Niezwykle pomocna okazała się strona http://www.knauf-industries.pl/, gdzie znalazłem wizualizację dotyczącą wyboru odpowiedniego rodzaju styropianu do konkretnej części budynku. Ponadto uzyskałem wiele cennych wskazówek i porad dla ekipy, która mi wykonywała ocieplenie. Każdy styropian wymaga użycia odpowiednich klejów, tynków itp. Warto od razu popytać sprzedawcę o najbardziej optymalne rozwiązania.

Zgłoś | Cytuj | Link

22 czerwca 2017, 10:48

Pustaki ceramiczne najlepiej ocieplać wełną mineralną, bo to jest materiał o lepszej paroprzepuszczalności niż np. styropian. Same pustaki też mają wysoką paroprzepuszczalność, więc dobrze by było, jeżeli izolacja też będzie odprowadzać parę wodną, a nie kondensować ją wewnątrz.

Zgłoś | Cytuj | Link

27 czerwca 2017, 07:39

Jeżeli chodzi o dobrą i skuteczną izolację, to polecam zastanowić się także nad natryskową,zajmujemy się tym na co dzień i będziemy mogli pomóc, wykonać ją, zerknijcie na www.Salus-expo.pl

Zgłoś | Cytuj | Link

25 września 2017, 13:58

Teraz są już takie technologie, że niekoniecznie trzeba ocieplać ściany. Polecam poczytać np. o technologii Porotherm T, gdzie nie ma izolacji zewnętrznej, przez co ściana jest dużo mniej podatna na uszkodzenia i przez to ma jednolitą warstwę termiczną.

Zgłoś | Cytuj | Link

27 sierpnia 2019, 06:29

Ściany z pustaków ceramicznych izoluje się najczęściej styropianem. Można też wełną mineralną, ale to już kwestia kosztów... Porotherm to dość prosty materiał pod tym względem - można izolować właściwie czym taniej i wygodniej.

Zgłoś | Cytuj | Link

Stron: 3 ▾ Skocz do strony
◂  1 2 3  ▸

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19420 użytkowników

Użytkownicy online (2)

gości: 455

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >