Czym charakteryzują się poszczególne typy farb?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

20 lutego 2009, 15:13

Zgadzam sie: good 0 bad

Pytam was o to ponieważ chciałbym pomalować swój salon. Nie chcę żeby były jakieś przebarwienia i żeby szybko wyblakł kolor. Jaki typ farby jest najlepszy? I Jakie są wogóle typy farb?

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

24 lutego 2009, 20:52

Typ farb oparty jest o spoiwo

tanie są na octanie winylu, inne akrylowe i tzw lateksowe = akrylowe, bogate w spoiwo.

Można też stosowac farby silikatowe (spoiwo potasowe szkło wodne), nie nadają sie na podkład gipsowy.

Blaknięcie to wada źle dobranego pigmentu, a nie rodzaju farby (spoiwa). Wyjątek to silikat, jest alkaliczny i dodatkowo zżera niektóre pigmenty, zwłaszcza organiczne.

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

5 marca 2009, 17:14

Witam, Najlepsze do malowania wnętrz są lateksowe farby akrylowe. Jeśli będziesz malował sam to pamiętaj o kilku rzeczach: ściana musi być czysta, umyta i odpylona, ubytki w tynku uzupełnione gipsem a przed malowaniem ścianę należy pomalować jakimś środkiem gruntującym. Najlepiej nierozcieńczonym. Polecam Unigrunt. Farba lateksowa bardzo dobrze kryje, ale najlepiej położyć dwie cienkie warstwy. Dlatego do malowania polecam wałek. Aha, i jeszcze jedno nie należy trzymać puszki z farbą otwartą przez cały czas bo wtedy robi się ona gumowata i trudno się czymś takim maluje. Najlepiej odlewać sobie mniejsze ilości do rynienki malarskiej i stamtąd wałkiem nanosić je na ścianę. A jak zależy ci na czasie to wynajmij mekipę malarską. Dobra znajdziesz na fachowaekipa.pl
Pozdrawiam,
J.F

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 346 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 532 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • jakiej firmy brame garażową wybrać? Liczba postów: 254 Grupa: Technologie... Pamiętajcie, że przy wyborze bramy, oprócz odpowiedniego produktu, bardzo ważne jest profesjonalne wykonanie pomiarów i uzgodnień na budowie, profesjonalny mont...
  • Minikoparka - jaka? Liczba postów: 37 Grupa: Technologie... Bierz chłopieeeeee, bo zdrowia nie kupisz. Ja dźwigałem płyty chodnikowe (oczywiście myślałem że jestem nieśmiertelny) ale teraz plecki bolą. Koparką wykopiesz,...
  • Ogrodzenia PCV :] Liczba postów: 429 Grupa: Technologie... Pytanie czy ogrodzenie pcv to faktycznie najlepsza i zarazem jedna z tańszych opcji, bo moim zdaniem nie do końca. Może poniekąd jeżeli chodzi o cenę to można s...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19416 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 145

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >