Czym myjecie kratki i kuwety do malowania wałkiem?

« Powrót do grupy: Technologie i materiały

18 maja 2009, 03:34

Zgadzam sie: good 0 bad

Temat może dziwny, ale sprawia mi to wiele frustracji.

Wiadomo, że do idealnego pomalowania trzeba mieć idealnie czyste narzędzia. Inaczej drobinki zaschniętej starej farby odklejają się np z kratki i pozostają na ścianie przy malowaniu.
Nie chodzi o jakieś tam przemysłowe babranie na biało, kilometrów ścian, byle więcej i szybciej, bo przy takim malowaniu nikt się niczym nie przejmuje.
Ale jest to raczej pytanie do specjalistów wykonujących prace na dość wysoki standard dla wymagającego klienta.

- Tak wiec w przypadku kratki (do kuwety w kształcie kanciastego wiaderka) niektórzy mają taki sposób, że zostawiają farbę na kratce (farba zasycha już w czasie malowania) a na drugi dzień tłuką tą kratką o jakiś przedmiot lub ścianę aż zaschnięta farba odpada - co niby sprawia że kratka jest czysta, ale tak na prawdę nie jest, a często łamie się na strzępy podczas takiego "czyszczenia".

- Inni spędzają przy wannie 40 minut po każdym malowaniu i dokładnie czyszczą każdą szczelinę w kratce, albo w płaskiej kuwecie.

- Jeszcze inni kupują jedną lub dwie nowe kratki na dzień, a jak przychodzi malować małe ścianki w różnych kolorach to więcej tych kratek na każdy dzień kupują...

- Są też wykonawcy którzy stosują wymienne wkłady (takie przeźroczyste) do kuwety płaskiej. Gdy policzyłem jakie będą roczne koszty stosowania takiego sposobu to trochę drogo to wychodzi.

- Albo inny sposób to owijanie kuwety folią którą dostosowuje się do kształtów kuwety i na to wlewanie farby. Folia też nie jest za darmo. Farba na tej foli szybciej zasycha i zaschnięte płatki przyklejają się do wałka. A w dodatku nie w porządku pod względem środowiska jest wyrzucać w kosz tyle folii w każdy dzień. Z tego też powodu do ewentualnego maskowania podłóg przestaliśmy używać folii tylko karton kupowany w rolkach na boki pomieszczenia + plandeki wielokrotnego użytku na środek pomieszczenia. Może i szczyt ekologi to nie jest z tym papierem. Ale przynajmniej taki papier rozkłada się w kilkanaście miesięcy, a folia co najmniej dziesięć tysięcy lat.

Podsumowując wiele śmiesznych patentów obserwuje u ludzi, ale nic konkretnego odnośnie czyszczenia z farby narzędzi którymi maluje się calutki dzień, a farba na narzędziach zasycha już podczas malowania.

Tak więc co zaproponowali byście z własnego doświadczenia?
Chodzi o farby emulsyjne, akrylowe oraz farby typu "Kitchem & Batchroom".

Marzą mi się jakieś cudowne środki (które można stosować wielokrotnie, wylać z baniaka i wlać z powrotem), co by człowiek zostawił na noc a rano kuweta i krata była by czyściutka.

Jeszcze mi się przypomniało, że ktoś mi proponował żebym w occie zostawiał. Nie próbowałem, a w dodatku pomyślałem, że ocet też nie taki tani, no i nie wiem czy na emulsje by w ogóle zadziałał.

(Wiadomo, chodzi o zminimalizowanie kosztów i wysiłku)

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

20 maja 2009, 17:13

Witam,
Mam wrażenie że Twoim oczekiwaniom sprosta tylko i wyłącznie czarodziejska różdżka :)Pstryk i po kłopocie!
Niestety malowanie tylko pozornie jest łatwą i prostą ekipą. Gros prac to żmudne przygotowania. Także jeśli chodzi o czyszczenie kratki.
Najlepiej kratkę po malowaniu włożyć do ciepłej wody z Dodatkiem "Ludwika", potem wyszorować szczotką od kibla (polecam nową, czystą...:) ) a resztę doczyścić benzyną.
Pozdrawiam,
J.F

Zgłoś | Cytuj | Link
Reklamy Google

23 maja 2009, 14:57

jakby Ci to napisać umyc ją trzeba. Ja po malowaniu taką kratkę jak i wąłek myje w ciepłej wodzie i to od razu nie ma jamniejszego problemu z opisywanych prze ciebie.

pzdr.

Zgłoś | Cytuj | Link

Komentarze

Dodaj komentarz

Zarejestruj się przez Facebook

Adres e-mail nie bedzie prezentowany w serwisie budnet.pl

Zaloguj się. Nie posiadasz jeszcze konta w serwisie budnet.pl? Załóż je już teraz w mniej niż minutę.

Kolor:  Rozmiar:

Obrazek nieczytelny? Wygeneruj nowy

Ostatnio na forum

• Jakie okna dachowe? Liczba postów: 339 Grupa: Technologie... Czy do takich okien łatwo jest dopasować rolety?
  • jak długo trwa budowa domu?... Liczba postów: 522 Grupa: Technologie... Jeśli szukacie firmy która zajmuje się profesjonalnie pracami ziemnymi, wynajmowaniem maszyn budowlanych a nawet transportem ponadgabarytowym i niskopodwoziowym...
  • Sypialnia Liczba postów: 51 Grupa: Technologie... Widziałam ostatnio świetną opcję na https://kefmeble.pl/ na wygodne i stylowe łóżka kontynentalne, które super sprawdzą się w sypialni – idealnie łączą elegancj...
  • jakie pustaki do budowy domu Liczba postów: 293 Grupa: Technologie... Bloczki betonowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród materiałów budowlanych wykorzystywanych do budowy domków jednorodzinnych. Moim zdaniem bardzo fajny....
  • Fotowoltaika Liczba postów: 161 Grupa: Technologie... Zdecydowałam się na montaż fotowoltaiki w domu i to była świetna decyzja. Wybrałam firmę SIB (fotowoltaika w bielsku białej) z Bielska-Białej i mogę ich szczerz...

Czytaj też

Społeczność budnet.pl ma już 19417 użytkowników

Użytkownicy online (1)

gości: 140

Ostatnio dołączyli
Zobacz wszystkich >
Galerie
Zobacz wszystkie galerie >